Ketinate šaldyti uogas? Atminkite kelias taisykles | kl.lt

KETINATE ŠALDYTI UOGAS? ATMINKITE KELIAS TAISYKLES

  • 2

Vasarą besimėgaujant šviežiomis uogomis, verta jų atsargomis pasirūpinti ir žiemai. Puikus būdas – jas užšaldyti, mat taip uogos išsaugo didžiąją dalį vitaminų ir antioksidantų. Tačiau kaip užšaldyti uogas, kad jos išlaikytų savo formą ir nesuliptų į vieną luitą? Tai nesunku žinant kelias taisykles.

1. Rinkitės kuo šviežesnes. „Norint užšaldyti uogas ir išsaugoti jų skonį, vitaminus ir kitas naudingas medžiagas, jos turi būti kuo šviežesnės“, – sako parduotuvės daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Prieš šaldant uogas reikia atidžiai peržiūrėti ir patižusias, pažeistas uogas, jeigu jos dar tinkamos vartoti, verčiau suvalgyti šviežias – jų nešaldyti.

2. Atsargiai nuplaukite. Uogas švariai nuplovus, po atšildymo bus galima naudoti iškart, bus patogu jas dėti tiesiai į kokteilį, glotnutį, košę ar pyrago tešlą. Uogas plauti derėtų kruopščiai, tačiau vandenyje neužsižaisti. „Jeigu jas parsinešėte iš miško, svarbiausia pašalinti nuo jų dulkes, šapelius, vabaliukus ir kitus nešvarumus. Todėl uogas gerai nuskalaukite, tačiau tą darykite atsargiai, kad nepažeistumėte jų odelės. Geriausia jas supilti į dubenį su dideliu kiekiu vandens ir atsargiai pamaišyti rankomis. Jeigu vanduo dar lieka gerokai nešvarus – pakeisti jį ir pakartoti plovimą dar kartą“, – pataria uogų žinovė.

3. Būtina nusausinti. „Šis žingsnis yra be galo svarbus, tačiau dažnai pamirštamas. O tiesa ta, kad kuo prasčiau uogas išdžiovinsite prieš šaldymą, tuo didesni bus nuostoliai – nukentės tiek skonis, tiek išvaizda ir naudingosios savybės“, – pabrėžia J. Sabaitienė. Nuplautas uogas verta sudėti ant sietelio, kad vanduo gerai nutekėtų. Tuomet jas gerai nudžiovinti, pavyzdžiui, supylus ant popieriniais rankšluosčiais iškloto padėklo.

4. Šaldyti paeiliui. Naudojant šią gudrybę, net ir viename maišelyje sudėtos uogos išliks tvirtos ir nesulipusios. Prireiks šiek tiek laiko, ypač jeigu uogų turite daug, tačiau rezultatas atpirks šį darbą. Taip užšaldžius uogas, jų išsiimti iš šaldiklio galėsite tik tiek, kiek reikia – nors ir vos vieną saujelę kokteiliui. „Visa paslaptis – šaldyti uogas reikia porcijomis. Paimkite į šaldiklį telpantį padėklą, lentelę ar didesnį indą, išklokite jį kepimo popieriumi ir viena eile ant jo paberkite nuplautų ir gerai nusausintų uogų. Berkite jų nedaug ir išdėliokite uogas taip, kad jos nesiliestų viena su kita. Įdėkite į šaldiklį maždaug valandai, tuomet perkelkite uogas į didesnį maišelį ar indą ir užšaldykite kitą partiją ant padėklo. Kartokite, kol užšaldysite visas uogas. Taip paruoštos jos tikrai nesulips“, – sako J. Sabaitienė.

5. Nelaikyti šaldiklyje per ilgai. Maišelius su šaldytomis uogomis, kaip ir kitus namuose užšaldytus maisto produktus, reikėtų paženklinti: ant maišelio užrašyti užšaldymo datą, o jei produktus sunku atskirti – ir pavadinimą. Užšaldytas uogas geriausia sunaudoti per 3–4 mėnesius.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Seklys morka

Šaukštai po pietų - visos vasaros uogos jau seniai šaldiklyje.

Noriu pasakyti, nepamirškit... ""mokslinčiai-patarėjai""...

Mokytis , mokytis ir dar kartą mokytis ...kas pasakė--- V. I. L. Eikit jūs visi šikt su savo pamokslais )...Visi jau žino kaip atlikti reikiamus darbus... Mokslinčiai )

SUSIJUSIOS NAUJIENOS