Meduolinė Kalėdų svajonė – namelis | kl.lt

MEDUOLINĖ KALĖDŲ SVAJONĖ – NAMELIS

  • 0

Namelis su langinėmis, kaminu, atvertomis durimis, apšerkšnijusiais langais, varvekliais ant stogo, spalvingomis čerpėmis, šilta žvakės liepsna, apsuptas pusnynų, išpuoštų eglių, linksmų žmogelių...

Tokio imbierinio svajonių pasaulio kūryba Kalėdų laukimą lydi ne vienuose namuose. Pačių meduolių istorija siekia senovės Graikiją ir Egiptą, kada jie buvo naudojami apeigoms, o eksperimentai su imbieru prasidėjo XI a., kai senąją Europą pasiekė prieskoniai iš Artimųjų Rytų. O už imbierinius meduolių namelius turėtume dėkoti broliams Grimmams. Būtent jų pasakos herojai Jonukas ir Grytutė, beklaidžiodami miške, priėjo meduolinį namuką, apšviestą žvakės. Po šios pasakos meduoliniai nameliai taip išpopuliarėjo, kad tapo neatsiejamu švenčių atributu, šeimos ritualu, o iš Vokietijos ši tradicija pasklido po įvairias šalis.

Meduolinio namelio gamyba, puošyba – džiaugsmas ir vaikams, ir suaugusiesiems. Toks kupinas fantazijos kūrinys paprastai papuošia šventinį stalą, jį ne gėda į svečius lauktuvių nunešti ar mylimiems žmonėms Kalėdų proga įteikti linkint svajonių išsipildymo ir tikėjimo gražesniais metais. Namelio statybos tik iš pažiūros atrodo sudėtinga misija. 

Meduolinis Kalėdų namelis

1 dideliam ar 2 mažiems nameliams reikės
650 g miltų;
3 kiaušinių;
130 g cukraus pudros;
150 g sviesto;
180 g medaus;
1,5 v. š. meduolių prieskonių
1,5 v. š. kakavos;
1,5 a. š. kepimo miltelių.

Nedideliame puode ištirpinkite sviestą, pilkite medų, kakavą, meduolių prieskonius, gerai išmaišykite ir palikite atvėsti. Tuomet berkite cukraus pudrą, išmaišykite. Dubenyje persijokite miltus ir kepimo miltelius. Į jį pilkite sviesto ir medaus masę, išmaišykite, įmuškite kiaušinius, vėl gerai išmaišykite ir išminkykite tešlą. Ją padėkite vėsiai kelioms valandoms.
Iš popieriaus ar kartono išsikirpkite norimos formos namelio dalis.

Iškočiokite apie 5 mm storio tešlą. Uždėkite iškarpas ir pagal jas išpjaukite namo detales. Atsargiai paimkite jas mentele ir dėkite į kepimo indą. Kepkite apie 10 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol parus detalių kraštai. Palikite atvėsti. Atvėsusias namelio dalis sulipdykite baltu glaistu, luktelėkite, kol šis sustings, ir tada dekoruokite namelį. Jei būgštaujate, kad dekoruoti bus sunku, išpieškite atskiras detales ir namelį lipdykite paskui. Namuko sienoms sutvirtinti papildomai galite naudoti dantų krapštukus. O dekoravimas – jau jūsų fantazijos reikalas.

Pastaba: galite naudoti tik kvietinius miltus arba 400 g kvietinių miltų sumaišyti su 250 g ruginių miltų; jei neturite meduolių prieskonių mišinio, pasigaminkite jį sumaišydami maltą imbierą, gvazdikėlius ir cinamoną.

Patarimai: 

Baltą glaistą pasigaminti galite taip: 2 kiaušinių baltymus gerai išmaišykite su 1,5 a. š. citrinų sulčių ir 500 g cukraus pudros. Glaistas turi būti tirštas, standus. Jei masė per skysta, pridėkite dar cukraus pudros. Glaistą galite spalvinti maistiniais dažais.

Namelio langų stiklus gaminkite taip: sutrupinkite skaidrius čiulpiamus saldainius, trupinių priberkite į baigiančio kepti meduolio langų ertmes, pakaitinkite keletą minučių ir palikite sustingti.
Eglutę galite sukurti iš ledų vaflio, rąstų krūvelę puikiai atstos cinamono lazdelės, sniegą – perlinis cukrus, o čerpes – cinamoniniai sausi pusryčiai.

 

1 langelis atitinka 3 cm

GALERIJA

  • Meduolinė Kalėdų svajonė – namelis
  • Meduolinė Kalėdų svajonė – namelis
Shutterstock nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS