Teatras iš Katalonijos: aštrios temos, jautrūs klausimai | kl.lt

TEATRAS IŠ KATALONIJOS: AŠTRIOS TEMOS, JAUTRŪS KLAUSIMAI

  • 0

Į Kauną sugrįžtantis, jau penktą kartą įdomiausius ir aktualiausius šiuolaikinio šokio, teatro ir cirko spektaklius iš visos Europos pristatantis festivalis „ConTempo“ šiemet ypatingą dėmesį skirs Katalonijos menininkams.

„ConTempo“ – vienas unikaliausių Lietuvoje vykstančių festivalių, aplinką kviečiantis atverti eksperimentiniams menams ir šiuolaikinėms jų formoms, o miesto ir rajono erdves – pratintis juos priimti. Ne išimtis ir pirmą kartą pristatoma katalonų programa, subursianti žymias Europos teatro asmenybes.

Viena jų – į Lietuvą jau antrą kartą sugrįžtantis vaizduojamojo meno, cirko, šiuolaikinio šokio ir fizinio teatro srityse besispecializuojantis kūrėjas Joanas Català.

Menininkui scena – tai erdvė, kurioje sąveikauja žmogus ir aplinka, susijungia meistriškumas, inovacija ir patirtys. „ConTempo“ festivalio metu jis pristatys du pasirodymus – net dešimt metų rodytą legendinį „Pelat“ ir vieną naujausių savo darbų – gatvės teatro instaliaciją „Idiofona“.

„Pelat“ – įspūdingas vieno žmogaus kūrinys, subtiliai įtraukiantis auditoriją. Čia susipina asmeniniai prisiminimai ir kolektyvinis veiksmas, o spektaklis kinta per sąveiką su žiūrovu. Tai paskutinė galimybė „Pelat“ išvysti Lietuvoje – 2023-iaisiais spektaklis atsisveikina su žiūrovais visam laikui.

Pasyviais stebėtojais tapti neleis ir pasirodymas „Symphonic Flock“. Kiborgizmo menininkė Moon Ribas ir akrobatas Quimas Girónas žiūrovus pakvies į patirtinę garsų pripildytą ekskursiją.

Procesas: J. Català kūrinys „Pelat“ iš monospektaklio virsta interaktyviu, auditoriją įtraukiančiu projektu. Organizatorių nuotr.

Pasirodymo metu pusei iš 100 spektaklio dalyvių po kaklu užkabinamas garsiakalbis, kuriantis aliuziją į avis ir jas ganančius piemenis. Spektaklio garsas nuolat juda su žiūrovais, jiems su atlikėjais kaskart formuojant ir išardant scenos choreografiją. Pritaikytas konkrečioms vietoms, cirką, technologijas ir šokį jungiantis pasirodymas kviečia naujai pažiūrėti į supančią aplinką, patirti bendrumo jausmą ir žmoguje slypintį gyvuliškąjį instinktą.

Viešųjų erdvių, jų laisvių ir apribojimų temas pratęs režisierės Marie Gyselbrecht kurtas pasirodymas „Nest“. Trys žmonės, automobilis ir scena ne teatro ar koncertų salėje, bet nuošaliose miesto erdvėse, – tokia centrinė pasirodymo, balansuojančio tarp humoro ir tragedijos, ašis. Miesto gyvenimo nuošalėje, tarp gamtos ir urbanistinio peizažo vykstantis šokio ir teatro spektaklis kiekvieną sykį prasideda saulei leidžiantis.

Tarp gamtos ir urbanistinio peizažo vykstantis šokio ir teatro spektaklis kiekvieną sykį prasideda saulei leidžiantis.

Automobilis yra vienas iš galingiausių civilizacijos simbolių – laisvės ir turto simbolis, statuso ženklas. Tačiau kartais jis gali tapti namų pakaitalu, laikina vieta nakčiai praleisti. Paskutinis prieglobstis prieš atsiduriant gatvėje. Judantis lizdas. Kas būtų, jeigu mūsų privatumui tektų priverstinai egzistuoti viešojoje erdvėje?

Balansuodami tarp humoro ir tragedijos trys personažai pasakoja dokumentika paremtą istoriją. Benamystę tiriantis pasirodymas, anot jį kuriančių menininkų, kviečia į pasivaikščiojimą ties pražūtinga riba. „Lyg ant žaizdos užpilta druska“, „Istorija, traukianti lyg magnetas“, „Susidūrimas tarp sistemos ir jos atstumtųjų“, – tokiais žodžiais šiuolaikinio šokio spektaklį apibūdina meno kritikai visoje Europoje.

Išsiilgusiems švelnių, jausminių pojūčių, verta apsilankyti dviejų akrobatų ir šokio profesionalų – Anamarijos Klajnšček ir Magí Serra – spektaklyje „Cossoc“. Poetiškas, jautrus, patirtinis pasirodymas kalba apie santykių sudėtingumą ir paprastumą, tyrinėja, ką gali du nuolatinėje pusiausvyroje balansuojantys kūnai. „Cossoc“ žiūrovus kviečia įsiklausyti, įsilieti į pasirodymą, būti kartu ir ieškoti vietos, kurioje lengva sklęsti.

Scenos menų festivalis „ConTempo“ šiais metais vyks liepos 29–rugpjūčio 6 d. Kaune ir Kauno rajone.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS