Akibrokštas: pjovėjai aiškina, kad netyčia galėjo nukirsti ne tuos medžius | kl.lt

AKIBROKŠTAS: PJOVĖJAI AIŠKINA, KAD NETYČIA GALĖJO NUKIRSTI NE TUOS MEDŽIUS

  • 67

Kauno marių regioniniame parke, saugomoje teritorijoje, kilo konfliktas dėl kertamų medžių. Vaizdingoje vietoje, ant pat marių šlaito, buvo iškirsti medžiai. Ar jie buvo saugomi, dar aiškinasi aplinkosaugininkai. Apie tai – LNK reportaže.

Viskas prasidėjo, kai savaitgalį netoli tos vietos gyvenantys žmonės išgirdo pjaunamų medžių garsus ir atėjo pasidomėti, kas čia vyksta.

„Būdamas namie išgirdau, kad svetimi žmonės pradėjo pjauti medžius ir atėjęs į vietą prie Kauno marių pamačiau, kad keturi žmonės pjauna medžius, žmonės pradėjo man grasinti ginklu, iškviečiau policiją, aplinkos apsaugą“, – pasakojo savo akimis įvykį matęs Linas Zienius.

Atvykę aplinkosaugininkai rado jau išpjautus medžius. Buvo likę tik nupjautų medžių kelmai, aplink daugybė pjuvenų, o didžiausi rąstai išvežti. Nupjauti medžiai augo prie pat vandens, vandenyje buvo matyti dar gulintys nupjautų medžių rąstai.

„Nuvykus darbus vykdę piliečiai jau buvo pasišalinę iš vietos. Buvo apžiūrėta teritorija ir rasti aštuoni nupjauti medžiai ir dalis nupjautos medienos“, – pasakojo Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas Donatas Mikelskis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Kaimynai sako bijantys, kad iš regioninio parko gali likti tik plynas laukas. „Ateityje bus statomi viešbučiai ar slaugos namai arba prabangios vilos. Pradžioje žmonės suinteresuoti išpjauti medžius, o vėliau palaipsniui statyti, tikriausiai“, – svarstė L. Zienius.

Pasak vietinių, ši vieta nuolat lankoma poilsiautojų, o netekti prieigos prie vaizdingo marių kranto būtų praradimas. „Labai daug žmonių atvyksta ir grybauti, ir uogauti, ir žvejoti. Kad ir dabar – pilna žvejų. Tai gana mėgstama vieta“, – sakė Linas.

Pirminiais duomenimis, iškirsti galėjo būti ąžuolai, tačiau kokie medžiai buvo iškirsti iš tikrųjų, atsakys ekspertizę atlikę specialistai. „Dėl paties pažeidimo vis dar vyksta tyrimai, bet manome, kad dalis nupjautų želdinių buvo priskiriami saugotiniems, todėl galimai yra įvykdytas aplinkosauginis pažeidimas“, – apie šiuo metu vykstantį procesą pasakojo D. Mikelskis.

Ateityje bus statomi viešbučiai ar slaugos namai arba prabangios vilos. Pradžioje žmonės suinteresuoti išpjauti medžius, o vėliau palaipsniui statyti, tikriausiai.

Nors ši vieta – privatus sklypas, tačiau dėl saugomos vietovės bet kaip tvarkyti sklypo negalima. „Būtina susiderinti visus leidimus arba tai daryti tik taip, kaip numato įstatymas – darbus, kuriems nereikalingas leidimas, – tikino D. Mikelskis. – Tyrimas dar vyksta, bet kol kas, turimomis žiniomis, leidimų nebuvo.“

LNK žinioms susisiekus su sklypo savininku, jis pakomentuoti situaciją atsisakė, tačiau bendradarbiaudamas su aplinkosaugininkais paaiškino, kad galimai darbininkai medžius išpjovė netyčia, supainioję juos su nesaugomais. Visgi sklypo, kuriame iškirsti medžiai, savininkas su aplinkosaugininkais reikalų turi ne pirmą kartą.

„Taip, šis pilietis yra žinomas, prieš tai yra baustas už aplinkosauginius pažeidimus. Jeigu bus nustatyta, kad tikrai tarp tų pašalintų želdinių buvo saugotinų medžių, už juos bus skaičiuojama padaryta žala ir taipogi bus taikoma administracinė atsakomybė“, – aiškino Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos specialistas.

Į šį įvykį buvo kviesti ir pareigūnai, kurie aiškinosi situaciją dėl grasinimų, tačiau tyrimas nepradėtas.

Rašyti komentarą
Komentarai (67)

Ai

Kai sugebam netyčia vis prastesnę ir prastesnę valdžią "išrinkti" (kai kurie net tiki, kad tikrai išrinko, nors ana pati save išsirenka), ko čia stebėtis "netyčia" nukirstais medžiais?

alis...

Dar nevisai Lietuvėlė išbazaryta ir perdalinta...

Jonas

Greičiausiai sklypo savininkas priklauso valdančiajai partijai ,kitaip jo pavardės taip niekas neslėptu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS