Dalyje Kauno fortų šiuo metu lankytis – draudžiama: šikšnosparniai ruošiasi žiemai | kl.lt

DALYJE KAUNO FORTŲ ŠIUO METU LANKYTIS – DRAUDŽIAMA: ŠIKŠNOSPARNIAI RUOŠIASI ŽIEMAI

  • 5

Kauno tvirtovės parko specialistai pažymėjo, kad šiuo metu dalyje fortų lankytis draudžiama, nes kai kuriuose gynybiniuose įtvirtinimuose žiemoja šikšnosparniai. Lankytojai dabar tik trikdytų šikšnosparniams susirasti vietą žiemos miegui.

Ribotas lankomumas

Kauno miestas ir rajonas gali didžiuotis turėdami išlikusius gynybinius fortus. Juose dažnai vyksta renginiai, susitikimai, tačiau vėsiuoju metų laiku dalis fortų pastatų tampa šikšnosparnių žiemojimo vieta, todėl fortus prižiūrintis Kauno tvirtovės parkas primena, kad kai kuriuose fortuose lankytis draudžiama.

Fortų prižiūrėtojai nurodė, kad Kauno tvirtovės parkas kartu su Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcija rūpinasi fortuose žiemojančių šikšnosparnių apsauga ir visų prašo būti atsakingais. Lankymasis fortų teritorijoje yra ribojamas teisės aktų nustatyta tvarka, o lankymasis požemiuose spalio–balandžio mėnesiais – griežtai draudžiamas.

„Nuo spalio 1 iki gegužės 1 dienos yra ribojamas lankymasis Kauno tvirtovės parko objektuose. Lankydamiesi fortuose atkreipkite dėmesį, jog kai kuriuose statiniuose lankytis – griežtai draudžiama. Jau spalį šikšnosparniai pradeda ieškoti nakvynės, kuri truks per visą žiemą. Tad žiemos metu būtina užtikrinti ramybę žiemavietėse, kuriose žiemoja šikšnosparniai. Triukšmas, šviesos ar kitoks trikdymas, pažadinęs iš žiemos miego, tampa jo žūties priežastimi: šikšnosparnis nubudęs išeikvoja energiją, o maisto žiemą rasti sunku, tad ir vėl neužmigęs, pavasario gali ir nesulaukti“, – nurodė Kauno tvirtovės parkas.

Pažymėjo žiemojimo vietas

Specialistai pasidalijo ir informacija, kuriuose fortų statiniuose paprastai žiemoja šikšnosparniai. Kiekviename forte oranžine spalva pažymėti objektai, į kuriuos dabar negalima kelti kojos.

„Oranžine spalva pažymėtose patalpose, retų šikšnosparnių rūšių žiemavietėse, lankytis griežtai draudžiama. Taip pat primename, jog, pagal Kauno tvirtovės parko lankymo taisykles, ir kituose fortų ar kitų tvirtovės objektų požemiuose visais metų sezonais draudžiama lankytis be gido ar Kauno tvirtovės parko darbuotojo, taip pat tamsiu paros metu“, – priminė Kauno tvirtovės parkas.

Oranžine spalva pažymėti statiniai yra svarbios žiemojimo vietos, kurios yra pažymėtos specialiais informaciniais ženklais. Kauno teriologiniais (šikšnosparnių) draustiniais yra paskelbti I, II, III, IV bei VIII fortai, taip pat dalis jų teritorijų įtrauktos į Europinės svarbos Buveinių apsaugai svarbias „Natura 2000“ teritorijas. 

Kur galima lankytis?

Fortų prižiūrėtojai nurodė, kad lankytojai ir toliau bus kviečiami lankytis renginiuose, ekskursijose, kurios vyks fortų kareivinėse. Taip pat nevaržomai galima lankytis VII forte esančiuose Šilainių soduose bei kituose parko objektuose, kuriose nėra saugomos šikšnosparnių žiemavietės.

„Fortų statiniai, kurie nėra šikšnosparnių žiemojimo buveinės, yra naudojami ir pritaikomi visuomenės poreikiams. Kauno tvirtovės I, III ir IV fortuose įveiklinamos užnugario kareivinės, kuriose Jūsų laukia ekskursijos žiemojimo metu“, – kur galima lankytis, kalbėjo Kauno tvirtovės parko specialistai.

GALERIJA

  • Dalyje Kauno fortų šiuo metu lankytis – draudžiama: šikšnosparniai ruošiasi žiemai
  • Dalyje Kauno fortų šiuo metu lankytis – draudžiama: šikšnosparniai ruošiasi žiemai
  • Dalyje Kauno fortų šiuo metu lankytis – draudžiama: šikšnosparniai ruošiasi žiemai
  • Dalyje Kauno fortų šiuo metu lankytis – draudžiama: šikšnosparniai ruošiasi žiemai
  • Dalyje Kauno fortų šiuo metu lankytis – draudžiama: šikšnosparniai ruošiasi žiemai
Kauno tvirtovės parko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

...

šikšnosparniai gali būti iš Ukrainos,kas sutrikdys jų ramybę bus sušaudytas

tai duris

rakinkit metalines ,ar ju nera laisvai landziot galima ?

Linas

"griežtai draudžiamas" Ar tokia sąvoka egzistuoti gali? Tada ką reiškia "Draudžiama" - kad tik šiaip draudžiama bet dar galima... :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS