Dar vienas smūgis pseudobarų šeimininkams | kl.lt

DAR VIENAS SMŪGIS PSEUDOBARŲ ŠEIMININKAMS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Naktinių alkoholio prekybos upių užtvenkti niekaip neįstengiančios tarnybos ėmėsi naujo ginklo – konfiskuoja rastus gėrimus. Barais virtusių alkoholio krautuvėlių savininkai piktai aiškina, kad visos savivaldybės sankcijos esą subyrės į šipulius teismuose.

Naktinių alkoholio prekybos upių užtvenkti niekaip neįstengiančios tarnybos ėmėsi naujo ginklo – konfiskuoja rastus gėrimus. Barais virtusių alkoholio krautuvėlių savininkai piktai aiškina, kad visos savivaldybės sankcijos esą subyrės į šipulius teismuose.

Išsivežė visus gėrimus

P.Lukšio g. esančio baro pardavėjai net nustėro, kai vieną naktį Kauno miesto savivaldybės tarnautojai ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) specialistai ėmė tuštinti baro alkoholio sandėlį – gėrimus nešti į savo transporto priemones. Tokių alkoholio prekybos apribojimų nepaisančių barų drausminimo priemonių savivaldybė dar nebuvo naudojusi, tačiau žada jų imtis ir ateityje.

"Pastebėjome, kad administracinių teisės pažeidimų protokolai ne visada yra veiksmingi, todėl ėmėmės kraštutinių priemonių, kuriomis naudosimės ir ateityje", – perspėjo savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus (VTS) vedėjas Danas Bortkevičius.

P.Lukšio g. baro adresas pateko tarp 24-ių, kurie lapkritį užkliuvo Kauno miesto savivaldybės tarybai. Politikai nutarė, kad naktinė alkoholio prekyba šiose vietose negalima – uždraudė juo prekiauti nuo 22 val. Regis, daugelis šiose vietose prekiaujančių verslininkų į draudimą numojo ranka. Jie tikina, kad visi įspėjimai ir baudos bus sumindyti teismuose.

Laukia teismo sprendimo

"Apie lapkričio mėnesį tarybos priimtus prekybos apribojimus savivaldybė įmones privalėjo informuoti registruotu laišku. Savivaldybė to nepadarė, todėl prekybos laikas teisiškai nėra apribotas", – dėstė alkoholio konfiskaciją patyrusį barą ir dar du  prekybos taškus Kaune turinčios bendrovės "Onrama" komercijos direktorius Modestas Novickas.

Savivaldybės atstovai aiškino, kad apribojimų apynasris buvo dedamas ne konkrečioms įmonėms, o prekybos vietoms, nurodant adresą, kurioje prekyba ribojama, nepaisant kokia įmonė dirbtų. Tokiu atveju registruotų laiškų niekam siųsti nereikia.

Savo teisumu įsitikinusios abi pusės sulindo į apkasus ir žada nesitraukti, kol lemiamą žodį tars teismai.

"Daugelio bylų nagrinėjimas sustabdytas, kol bendros pozicijos nesuformuos Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas. Galbūt jis kalbės ir šiuo klausimu – reikėjo ar nereikėjo siųsti registruoto laiško", – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės Teisės skyriaus vedėjos pavaduotoja Indrė Brazė.

D.Bortkevičius pasakojo, kad laukiant teismo sprendimo atleisti vadžių neketinama, su VMI ir policijos pareigūnais suderintas naujas naktinių alkoholio upių tvenkimo planas. VTS jau seniai turi teisę ištuštinti alkoholio prekybos pažeidimus darančių įstaigų gėrimų atsargas, tačiau neturi vietos, kur jas sandėliuoti. Tokias sąlygas turi VMI specialistai, kurie ir pasiėmė P.Lukšio gatvėje konfiskuotus gėrimus.

"Jeigu konkrečiuose taškuose pažeidimai nesiliaus, kreipsimės į savivaldybės tarybą dėl visiško alkoholio prekybos licencijos suspendavimo", – perspėjo D.Bortkevičius.

Pergyveno daugybę suvaržymų

Naktimis besiliejančias alkoholio upes Lietuvoje bandyta tvenkti įvairiomis priemonėmis. Dalis taškų atkrito nustačius, kad alkoholiu po 22 val. negali prekiauti parduotuvės statusą turinčios įmonės. Vis dėlto apsukriausi veikėjai greitai susiorientavo ir persikrikštijo viešojo maitinimo įstaigomis. Vėliau dalį jų pribaigė reikalavimas turėti ne tik maisto, bet ir staliukus bei tualetą klientams.

Galiausiai prieš pustrečių metų įsigaliojo Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, draudžiančios nuo 22 val. alkoholinius gėrimus pardavinėti uždaroje taroje, neleidžiančios jų išsinešti iš vadinamųjų barų. Daugelio vadinamųjų barų pardavėjai pirmąjį nurodymą iškart ėmė vykdyti uoliai, tačiau į antrąjį numojo ranka.

"Kaip aš jį sustabdysiu?" – dažniausiai atšaudavo iš alkoholio prekybos vietos klientus su neišgertu gėrimu išleidžiantys pardavėjai.

Įstatymo pataisų griūtį išgyvenę barų savininkai piktinasi naujais suvaržymais, nes įvykdė visus reikalavimus, tačiau vis tiek neįtinka ir yra alkoholio prekybą suvaržyti pasišovusių tarnautojų ir politikų taikiklyje. Net patys tarnautojai negali tiksliai suskaičiuoti, kiek Kaune yra tikrų barų ir vadinamųjų pseudobarų – juos skirianti riba daugeliu atvejų išsitrynė, nebeaišku, kas yra tikras baras, o kas tik apsimeta tokiu.

"Mes nesame jokie pseudobarai. Atitinkame visus kriterijus, pagal kuriuos suteikiamas barų statusas. Savivaldybė neturi nei moralinio, nei teisinio pagrindo mūsų vadinti pseudobarais. Tokio pavadinimo nėra. Tai žemina visus tuos, kurie šiame versle sukasi, iš to gyvena, sukuria darbo vietas, moka mokesčius, o mus pastato vos ne į vieną liniją su kontrabandininkais, pilstuko virėjais", – pyko M.Novickas.

Traukia nusikaltimus

Barais virtusioms krautuvėlėms paskelbtą karą kursto policija. Statistika rodo, kad tokie taškai nusikaltimus traukia it magnetas. Būtent nusikalstamumo statistika ir gyventojų skundai buvo pagrindiniai kriterijai lapkritį sudarant juodąjį 24 barų sąrašą. Tačiau M.Novickas teigia, kad į jį pateko ir tie taškai, kurie nei gyventojams trukdė, nei buvo atsidūrę policijos suvestinėse. Verslininkas tikina, kad juos politikai ir tarnautojai engia, nes kažkam reikia suversti kaltę dėl perdėto alkoholio vartojimo.

"Kovoja su alkoholio suvartojimu? Tegul nejuokina žmonių. Visi žinome, kur daugiausia parduodama alkoholio. Tas pats būtų, jei dėl darželio ištrypimo imtų kaltinti skruzdėlę tuo metu, kai po jį vaikšto dramblys. Sumažinti alkoholio vartojimą labai paprasta – uždrausti akcijas, kaip padaryta su rūkalais", – kalbėjo M.Novickas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Gerai

Dar Vilijampolės "juodvarnių" myžalynę rektų sutvarkyt.

ощ

Kada uzdaris pagaliau draugystes gatveje esanti bara triuksmas istisa para ar yra pas mus valdzia

Valio

Gal pagaliau valstybė parodys,kad gali sutvarkyti girdyklas.Vaistų tam yra,reikia tik noro.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS