Mirė buvęs M. K. Čiurlionio dailės muziejaus direktorius O. Daugelis | kl.lt

MIRĖ BUVĘS M. K. ČIURLIONIO DAILĖS MUZIEJAUS DIREKTORIUS O. DAUGELIS

Eidamas 65-uosius metus po ligos sekmadienį mirė buvęs ilgametis Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Kaune direktorius Osvaldas Daugelis.

Apie tai savo socialinių tinklų paskyrose pranešė muziejus.

Lietuvių dailės istorikas, muziejininkas O. Daugelis M. K. Čiurlionio dailės muziejui vadovavo nuo 1992-ųjų iki 2019-ųjų.

Prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį pareiškė užuojautą dėl dailės istoriko ir muziejininko O. Daugelio mirties, pabrėždamas jo vaidmenį pristatant Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybą pasauliui.

„Tai iškili asmenybė, kurios gyvenimo kelias pasižymėjo nuosekliu užsibrėžto tikslo siekiu. Šviesaus atminimo Osvaldo Daugelio gyvenimo misija reikėtų laikyti nenuilstamą ir nuoseklų siekį M.K. Čiurlionį be jo kūrybą pristatyti pasauliui, o kartu kryptingai ir nuolat užsienyje skleisti žinią apie Lietuvą ir jos dailės bei kultūros lobius“, – rašoma prezidento užuojautoje.

Užuojautą reiškia Kultūros komitetas

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis komiteto ir savo vardu pirmadienį taip pat pareiškė nuoširdžią užuojautą dėl O. Daugelio netekties.

Bičiuliai ir bendražygiai gedi O. Daugelio

O. Daugelis buvo žinomas Lietuvos dailės istorikas, muziejininkas. Nuo 1992 iki 2019 m. jis vadovavo Nacionaliniam M. K. Čiurlionio dailės muziejui, o pastaruoju šiame muziejuje dirbo muziejininku. O. Daugelis gimė 1955 m. Naujamiestyje. 1979 m. baigė Lietuvos dailės institutą. Nuo 1979 m. dirbo Čiurlionio dailės muziejuje, 1988 m. Tapybos skyriaus vedėjas, 1988–1992 m. direktoriaus pavaduotojas, 1992–2019 m. direktorius.

Pagrindinė O. Daugelio tyrinėjimų sritis buvo XIX ir XX a. Lietuvos dailės kolekcijų istorija. Dailės istorikas yra paskelbęs straipsnių apie Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybą, Lietuvos kultūros paveldą, užsienio dailę, parengė parodų, ekspozicijų, sudarė katalogų, albumų, buvo Visuotinės lietuvių enciklopedijos bendradarbis.

O. Daugelis buvo apdovanotas Norvegijos, Lenkijos, Belgijos, Nyderlandų valstybiniais apdovanojimais. 2015 m. jam įteiktas aukščiausias Kultūros ministerijos apdovanojimas – Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk". Birželį jo kolegos ir bičiuliai socialiniuose tinkluose platino kvietimą melstis už O. Daugelio sveikatą – tuomet žinomas kaunietis jau buvo gydomas ligoninėje, reanimacijoje, pasak bičiulių, jo būklė buvo sunki. Už jo sveikatą buvo aukojamos šv. Mišios Kauno Šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčioje.

„Šįryt mirė Osvaldas Daugelis, ilgametis Nacionalinio M. K. Čiurlionio muziejaus vadovas, tikras muziejininkystės Maestro, dailės ekspertas ir poliglotas, be kurio Lietuvos kultūros pasaulį bus be galo sunku įsivaizduoti. Ilsėkis ramybėje, Bičiuli, Bendražygi“, – feisbuko paskyroje vakar rašė Lietuvos dailės muziejaus direktorius Arūnas Gelūnas, anksčiau vadovavęs Kultūros ministerijai.

„Gera buvo pažinti, draugauti ir visada sulaukti kompetentingo patarimo... Ilsėkis ramybėje, mielas Direktoriau“, – feisbuke rašė Istorinės LR Prezidentūros Kaune darbuotojai. Istorinė Prezidentūra yra Nacionalinio M. K. Čiurlionio muziejaus padalinys.

„Nors kartais ir išsiskirdavo mūsų nuomonės, tačiau Osvaldas Daugelis buvo viena ryškiausių asmenybių Kaune, intelektualas, kultūrininkas iš pačios didžiausios raidės, kurį sutiksi tiek galerijoje, muziejuje, tiek kavinėje „Kultūra“. Visada kovojo už savo vertybes. Ilsėkitės ramybėje“, – socialiniame tinkle pasisakė Kauno mero patarėjas Simonas Kairys. O.Daugelio bendražygiai jo netektį pavadino skaudžiu praradimu Lietuvos ir Kauno kultūrai.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Ankstesniam komentatoriui

Kauno menininkų namai yra be menininkų. Deja, virtusi performiningų erdve, o tikra dvasia seniai išvaryta. Gaila, labai gaila...

To "sąjūdžio vėliavai"

A.A. O. Daugelis į pensiją spėjo "išeiti", nes šiemet į pensiją išeina vyrai, gimę 1956 metais. Prieš rašant reikia pasidomėti!..

To "Kodėl"

Koks tamstai skirtumas nuo ko mirė? Mirė žmogus ir tegu ilsisi ramybėje...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS