Petrašiūnų kapinėse tamsu, bet atsakingų nėra? | kl.lt

PETRAŠIŪNŲ KAPINĖSE TAMSU, BET ATSAKINGŲ NĖRA?

Prestižinės Kauno kapinės skendi tamsoje. Šviesa uždegama vos kelis kartus per metus. Žmonės skundžiasi, kad Petrašiūnų kapinėse vakare aplankyti artimųjų kapų dėl tamsos nėra saugu, tačiau kas atsakingas už šviesą – neaišku.

Nėra šviesos

Į „Kauno dienos“ redakciją kreipėsi kaunietė Živilė J. ir tikino, kad Petrašiūnų kapinėse niekad nedega šviesa. Vasaros metu aplankyti artimųjų kapus dar galima su šviesa, tačiau dabartiniu laikotarpiu greitai temsta, tad po darbų kapinėse artimųjų kapų reikia ieškoti nebent su savo atsineštais žibintuvėliais.

„Esu labai pikta, nes kiekvieną kartą nuvažiavus vakare į Petrašiūnų kapines, nedega nei viena apšvietimo lempa, todėl man yra baugu eiti ir kiekvieną kartą su dukra bijome aplankyti mamos kapą. Kodėl aš turiu jaustis nepatogiai prestižinėse Kauno kapinėse? Elektros stulpai yra, tačiau jie niekada nedega“, – savo nuomonę pareiškė Živilė J.

Šviesos Petrašiūnų kapinėse uždegamos tik per Visų Šventųjų dieną. Kitais vakarais net pagrindiniuose kapinių takuose, įžymių žmonių alėjoje šviesos nedega. Kauniečiai tikino, jog į Petrašiūnų kapines atvykus vakare, dažnai matydavo kitus žmones, kurie pasišviečia telefonais, žibintuvėliais ar uždega žvakes dar ties įėjimu į kapines, kur dega miesto lempos ir taip tada eina iki artimųjų kapų.

Kas atsakingas?

„Kauno diena“ pasidomėjo, kodėl Petrašiūnų kapinėse negalima šviestuvų įjungti ne tik per Vėlines, bet ir kitais vakarais. Po pokalbių su kelių savivaldybės įmonių vadovais, kilo mintis, jog apšvietimo jungiklis kažkur kapinėse paslėptas ir niekas nežino, kur jis yra.

Šiaip kapinėse praktiškai išvis nėra apšvietimo ir visuose takuose kol kas tikrai neplanuojame jo įrengti.

„Mes atsakingi už apšvietimo techninę priežiūrą, tačiau už jo įjungimą bei išjungimą atsakinga „Kapinių priežiūra“. Jie moka už elektrą, todėl jie ir sprendžia, kada įjungti. Mes važiuojame ir žiūrime tada, jei kažkas neveikia. Kauno mieste mes patys apšvietimą įjungiame ir išjungiame, bet kapinėse tai daro šią teritoriją prižiūrinti įmonė“, – komentavo bendrovės „Kauno gatvių apšvietimas“ vadovas Petras Švažas.

Miesto kapines prižiūrinčios savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ vadovas Ričardas Čėsna tikino priešingai ir nurodė, kad būtent „Kauno gatvių apšvietimas“ atsakingas už tai, jog Petrašiūnų kapinėse degtų šviesos.

„Apšvietimas – ne mūsų reikalas. Mes prižiūrime kapines, tvarkome visą teritoriją. Kada įjungti apšvietimą numatome ne mes. „Kauno gatvių apšvietimas“ įjungia šviesą prieš Lapkričio1-ąją, o šiaip, matyt, nėra numatyta uždegti kasdien. Nežinau, koks jiems yra nurodymas kada įjungti šviesą, reikėtų jų klausti. Tačiau pasidomėsiu, gal kažkas yra perdegę ir dėl to nedega. Šiaip kapinėse praktiškai išvis nėra apšvietimo ir visuose takuose kol kas tikrai neplanuojame jo įrengti“, – sakė „Kapinių priežiūros“ vadovas.

R.Čėsna pridūrė, kad kapinės nėra parkas, kur žmonės eina pasivaikščioti, todėl nemanė, jog apšvietimas turėtų nuolat degti. Anot jo, nebuvo žmonių skundų, jog tamsoje neranda artimųjų kapų. Tačiau jis pažymėjo, jog jei visais vakarais apšvietimo stulpai degtų, galbūt kapinių vagims būtų sunkiau pasisavinti tvoreles ar kitus kapų papuošimus.

Gairės: Petrašiūnų kapinės, Kapinių priežiūra, apšvietimas kapinėse, neveikia apšvietimas, Kauno gatvių apšvietimas, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Janina

Na ir nukvailėjo boba, kad reikia kapinėse šviesos, nėra ko čia naktį vaikčiuoti, ir kitose kapinėse nėra ir ko čia mirusieji guli išskirtiniai,

Nuomonė

Jau tikrai moteris neturi rimtų rūpesčių,kad užsinorėjo naktį apšviestų kapinių.Mirusiesiems reikia duoti ramybę,o jeigu taip nori aplankyti yra net septynios valandos šviesos per parą, be išeiginių tikriausia niekas nedirba.Pažiūrėti reikia ir iš taupumo pusės-juk už elektrą reikia mokėti.

SKUNDAS R.Čėsna

Artimųjų kapų Petrašiūnų kapinėse jau nerandame ir dienos šviesoje!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS