Po Išlaužo klebono pasisakymų apie I. Vėgėlę – raginimas | kl.lt

PO IŠLAUŽO KLEBONO PASISAKYMŲ APIE I. VĖGĖLĘ – RAGINIMAS

Sulaukusi skundų dėl Išlaužo klebono Viliaus Sikorsko pasisakymų apie kandidatą į prezidentus Igną Vėgėlę, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nutarė surinkti informacijos apie dvasininko pareiškimus Kūčių vakaro mišių metu. Taip pat komisija nutarė kreiptis į Lietuvos vyskupų konferenciją, raginant įsivertinti įsitraukimą į rinkiminę agitaciją.

Kaip skelbta anksčiau, VRK pasiekė trys skundai dėl V. Sikorsko dar trečiadienį. Ketvirtadienį vykusio posėdžio metu komisija aptarė susiklosčiusią situaciją. Pasak VRK narės Ingos Milašiūtės, situacija yra kebli, mat Rinkimų kodeksas nereglamentuoja ir negali reglamentuoti dvasininkų veiklos.

„Rinkimų kodeksas nereglamentuoja ir negali reglamentuoti to, kas vyksta Bažnyčioje“, – posėdžio metu kalbėjo I. Milašiūtė.

Paties kunigo pasisakymai VRK narei neatrodė sietini su Bažnyčios misijomis.

„Mano vertinimu, tai sunkiai galėtų būti laikoma bažnytiniu mokslu ar pareiga, atliekama bažnyčioje pamaldų metu“, – mintimis dalijosi ji.

Mano vertinimu, tai sunkiai galėtų būti laikoma bažnytiniu mokslu ar pareiga, atliekama bažnyčioje pamaldų metu.

I. Milašiūtė pastebėjo ir tai, kad Išlaužo parapija turi paskyrą „YouTube“, kur kelia įvairius vaizdo įrašus ir ištraukas iš klebono V. Sikorsko pamokslų. Toks kanalas, svarstė ji, gali būti laikomas visuomenės informavimo sklaidos priemone.

„Mano kukliu įsitikinimu, šitas „YouTube“ kanalas visai galėtų būti nagrinėjamas šioje šviesoje“, – samprotavo VRK narė.

Todėl ji kėlė klausimą – ką šioje situacijoje VRK galėtų padaryti, suvokdama, kad problema yra, tačiau sprendimo būdai yra riboti.

„Ką VRK galėtų daryti, atliepdama skundus, bet tuo pačiu suvokdama savo ribotumą?“ – klausimą kolegoms VRK kėlė I. Milašiūtė.

VRK narys Andrius Vaišnys akcentavo, kad komisija turi veikti savo prerogatyvų ribose.

„Bažnyčia turi savo kanonines teises ir mes čia turime būti ganėtinai tikslūs ir veikti savo ribose – tai, ką mums suteikia Rinkimų kodeksas ir kiti susiję teisės aktai“, – dėstė jis.

Kolegoms antrino ir Olga Kilkinova, priminusi, kad panašios situacijos kyla kiekvienų rinkimų metu. Todėl ji pasiūlė VRK teisininkams surinkti informaciją apie V. Sikorsko pasisakymus.

„Pati perklausiau ir tą pamokslą, tą dalį, kaip pasakė – pagal praktiką kiekvienais rinkimais turime tokią pat situaciją“, – sakė O. Kilkinova.

Tuo metu VRK atstovė Jolita Baušytė pasiūlė pasikreipti į Lietuvos vyskupų konferenciją, prašant paskatinti dvasininkus susilaikyti nuo dalyvavimo politinėje agitacijoje.

„Įvardinti konkrečius asmenis nėra tinkama. Todėl būtų tikslinga kreiptis į Lietuvos vyskupų konferenciją, atkreipiant dėmesį, kad vykstant politinei kampanijai labai svarbu įsivertinti bažnytinį sakralumą ir dalyvavimą politiniame gyvenime, politinės reklamos skleidime ir agitacijoje“, – aiškino J. Baušytė.

„Priminsime, kad dar kartą visus informuotų, nes kampanija tik prasideda. Tiek kalendorinių, tiek bažnytinių švenčių bus. Matyt, neturėtų kunigai dalyvauti politikoje“, – kolegei antrino VRK pirmininkė Lina Petronienė.

ELTA primena, kad pastarosiomis dienomis socialiniuose tinkluose imta dalintis Išlaužo bažnyčios Piemenėlių mišių vaizdo įrašu, kuriame parapijos klebonas V. Sikorskas reiškia paramą vienam iš kandidatų prezidento rinkimuose I. Vėgėlei.

„Trokštame, kad mūsų vadovo rinkimai būtų paremti mūsų visų atsakomybe, meile. Asmeniškai reiškiu didžiulę simpatiją advokatui Vėgėlei – tai yra mano malda. Kiekvienas palydėkite savo favoritą“, – mišių metu kalbėjo V. Sikorskas.

Tokie klebono pasisakymai sutikti nevienareikšmiškai – vaizdo įrašas „Facebook“ sulaukė ir kritikos, ir pagyrų.

Pats V. Sikorskas sako neturėjęs jokių agitacinių intencijų, o maldos metu I. Vėgėlės pavardė jam tiesiog išsprūdo.

„Tai buvo spontaniška malda – meldėmės už Lietuvos ateitį, už tuos, kurie ją valdo ir valdys. Kiekvienas turi savo favoritą. Man iš to nuoširdumo ir atvirumo žmogiškai išsprūdo pasakyti savo favoritą“, – Eltai trečiadienį teigė V. Sikorskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (74)

Vytautas

Nuo kada laisvoje Lietuvoje kunigas negali pasakyti tikintiesiems savo nuomonės? Jeigu būtų pasisakęs už Nausėdą, tikriausiai jokio skandalo nebūtų kilę. Mano nuomone, bažnyčia ir kunigai turėtų aštriai ir aiškiai reikšti savo nuomonę, kai klausimas eina apie homoseksualų santuokas ir kitus visuomenei svarbius klausimas. Bažnyčia ir kunigai turėtų aiškiai išsakyti savo poziciją, už kurias partijas ar politikus nerekomenduoja balsuoti. Tik nesielgdama minkštai ir konformistiškai bažnyčia turi šansų atgauti savo autoritetą.

Rytas

Grįžta sovietiniai laikai,ką galima kalbėti,kas negalima,cenzūra.

>>Prabudęs> darbai , o ne palojimai rodo kas ir kaip...../

>Prabudęs>>> tikrai prabusk ir nustok svaigęs ir sapnavęs rusus.... Spaudos konferenciją Zigmo VAIŠVILOS PAŽIŪRĖK.... Ten kvietė visus kandidatus atvykti arba nuotoliniu būdu pasirašyti pasižadėjimą -įsipareigojimą \ ,,Neteikti seimui ratifikuoti ES centralizavimo sutarčių pakeitimui ,o jeigu dabartinis prezidentas pateiks seimui- atšaukti..." / . VIENINTELIS PROF VAITKUS NEPABŪGO PASIRAŠYT ... VĖGĖLĖ IR ŽALIMAS YRA TEISININKAI IR GERAI ŽINO ,KĄ TAI REŠKIA LIETUVAI... Žino ką reiškia LIETUVAI su mažyte teritorija tapti regionu ,praradusiai ,, VETO" IR KITAS TEISES... Reikėjo pasirašyti, kad iš LIETUVOS NEBUS ATIMTAS LIETUVOS NEPRIKLAUSOMYBĖS LIKUTIS-- TIEK NEDAUG ĮSIPAREIGUOTI... PASIŽADĖJO IR ĮSIPAREIGOJO TIK VAITKUS. > > PRABUDĘS> , PAGAL AGITACIJĄ ESAT DIDELIS Lietuvos priešas....DARBAI RODO KANDIDATŲ IR TAVO TIKSLUS .... .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS