Rekonstruojant Dainų slėnį žalojami medžiai – po kelerių metų nemažai jų žus | kl.lt

REKONSTRUOJANT DAINŲ SLĖNĮ ŽALOJAMI MEDŽIAI – PO KELERIŲ METŲ NEMAŽAI JŲ ŽUS

  • 30

Dainų slėnyje intensyviai pluša darbininkai. Visgi, dirbant itin jautrioje vietoje – ąžuolyne, pamiršta, kad medžius reikia saugoti. Arboristai sako, kad statybos pakenks medžiams ir po kelerių metų nemažai jų žus, o aplinkosaugininkai darbuotojus jau apdalijo baudomis. Apie tai – LNK reportaže.

Jau beveik metus rekonstruojamas Dainų slėnis iš sutręšusio ir pavojingo tampa atnaujintu ir gerokai modernesniu.

„Baigėme suolus įrengti, baigėme laiptus tvarkyti, dabar pačios estrados ir poestradinių patalpų darbai prasidėjo, sutvirtinome šlaitą ir tikimės, kad iki rudens turėsime jau sukonstravę pačią konstrukciją“, – darbus vardijo statybos valdymo skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius.

Tačiau čia ir prasidėjo bėdos. Įrenginėjant tribūnas, neapsaugoti medžiai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Sunkioji technika važinėjo šaknų zonoje. Tiek klojo visas betonines konstrukcijas būsimiems suoliukams, tiek suoliukus sustatė, tiek polius gręžė ekskavatoriai, kurie judėjo iki pat medžių kamienų“, – aiškino Lietuvos arboristų asociacijos narys Tautvydas Mulevičius.

Arboristai sako, kad tokie pažeidimai susilpnina medžių imunitetą, medžiai iš lėto ima žūti.

„Dabar labai aiškiai matome padarinius ant medžių lapų, matome išplitusius kenkėjiškus grybus ant kamienų, ko iki tol nepastebėjome“, – teigė arboristas T. Mulevičius.

Aiškėja, ko statybininkai pridirbo.

„Vykdė stumdymo, tvarkymo darbus ir stumdymo metu buvo pažeistos šaknys, nes per arti prie šaknų privažiavo“, – aiškino Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Vytautas Januška.

Aplinkos sergėtojai nubaudė statytojus, įvertino žalą gamtai.

„Įmonė buvo patraukta administracinėn atsakomybėn, buvo pasiūlyta geranoriškai susimokėti, žalą atlyginti. Žala berods siekė apie 2,5 tūkst. eurų“, – apie padarinius statytojams pasakojo V. Januška

Kad medžiai toliau nebūtų žalojami, savivaldybė pasamdė specialistus prižiūrėti medžius.

„Šiek tiek mums kėlė nerimą, kėlė nerimą ir Aplinkos apsaugos skyriui, tai mes vis dėlto nusamdėme, kad juos, kaip sakant, prižiūrėtų, paauklėtų, paaiškintų, kaip turi būti ąžuolyne vykdomi statybos darbai“, – kokių imtasi priemonių įvardijo V. Abramavičius.

Įmonė buvo patraukta administracinėn atsakomybėn, buvo pasiūlyta geranoriškai susimokėti, žalą atlyginti.

Panašu, kad ne visus medžius išsaugoti pavyks.

„Labai supuvęs yra storas ąžuolas viršutinėje tribūnų dalyje. Jo lajos būklė atrodo ideali, gražus pagal savo amžių, bet geltonpintė ir kiti grybai išduoda, kad jo puvinys labai didelis, turėtų būti ne mažiau 60–70 proc. Taip pat yra viena liepa drėvėta, virš laiptelių pakibusi“, – vardijo pažeistus medžius Lietuvos dendrologų draugijos pirmininkas Arvydas Rutkauskas

Arboristai sako, kad jokie darbai, įsiterpę į gamtą, nėra sveiki aplinkai. Medžių specialistas atkreipia dėmesį, kas nutiko su didžiuliais ąžuolais šalia Dariaus ir Girėno stadiono.

„Dėl darbų, dėl šaknų zonos nepaisymo, dėl to, kad palikome labai mažą plotą – tokiam medžiui tiek vietos neužtenka, – niekas nesirūpina mitybine baze ir medis, natūralu, kad neišgyvena iš to, kas jam palikta, ir jis džiūsta“, – teigė T. Mulevičius.

Pasak arbosristų, medžius gelbėti dar galima. Jiems būtina speciali priežiūra. Kitu atveju statybų metu nukentėję medžiai išmirs.

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

statybininkams kenkėjams

Žaliojo Kauno naikintojams būtina skirti baudas, kad neišsimokėtų, nutraukti sutartis ir neprileisti prie jokių darbų. Bet stiklainis čia valdovas ?

'pilieti",

nepezėk, jei neišmanai. Tik kvailys įsivaizduoja, kad žino daugiau negu srities specialistai.

pilietis

islandijos plente išnaikino 700 mrdžių ir nelabai kam rūpi ,o čia rašo del rekonstrukcijos pūna ąžuolai ir liepos,negi tos geltonpintės ir kiti grybai rodantys ąžuolo puvima išaugo rekonstrukcijos metu,tie medžiai pūna jau daug metų iki rekonstrukcjos ir nėra ko kaltinti statybininkų ir skirti baudas...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS