Užsimojo suskaičiuoti Lietuvos medžius: kam to reikia? | kl.lt

UŽSIMOJO SUSKAIČIUOTI LIETUVOS MEDŽIUS: KAM TO REIKIA?

  • 21

Turto bankas ruošiasi skaičiuoti medžius, praneša LNK.

Plačiau apie tai papasakojo Turto banko komunikacijos vadovas Karolis Vaitkevičius.

– Kaip vyksta tas skaičiavimas ir kodėl reikia skaičiuoti medžius?

– Turto bankas, parduodamas bet kokį turtą, jį įvertina. Vertę nustato nepriklausomi vertintojai. Pasitaiko tokių objektų, prie kurių yra apželdinti sklypai. Tam, kad nebūtų įvairių interpretacijų ir atliepdami verslo lūkesčius, medžiai yra pažymėti, jie bus dokumentuoti. Dažniausiai, kai pamatome sužymėtą medį, galvojame, kad kažkas jam bus negerai. Šiuo atveju – priešingai. Bus gerai, turime dokumentuose parašyta, kiek, kokiame sklype yra medžių, kurie iš jų vertingi, saugotini.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip medžio vertė galėtų priklausyto nuo jo rūšies? Ar tai yra eglė, ar tai klevas, o gal tai mūsų Lietuvos numylėtinis ąžuolas, kurį dažniausiai stojame ginti, jei kažkas ruošiasi nupjauti?

Tu gali pašalinti kažkokį medį, bet turi arba atsodinti, arba sumokėti kompensaciją.

– Tą sprendžia specialistai. Turto bankas perka tą paslaugą. Yra žmonių Lietuvoje, kurie gali profesionaliai tą daryti. Ta paslauga nėra pigi, tačiau vertinga. Vien tai, kad verslas iš anksto įsigydamas kažkokį sklypą žino, ką ten galima daryti, kokių medžių yra, ir ar jie saugotini, ar ne, iš anksto išsprendžia daug konfliktų. Viešojoje erdvėje galėjome matyti ne vieną atvejį, kai neaišku, ar tie medžiai saugotini, ar ne, kam jie priklauso, juos galima kirsti ar negalima. Siekiant išvengti tokių situacijų, yra praminga iš anksto žinoti, kokius medžius turime ir ar jie vertingi. Paskui verslas su bendruomene gali tartis, ar tuos medžius perkelti, mokėti kompensaciją, atželdinti. Vilniuje yra atkuriamosios vertės sąvoka. Kai tu gali pašalinti kažkokį medį, bet turi arba atsodinti, arba sumokėti kompensaciją. Yra įvairių variantų. Tam ir reikia iš anksto viską dokumentuoti, po to vieni prisimins, kad buvo medis, o kiti sakys, kad jo nebuvo.

– Kaip pasikeitė vertė tuose sklypuose, kuriuose atlikote šiuos skaičiavimus?

– Atliekame du vertinimus. Kai turėsime ataskaitas, galėsime įvertinti, kokie tai yra medžiai.

– Ar darysite tai ir toliau visoje Lietuvoje?

– Taip, ketiname tą daryti ir toliau. Matome, kad visi žengia šį žingsnį. Mes tą darėme ir anksčiau, gal to neakcentavome viešoje erdvėje. Ir savivaldybės skaičiuoja vertingus medžius ir daro jų žemėlapius. Čia yra ateitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Inga

Stabdytkite miškų kirtimą !

RDFYjolf

response.write(9195918*9510788)

RDFYjolf

1
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS