Vėlinės – net tik šventė, bet ir įpareigojimas | kl.lt

VĖLINĖS – NET TIK ŠVENTĖ, BET IR ĮPAREIGOJIMAS

  • 7

Artėjančios Vėlinės daugeliui kauniečių – proga akimirkai sustoti, atitrūkti nuo kasdienių rūpesčių ir prisiminti mirusius artimuosius. Tačiau lankydami kapus retas kuris susimąstome, kiek pastangų įdeda kapinių darbuotojai, kad mūsų apsilankymas jose būtų sklandus.

Apribojimų – mažiau

Kauno savivaldybės įmonei „Kapinių priežiūra“ spalis ir lapkričio pradžia yra pats darbymečio metas: miestiečiai skuba tvarkyti šeimos kapavietes, todėl padaugėja darbo ir už kapinių infrastruktūrą bei priežiūrą atsakingiems darbuotojams.

„Daugeliui žmonių Vėlinės – tai išskirtinė vienos ar kelių dienų data, bet mums išskirtinis tampa visas mėnuo. Pagrindinį pasirengimą mirusiųjų pagerbimo dienai pradedame likus keletui savaičių iki šios dienos, o baigiame tvarkytis su Vėlinių „palikimu“ praėjus gal savaitei po jų“, – teigė įmonės „Kapinių priežiūra“ direktorius Ričardas Čėsna. Iš tiesų, šį mėnesį, ypač vyraujant saulėtiems orams, nemažai kauniečių naudojasi proga ir skuba į šeimos kapavietes aptvarkyti jas dar iki Vėlinių šventės.

Atsižvelgiant į išaugusius lankytojų srautus, likus kelioms savaitėms iki Vėlinių, atveriami kapinių vartai įvažiuoti į vidų tose kapinėse, kuriose yra platesni takai. Kitu laiku kapinių takais leidžiama važiuoti tik neįgaliesiems, kapinių tvarkytojams ir komunalininkams.

„Suprasdami, kad prieš Vėlines žmonės intensyviai tvarko šeimos kapavietes, jiems sudarome patogesnes sąlygas privažiuoti arčiau reikiamos vietos, atsivežti žemės, skaldelės ar augalų. Tačiau kitomis dienomis lankytojams reikėtų nepamiršti, kad kapinių teritorijoje galioja visi eismą ribojantys ženklai, nes kai kurie juos linkę ignoruoti. Esą tai – ne gatvė, tad ir ženklai nieko nereiškia“, – priminė pašnekovas.

Kai kuriose kapinėse buvo dienų, kai teko ne po vieną ir ne po du kartus per dieną išvežti perpildytus konteinerius.

Priverčia šiukšlių kalnus

Prasidėjus kapaviečių tvarkymosi vajui stipriai pagausėja įvairių atliekų. Vadovas stebėjosi, kad, nepaisant populiarėjančių mažesnio vartojimo bei kitų ekologinių idėjų, vienos žvakutės akcijų, kasmet kauniečių paliekamų šiukšlių daugėja. Tad ypač prašoma atkreipti dėmesį į užrašus ant konteinerių. Jie paprastai yra dviejų paskirčių – vienas skirtas žaliosioms, kitas – bendrosioms atliekoms surinkti. Plastikiniai žvakių įdėklai rūšiuoti netinkami dėl vaško likučių, todėl jie keliauja į bendrąsias atliekas.

Numatydama laukiančius iššūkius, įmonė iš anksto sutarė su komunalininkais dėl dažnesnio nei įprastomis dienomis atliekų išvežimo iš kapinių teritorijų.

„Kai kuriose kapinėse buvo dienų, kai teko ne po vieną ir ne po du kartus per dieną išvežti perpildytus konteinerius“, – pasakojo R.Čėsna.

Prieš pat šventes visose kapinėse įmonė pasirūpino atgabenti daugiau biotualetų.

Ričardas Čėsna. „Kapinių priežiūros“ nuotr.

Aplinka – gražesnė ir patogesnė

Mirusiųjų pagerbimo dieną iššūkių netrūksta ir kapinių prieigose, kur keliuose dažnai susidaro spūsčių.

„Kaip ir kasmet, į talką ateis policijos pareigūnai, kurie padės reguliuoti automobilių srautus prie didžiausių miesto kapinių Karmėlavoje ir Romainiuose“, – kalbėjo pašnekovas.

Beje, lankytojai ir prieš šventes kapinių teritorijoje prašomi savo automobilius palikti atsakingai. Tvarkant kelias kapavietes nepalikti mašinos neprižiūrimos, vaikščiojant nuo vieno kapo prie kito, o perstatyti ją į atitinkamą vietą, kad, reikalui esant, pavyzdžiui, jei trukdo pravažiuoti komunalininkams, mašiną būtų galima operatyviai patraukti.

Siekiant didesnio pėsčiųjų saugumo ir patogumo Karmėlavos kapinėse nutiestas pusės kilometro šaligatvis. Taip pat gražėja Vainatrakio kapinės. Ten išasfaltuoti takai tarp kapaviečių. Planuojama, kad asfaltuotų takų daugės ir kitose veikiančiose miesto kapinėse. Visose  atliekami ir smulkesni darbai: genimi medžiai, šienaujama, grėbiami lapai.

Neseniai Kleboniškio kapinėse oficialiai pradėjo veikti vandentiekis, tad lankytojams nebereikės semti vandens iš cisternų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Sventes

Kaip gera prie artimojo kapo.atnesiu daug plastikiniu sloiku paskui ispuosiu ivairiu spalvu salotu ir buroku lapais. Prisiuksinsiu. Kiek velioniui suteikiau skausmo kol buvo gyvas nieks nesuzinos nes apkrausiu beskonybem. Maldos nekalbesiu uztai su kaimynais pletkinsiu apie svetimus kapus...

kurmis

Tai sodrai šventė, kad numire, ne mums....

Pil.lietuvis

Nuo kada tapo mirusiųjų paminėjimo diena švente? Amerikonų moliūgų biznis ir daunų šventė.Mirkite ir būsite laimingi , lauksite šventės kurios nejausite.Absurdas,kuo toliau ,tuo ”gražiau”.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS