Tapytojo J. Vosyliaus padėka kūrybinių dirbtuvių dvasiai | kl.lt

TAPYTOJO J. VOSYLIAUS PADĖKA KŪRYBINIŲ DIRBTUVIŲ DVASIAI

  • 0

„Klaipėdos galerijos“ filiale (Herkaus Manto g. 22) šiandien 17 val. atidaroma klaipėdiečio tapytojo Juozo Vosyliaus paveikslų paroda „40“, veiksianti iki kovo 19-osios.

Jau 40 metų dailininką J.Vosylių sergsti ir jo kūrybos procesą stebi tos pačios kūrybinių dirbtuvių sienos. Norėdamas pagerbti šią erdvę, tapytojas monumentalistas ir sumanė šią savo tapybos parodą.

Joje bus galima susipažinti su dailininko darbais, geriausiai atspindinčiais skirtingus kūrybinius ciklus, tokius kaip „Gintaro rinkėjai“, „Rojaus sodai“, „Regėjimai“ bei kitus. Bus eksponuojamas ir dirbtuvės atsiradimą lėmusio žmogaus portretas bei šeši dar niekur autoriaus nerodyti nauji paveikslai.

1975-aisiais J.Vosylius įsikūrė uostamiesčio Bokštų gatvėje esančiose patalpose ir iki šiol ten intensyviai dirba. Ši 40 metų kūryba alsuojanti erdvė, kaip dailininko dirbtuvė, Klaipėdoje yra seniausia. Metaforas ir alegorijas mėgstančiam tapytojui šis skaičius kelia daug asociacijų.

„40 metų Mozė žydus vedžiojo po dykumą, 40 laipsnių turi degtinė, 40 metų žmogus jau būna nuėjęs didelę gyvenimo atkarpą – daug reikšmių galima atrasti šiame skaičiuje“, – pristatydamas naujausią parodą, pasakojo menininkas.

Aktyvūs parodų lankytojai turbūt pastebės, kad skirtingose Klaipėdos vietose jau kabo kelios J.Vosyliaus darbų parodos ir jų skaičius taip pat yra (arba greitai bus) „4“.

„Klaipėdos galerija“ džiaugiasi turėdama galimybę eksponuoti didžiausią iš jų“, – sakė jos direktorė Violeta Jusionienė.

Įgijęs freskos ir mozaikos specialybę Lietuvos dailės institute (dabar – Dailės akademija), J.Vosylius sukūrė įsimintinų darbų Klaipėdos viešosiose erdvėse: Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje, Laikrodžių muziejaus kiemelyje, Klaipėdos universitete. Dabar dailininkas daugiausia tapo. Molbertinėje tapyboje, kaip ir freskoje, anot menotyrininkų, jis pasižymi polinkiu į monumentalumą, kuris puikiai dera su dvasingumu, sakralumu, amžinųjų žmogaus būties vertybių – gyvybės paslapties, motinystės, tiesos, gyvenimo prasmės – paieškomis ir atskleidimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS