Dėl įmonės bėdų – bėdos ir žmonėms | kl.lt

DĖL ĮMONĖS BĖDŲ – BĖDOS IR ŽMONĖMS

Vitės kvartale keliuką ties dviem daugiabučiais namais išardę šilutiškių bendrovės „Kavesta“ darbuotojai nesirodo jau daugiau nei dvi savaites. Statybų aikštelėje stovi palikti sunkvežimiai bei ekskavatorius, atrodo, kad darbininkai išėjo pietų ir negrįžo.

Susitiko prie namo

„Blogai su „Kavesta“, – trumpai padėtį apibūdino Klaipėdos vicemeras Algirdas Kamarauskas.

Šios bendrovės žmonės pastaruoju metu uostamiestyje dirbo Vitės kvartale.

Atnaujinimo projektas apėmė J. Janonio g. 26, 28, Malūnininkų g. 2, Švyturio g. 8, 10, Smilties Pylimo g. 3, Sportininkų g. 5, 9 namų kiemus.

Pagal Klaipėdos savivaldybės planą, šių prieš šešis dešimtmečius pastatytų namų kiemuose įmonės darbininkai turėjo įrengti automobilių stovėjimo aikšteles, sutvarkyti pačius kiemus.

Visą vasarą aktyviai dirbę kituose kiemuose „Kavestos“ darbininkai rudeniop persikėlė prie J. Janonio g. 26 ir 28 namų, tęsė darbus jų kiemuose įrenginėdami automobilių stovėjimo aikštelę prie Smilties Pylimo g. 3 namo.

Lyg tyčia šiuo metu dar ir renovuojamo J. Janonio 28-ojo namo fasadinė pusė apgaubta pastolių. Daugiabučio renovaciją vykdantys darbininkai šiltina namo fasadą, keičia laiptinių langus ir gyventojų balkonus.

Namo atnaujinimo darbus atliekantiems vyrams labai reikia privažiuoti prie pat laiptinių.

Nors abiejų rangovų darbai dokumentuose buvo suderinti, realiame gyvenime namo renovuotojai ir kiemų atnaujintojai susitiko prie to paties daugiabučio.

Tuo metu, kai vieni darbininkai rankomis turėjo nešti sunkius langų paketus bei šiltinimo medžiagų pakuotes rankomis, „Kavestos“ ekskavatorius ardė gatvelę prie pat namo.

Darbininkai piktai šnairavo vieni į kitus, dūsavo, bet dirbo – vieni šiltino namą, kiti kasė prie jo griovį.

Algirdas Kamarauskas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kieme – griovys

Gyventojai negalėjo atsistebėti tokiu darbų nesuderinimu ir laukė, kas bus toliau.

„Kavestos“ logotipais pažymėtais darbiniais rūbais vilkintys darbininkai iškasė gilų griovį, jame stūksojo kanalizacijos šuliniai.

Greitai griovį jie pradėjo pildyti smėliu.

Atrodė, kad vyrai pasistengs ir iki šalčių padarys darbą – jei dar ir nepaklos kiemo danga, tai nors pasistengs, kad šia vieta gyventojai galėtų pasiekti savo namus.

Tačiau vieną spalio pabaigos dieną „Kavestos“ darbininkai nebepasirodė, buldozeris ir sunkvežimis liko stovėti viduryje kiemo, lyg juos valdyti mokantys darbininkai būtų tik trumpam pasitraukę.

Pirmoji lapkričio savaitė buvo neįprasta – dvi išeiginės suardė įprastą darbų ritmą, todėl akylai įvykius stebintys gyventojai nejautė nerimo, pagalvojo, kad šilutiškiai, kiemą tvarkančios įmonės darbuotojai, gavo trumpų atostogų.

Tačiau darbininkai čia nepasirodė ir po savaitės.

Darbininkų nerado

Praėjusį penktadienį savomis akimis įsitikinti, kad „Kavesta“ nedirba, nusprendė ir Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Inga Kubilienė.

Ji pamatė tai, apie ką jau buvo girdėjusi – rangovai dingo, darbai nebaigti, gyventojai nepatenkinti.

Abejonės, kurių turėta šios bendrovės atžvilgiu, pasitvirtino, nors įmonės vadovas nuolat tikino, kad viskas bus padaryta laiku.

Metų pradžioje įmonės atstovai tikino, kad pinigų šiam projektui skirta, todėl neabejota – darbai vyks sklandžiai.

„Griovys – vietoje kiemo! Vėlų lietingą vakarą įkristi galima. Nenormalu. Šalčiai artėja. Kur darbininkai? Savo techniką paliko ir išskubėjo į kitus objektus? Negi mes dabar visą žiemą taip gyvensime?“ – susitikę kalbėjosi J. Janonio g. 26 ir 28 namų gyventojai.

Vienu metu namo renovaciją ir kiemo tvarkybą tikėjęsi šiemet išgyventi klaipėdiečiai jaučiasi pakliuvę į spąstus.

Akivaizdu, kad tiek namo, tiek kiemo atnaujinimas persikels į kitus metus, o kiek šie darbai dar užtruks, niekas dabar jau negali pasakyti.

Savo automobiliais gyventojai jau seniai okupavo Vitės progimnazijos kiemą ir džiaugiasi, kad bent čia gali prisiglausti.

Paliko: „Kavestos“ darbininkai nesirodo, o įmonės technika palikta, lyg būtų sustabdyta viduryje darbo dienos. / D. Janauskaitės nuotr.

Telefonais neatsiliepia

Dienraščio „Klaipėda“ žurnalistai bandė prisiskambinti įmonės „Kavesta“ telefonais.

Oficialiai skelbiami bendrasis, įmonės generalinio direktoriaus Dionizo Liatuko ir technikos vadovo Kęstučio Špelverio telefonai.

Nuo praėjusios savaitės nė vienu jų prisiskambinti neįmanoma, niekas nekelia ragelio.

Praėjusią savaitę uostamiesčio savivaldybės Komunikacijos skyriaus vedėja Gintarė Butkienė atsiuntė oficialų komentarą dėl šios situacijos.

„Informuojame, kad darbai laikinai sustoję dėl rangovų kaltės. Šiuo metu Klaipėdos miesto savivaldybė sprendžia iškilusius klausimus, tikimasi artimiausiu metu darbus atnaujinti“, – lakoniškai pakomentuota į dienraščio „Klaipėda“ užklausą.

Antradienį savivaldybės atstovas vicemeras A. Kamarauskas buvo atviresnis.

„Įkalino“ prie plento

Pasirodo, kad kiemų tvarkymo projektas – ne vienintelis, kurį „Kavesta“ sustabdė Klaipėdoje.

Liepojos plente ši įmonė turėjo įrengti paralelinę gatvę.

Gatvelė jau parengta, nors dar ir neišgrįsta, ja būtų galima naudotis, bet ruošiant pėsčiųjų ir dviračių taką padaryta sankasa, per kurią gyventojai negali įvažiuoti į gatvelę, todėl yra priversti sukti lauko keliuku.

Palijus jis tapo nepraeinamas ir sunkiai išvažiuojamas.

Darbai sustojo, gyventojai jaučia nemenkus nepatogumus, todėl savivaldybės atstovai ketina susitikti su šioje vietoje gyvenančiais klaipėdiečiais ir suteikti jiems informacijos apie tolimesnę darbų eigą bei kokią pagalbą ketinama jiems suteikti, kol darbai čia nebaigti.

Atrodo, kad įmonė prašoma padaryti įvažas į kiemus, kad klaipėdiečiai neliktų visai žiemai atkirsti nuo galimybės išvažiuoti.

Jie tikrai nėra numirę, bet problemų turi, ir mes apie jas labai gerai žinome.

„Įmonė padavė pareiškimą restruktūrizacijai, pinigai jiems sustabdyti, todėl dabar bendrovė susidūrė su problema nupirkti trinkeles. Jie turėjo tam tikrų projektų, kuriuos vykdydami laukė pinigų gavimo, kad galėtų nusipirkti medžiagas. Kai tik įmonei prasideda problemos, medžiagų tiekėjai iškart pradeda kitaip žiūrėti, griežtėja sąlygos. Jie tikrai nėra numirę, bet problemų turi, ir mes apie jas labai gerai žinome. Bandysime ieškoti būdų iš tos situacijos išeiti. Praėjusią savaitę buvome susitikę su vadovu, kalbėjome apie tai ir galvojome, kaip išspręsti reikalus“, – patikino vicemeras A. Kamarauskas.

Vis dar įtariamieji byloje

Šilutiškių bendrovės „Kavesta“ pavadinimas ir jos vadovo D. Liatuko pavardė viešai nuskambėjo šių metų pradžioje, kai buvo pranešta apie įtarto kyšininkavimo skandalą.

Oficialiai paskelbta apie tai, kad Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktorius Virgilijus Pozingis ir du įmonių vadovai sulaikyti. Verslininkai įtarti davę kyšius politikui.

Pasak tyrimą kuruojančio ir koordinuojančio Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroro Vitalijaus Gulenkovo, tyrimo veiksmai tebevyksta ir jie negalėjo turėti įtakos darbų sustabdymui Vitės kvartale.

Šių metų pradžioje Lietuvos automobilių kelių direkcija nutraukė sutartį su „Kavesta“, kuri buvo laimėjusi konkursą rekonstruoti vieną pagrindinių įvažų į Gargždus.

Tada sutartis nutraukta, nes ši bendrovė penkis mėnesius vėlavo užbaigti projektą.

Būta baimės ir dėl kitų šios įmonės darbų Klaipėdoje. Gatvių tvarkymas senamiestyje kėlė rūpesčių, bet galiausiai buvo baigtas.

GALERIJA

  • Dėl įmonės bėdų – bėdos ir žmonėms
  • Dėl įmonės bėdų – bėdos ir žmonėms
D. Janauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Uztektu

istatymo,kaip civilizuotose salyse,kad verslai apdraustu savo veikla ir atsakomybes,isipareigojimus.

Kristina

Kavesta stato vyturio gatveje Maksima parduotuve.

ss

ten jau bankroto kvapas eina nuo tos imoneles..vien skolos..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS