Dėl skulptūros – nuostaba ir klausimai | kl.lt

DĖL SKULPTŪROS – NUOSTABA IR KLAUSIMAI

Kalvių siurprizas – prie savivaldybės Liepų gatvėje be oficialaus leidimo pastatyta skulptūra medis-sodas – uostamiesčio valdžios atstovus privertė pasukti galvas, ką daryti toliau. Kol kas meninės kompozicijos nežadama nukelti, tačiau pabrėžiama, kad ją reikia įteisinti.

Kalvių siurprizas – prie savivaldybės Liepų gatvėje be oficialaus leidimo pastatyta skulptūra medis-sodas – uostamiesčio valdžios atstovus privertė pasukti galvas, ką daryti toliau. Kol kas meninės kompozicijos nežadama nukelti, tačiau pabrėžiama, kad ją reikia įteisinti.

Užėmė stovėjimo vietą

Skulptūrą medis-sodas kalviai nukalė savaitgalį, per devintą kartą vykusį plenerą „Keturi vėjai“. Jau iš anksto buvo skelbta, kad kompozicija bus padovanota miestui.

Su valdžios atstovais nebuvo susitarta, kur skulptūra turėtų būti pastatyta. Tačiau po renginio kalviai ją nuvežė prie Liepų gatvėje esančio savivaldybės pastato.

Lietuvos kalvių sąjungos pirmininkas Linas Leščiauskas neslėpė, kad tokia mintis kilo ekspromtu. Kalviai norėjo padaryti siurprizą miesto valdžios atstovams. Panašu, kad jiems tai pavyko.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda tvirtino, kad naujas iniciatyvas jis visada vertina pozityviai.

„Užimta viena automobilio stovėjimo vieta, bet dėl to tragedijos nematau“, – teigė vadovas.

Tačiau L.Dūda atkreipė dėmesį, kad skulptūrą reikia įteisinti. Ją turi įvertinti Įvaizdžio komisija.

„Čia išėjo panašiai, kaip jaunikis naktį atnešė merginai dovanų ir įmetė pro langą“, – šmaikštavo direktorius.

L.Dūda baiminosi, ar skulptūros nenuvers chuliganai: „Reikia viską išanalizuoti. Urbanistai turi surasti tinkamiausią vietą, skulptūrą įvertinti Įvaizdžio komisija. Mūsų departamentas nesipriešins“.

Pamatyti sutrukdė atostogos

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė tvirtino, kad apie kalvių siurprizą dar nežino ir skulptūros nematė.

Pasak jos, yra patvirtinta miesto tarybos tvarka, pagal kurią skulptūros Klaipėdoje yra statomos, įrengiamos ir nukeldinamos.

„Už tokį pažeidimą Administracinės teisės pažeidimų kodekse atsakomybė nėra numatyta. Tad mūsų skyrius neturi įgaliojimų dėl šių taisyklių įgyvendinimo kontrolės. Be leidimų pastatyta skulptūra turi būti nukelta, o tai organizuoja Miesto ūkio departamentas“, – tvirtino vedėja.

Išgirsti, ką apie kalvių siurprizą mano vyriausiasis miesto dailininkas Mindaugas Petrulis, nepavyko. Jis šiuo metu atostogauja ir skulptūros nematė.

„Nieko negaliu pakomentuoti. Yra tvarka, pagal kurią statomi meno kūriniai. Jos reikia laikytis“, – pabrėžė vyriausiasis miesto dailininkas.

Skulptūra nustebino

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis neslėpė, kad prie savivaldybės pastato atsiradusi skulptūra jam buvo didelis siurprizas.

„Savaitgalį pats buvau plenere. Šiandien atėjau į darbą ir matau – prie durų stovi grožis“, – vakar komentavo vedėjas.

Pasak jo, sunku vertinti šią kalvių iniciatyvą: „Bet kokio meno kūrinio įrengimas viešoje vietoje yra reglamentuotas. Tvarka galioja ir jos reikia laikytis. Dar neteko kalbėti šiuo klausimu su vadovybe“.

N.Lendraičio teigimu, kol kas skulptūros niekas nelies. Tačiau, jo manymu, nesvarbu, kokia gera iniciatyva būtų, viskas turi būti daroma pagal nustatytą tvarką.

„Spontaniški sprendimai puošia mūsų gyvenimą, bet, kita vertus, gyvename civilizuotoje, teisinėje valstybėje. Bet kokie norai turi būti suderinti. Išimčių nėra. Spręsime, ką daryti. Per porą dienų viskas turėtų paaiškėti. Gaila, kad miesto dailininkas atostogauja. Norėtume išgirsti ir jo nuomonę“, – teigė vedėjas.

N.Lendraitis nesiryžo išsakyti savo nuomonės, ar skulptūrai kalviai parinko tinkamą vietą.

„Dar pats nesuvokiu, kas įvyko. Atėjęs į darbą pamačiau, ir tiek. Nespėjau iš įvairių kampų apžiūrėti, įvertinti ir suformuoti savo nuomonę“, – dėstė vedėjas.

GALERIJA

  • Dėl skulptūros – nuostaba ir klausimai
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Anteja

labai prasau atiduokite man,kiekvienais metais apsodinsiu gelemis ir pastatysiu miesto centre ,prie H.Manto 46 namo,labai noriu tureti toki medi prie savo geliu parduotuves,leidima ji laikyti tikuosi gauti...

Aurimas Mockus

Jei miestui medžio nereikia, Linai atvežk tą medį man prie darželio "Pasakėlė" aš jį su malonumu priglausiu, už transportą ir atvežimą susimokėsiu + vakarienę gerą pažadu :DDD

Čia paminklas

tiems, kas iškirto Klaipėdos medžius!!!!!!!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS