Greitosios ateitis – be gydytojų? | kl.lt

GREITOSIOS ATEITIS – BE GYDYTOJŲ?

Uostamiesčio gyventojai sunerimę, esą greitosios medicinos pagalbos brigadose nebeliko gydytojų, o būtiną skubią pagalbą žmonėms teikia tik slaugytojai.

Uostamiesčio gyventojai sunerimę, esą greitosios medicinos pagalbos brigadose nebeliko gydytojų, o būtiną skubią pagalbą žmonėms teikia tik slaugytojai.

Klaipėdos savivaldybės Asmens sveikatos priežiūros komisijos pirmininkė Natalja Istomina teigė, jog iš uostamiesčio gyventojų sulaukė klausimų dėl greitosios pagalbos teikimo klaipėdiečiams.

„Turbūt daugelis puikiai prisimena kelis nuskambėjusius atvejus, kai žmonės negalėjo prisiskambinti į greitąją. Be to, gyventojai teiraujasi dėl į iškvietimus reaguojančių specialistų. Pacientai teigia, kad ekipažuose nebeliko gydytojų, o juos pakeitė slaugytojai“, – kalbėjo N.Istomina.

Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė teigė, kad šiuo metu didžioji dauguma skambučių dispečerius pasiekia iš Bendrojo pagalbos centro. Į skubius specialistai reaguoja nedelsiant, o kitais atvejais dispečeris sujungiamas su pacientu.

N.Dambrauskienės teigimu, dar vasarą greitoji pagalba visoje Klaipėdos apskrityje pradėta teikti iš vieno centro uostamiestyje. Anot jos, nauja tvarka pasiteisino – dabar speciali kompiuterizuota sistema brigadoms leidžia greičiau nuvykti pas pacientą, kai šis šaukiasi pagalbos.

„Netiesa, kad teikiant skubią medicinos pagalbą į iškvietimus nebevyksta gydytojai. Šiuo metu Klaipėdos GMP yra 10 gydytojų etatų. Tiesa, iš 8,5 brigados tik viena ar dvi būna kartu su gydytoju“, – kalbėjo pavaduotoja.

Anot jos, brigadoje, kurioje nėra gydytojo, dirba du aukščiausios kvalifikacijos slaugytojai, galintys profesionaliai padėti.

„Greitoji pagalba šiandien jau neteikia paslaugų lėtinėmis ligomis sergantiems žmonėms. Mes rūpinamės tik skubia pagalba. Pagal šių metų statistinius sausio duomenis brigadose, kuriose dirbo du kvalifikuoti slaugytojai, sėkmingų gaivinimų būta 30 proc. daugiau nei brigadose su gydytojais“, – informavo pašnekovė.

Pasak jos, veikiausiai jau netolimoje ateityje skubią medicinos pagalbą gyventojams teiks tik kvalifikuoti slaugytojai.

Asmens sveikatos priežiūros komisijos narys Artūras Razbadauskas teigė, kad uostamiesčio gyventojai turėtų džiaugtis profesionaliomis GMP paslaugomis – daugelyje pasaulio šalių greitąją pagalbą teikia paramedikai, kurie būna mokomi vos kelis mėnesius.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Kuku

Taigi, mielieji, visi gydytojai jau Norvegijoje, Vokietijoje ir kitur, kur ant ju nepilamas kasdien purvas ir mokama atitinkamai ju kvalifikacijai. O Lietuvoje jau gydo ekstrasensai.....

Dirbanti GMP stotyje

Kaip suprasti ,,neteikia pagalbos letinemis ligomis sergantiems,, juk tokie iskvietimai ir dominuoja. Nusiramink,KLaipeda,tikrai kvalifikuotesne pagalba jau seniai seniai gauni tik is felceriu.Pasidomekit greitukes daktaru kompetencija,isskyrus 2 gydytojus...

Europa

Dasigyvenome
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS