Iš kamino rūkstantys balti dūmai klaipėdiečiams sukėlė įtarimų | kl.lt

IŠ KAMINO RŪKSTANTYS BALTI DŪMAI KLAIPĖDIEČIAMS SUKĖLĖ ĮTARIMŲ

Melnragėje gyvenančiai moteriai į socialinius tinklus įkėlus privataus namo nuotrauką, kurioje matyti iš kamino rūkstantys dūmai, klaipėdiečiams kilo klausimų, kas ten deginama. Dalis žmonių manė, kad kūrenamos šiukšlės arba nuodingos medžiagos, kiti teigė, kad įtarimų kelia ir nemalonus kvapas.

Nuotrauka su rūkstančiu kaminu buvo įkelta „Facebook“ paskyroje „Melnragės bendruomenė“. Į šį įrašą sureagavo kelios dešimtys klaipėdiečių.

„Tuos dūmus vėjas išsklaidys, bet įkvėptų ir nusėdusių į gruntą nuodų jau niekuo neiškrapštysi. Ne namą čia filmuoja, o fiksuoja akivaizdų pažeidimą. Šiukšlių kūrenti nevalia. Namo gyventojai tegu džiaugiasi filmuku, o ne pareigūnų vizitais. Kantrius kaimynus turi“, – tikino vienas gyventojas.

Kiti diskutavo, kad ir baltų dūmų kvapas – tikrai ne malkų.

„Baltas dūmas ne tik nuo malkų būna. Kvapas toli gražu ne malkų“, – teigė įrašo autorė.

Treti svarstė, kad veikiausiai žmonės neįperka įprastų malkų, tad kūrena tuo, ką turi.

Visų pirma, reikėtų prižiūrėti kūrenamas krosnis ir įsitikinti, ar jos yra saugios, techniškai sutvarkytos.

Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininkas Tadas Rumševičius priminė, kaip iš tikrųjų turėtų būti prižiūrimos namų krosnys ir kada reikėtų sunerimti bei kreiptis į ugniagesius ar aplinkos apsaugos specialistus.

„Laikantis Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių reikalavimų, visų pirma, reikėtų prižiūrėti kūrenamas krosnis ir įsitikinti, ar jos yra saugios, techniškai sutvarkytos, ar nėra pažeidimų, įtrūkimų. Kiekvienais metais prieš eksploatavimo pradžią išvalyti suodžius ir eksploatavimo metu juos valyti ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius. Vėliau tinkamai eksploatuojant šildymo įrenginius, laikytis reikalavimų, kūrenti krosnį tik jai pritaikytu kuru“, – teigė pašnekovas.

Anot jo, tai neturėtų būti buityje susidariusios atliekos, o tik tam skirtas kietasis kuras – malkos, granulės, medžio pjuvenų ar durpių briketai.

Taip pat primenama, kad negalima perkaitinti krosnių, laikyti kuro ar kitų lengvai užsiliepsnojančių daiktų arčiau nei vieną metrą nuo krosnies pakuros.

Patariama ir neįkūrinėti krosnies degiais skysčiais, nekūrenti esant atidarytoms pakuros durelėms, prie krosnies reikia įrengti nedegų pagrindą, kad iš krosnies iškritusios žarijos neuždegtų grindų, nenaudoti vėdinimo kanalų dūmams šalinti, nepalikti be priežiūros kūrenamų krosnių, o sklendę visiškai uždaryti tik įsitikinus, kad jau baigė rusenti, ir neleisti prižiūrėti židinių, krosnių mažamečiams vaikams.

Užsidegus suodžiams kamine, nedelsiant skambinti telefonu 112.

Rašyti komentarą
Komentarai (51)

Anonimas

Ot pusgalviai is nuotraukos kvapa jaucia.

Art

Na ir skundikai pasidaret lietuviai. Valdzia labiau nuodyja bet ju nieks nebaudzia

Deo

Ką jūs nežinote balti dūmai reiškias išrinko naują popiežių, rado ko čia kabinėtis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS