Klaipėda domina karalienės Luizės entuziastus | kl.lt

KLAIPĖDA DOMINA KARALIENĖS LUIZĖS ENTUZIASTUS

Uostamiestis sulaukė svečių iš užsienio dėmesio. Pajūryje apsilankė karaliene Luize ir jos gimine besidominčiųjų delegacija. Atvykusieji tvirtina norintys bendradarbiauti su Klaipėda.

Dovanojo knygą

Vakar Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas susitiko su svečiais iš užsienio.

Uostamiestyje apsilankė Prūsijos karalienės Luizės atminimo muziejaus vadovas Hansas-Joachimas Engelis su dar kelių žmonių delegacija.

Mero pavaduotojo teigimu, Klaipėdoje viešėję svečiai domisi karaliaus Frydricho gimine, karaliene Luize, jų vaikais, anūkais ir proanūkais, jų gyvenimu.

Atvykusieji A.Šulcui įteikė 1887 m. išleistą knygą, kurioje sudėliota minėtos giminės istorija, pridėtas jos genealoginis medis.

Leidinį planuojama perduoti Klaipėdos apskrities viešajai I.Simonaitytės bibliotekai, kai kuria medžiaga žadama pasidalyti ir su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi.

Aptarė planus

„Kalbėjome, kad mes planuojame atkurti karalienės Luizės kambarį, vadinamąją salę, kurioje ji priimdavo kitus karališkuosius asmenis. Tarp jų – ir Rusijos carą. Ši patalpėlė yra Danės g. 17, antrame aukšte“, – pasakojo A.Šulcas.

Susitikimo metu pastebėta ir tai, kad atkuriant šį kambarį miestas dairosi ir galbūt išlikusių originalių artefaktų – baldų, paveikslų ar kitų daiktų.

„Jie žino visus karalienės Luizės portretus, kurie buvo nutapyti, ir pabandys rasti informacijos, kur yra jų originalai“, – kalbėjo vicemeras.

Pažėrė istorijų

A.Šulcas neslėpė, jog susitikimo metu svečiai atskleidė ir itin įdomių detalių. Pavyzdžiui, kai karališkoji šeima paliko Mėmelį, išsaugojo apie jį gerų prisiminimų ir nuolat domėjosi jo gyvenimu.

„Palaikė ryšius. Iš tos pačios knygos žinome, kad vienas karalienės Luizės anūkų mokėjo kalbėti lietuviškai“, – teigė A.Šulcas.

Kitas, anot vicemero, įdomus faktas yra tas, kad į Berlyną kaizerio vykusius pasveikinti trijų apskričių – Tilžės, Šilutės ir Mėmelio – atstovus lydėjo lietuvės mergaitės, pasipuošusios tautiniais drabužiais. Delegacija kaizeriui dovanų nuvežė lietuvių–vokiečių ar vokiečių–lietuvių žodyną.

„Pasak šaltinių, kaizeris tuomet buvo pasiligojęs, tačiau vis dėlto atvėrė rūmų vartus, šiltai sutiko ir tą knygą priėmė. Pasidalijome tokiomis gražiomis istorijomis, legendomis ir sutarėme palaikyti ryšius“, – dėstė A.Šulcas.

Anot jo, ši delegacija uostamiestyje vieši ne pirmą kartą ir mato galimybių bendradarbiauti.

Pavasarį minėti svečiai lankėsi Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje, šįkart dar planavo aplankyti Hermano Zudermano gimnaziją.

GALERIJA

  • Klaipėda domina karalienės Luizės entuziastus
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Memellander

Super ,bet reikėtu ir Borusija priešais Rotušę atstatyti .

Fuba

Sv. Jono baznycia lai atstato.

Javol

Fainai,bet.Svecius prieme Klaipedos miesto atstovas A.S...as,ar A.Sulcas,negi A.Sulcas "svecius",prieme savo namuose-bute?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS