Neringos meras pasakė, kas iškiltų griaunamų „Zuikio daržo“ namelių vietoje | kl.lt

NERINGOS MERAS PASAKĖ, KAS IŠKILTŲ GRIAUNAMŲ „ZUIKIO DARŽO“ NAMELIŲ VIETOJE

Neringoje ėmus griauti namelius, kuriuose daugiau kaip dešimtmetį veikė kavinė „Zuikio daržas“, Neringos meras Darius Jasaitis pabrėžia, kad jie neteisėtai stovėjo 23 metus, o šioje vietoje planuojamas Kuršių nerijoje taip laukiamas jūros terapijos centras.

Neringos savivaldybė trečiadienį savo svetainėje paskelbė, kad Nidoje pradėti griauti paskutiniai penki neteisėtai įrengti nameliai – diskusijos dėl jų teisėtumo vyko aštuonerius metus. Savivaldybė pabrėžia, kad greta tako į Nidos centrinį paplūdimį stovintys nameliai visuomet buvo tik laikini statiniai, o nuo 2002-ųjų jie stovi neteisėtai. Tai įtvirtinta teismo sprendime.

Tuo metu veiklą čia vykdęs „Zuikio daržas“ feisbuke paskelbė, kad nė neturėjo laiko išsikraustyti.

Paklaustas, kodėl darbų imtasi būtent dabar, D. Jasaitis pabrėžia, kad sunkiausių darbų reikia imtis kadencijos pradžioje, tai rodo ir valstybės patirtis, nes šiai einant į pabaigą jų įgyvendinti nepavyks.

„Turime kadencijos pradžią – galime įvykdyti tai, dėl ko mus kaltina daugelis žmonių, kurie nusikėlė savo namukus, nori ateityje dalyvauti konkurse šitoje vietoje, jog mes proteguojam kažką, neturėdami tam jokios teisės, nes tai neteisėtas 23 metų buvimas šioje vietoje“, – BNS sakė D. Jasaitis.

Šis klausimas, pasak mero, gerokai uždelstas, nes tai turėjo įvykti 2001 metais.

 Tie kilnojami namukai 2001 metais turėjo griūt. 

„Verslininkų, ne „Zuikio daržo“, kurie ten nuomininkai, ne savininkai, kurie mums patinka ir duoda didžiulę pridėtinę vertę, tie kilnojami namukai 2001 metais turėjo griūt. Jų buvo 15 per Neringą, čia likę penki. (...) Žmonės, suprasdami, kad jie kontraktą su savivaldybe dėl žemės turėjo iki 2001 metų, seniai nusikėlė savo turtą, pasistatė kitur ar laimėjo konkursus kitose vietose“, – kalbėjo D. Jasaitis. 

Planuose – terapijos centras

Šioje vietoje, pasak mero, vyksta detalusis planavimas. Numatyta, kad čia turėtų atsirasti jūros terapijos centras.

„Tai yra ta teritorija, apie kurią svajoja visa Neringa. Jis teritoriškai suplanuotas, vyksta detaliojo plano planavimas, kad (norint – BNS) įregistruoti sklypą pagal įstatymus, jis turi būti tuščias“, – aiškino savivaldybės vadovas.

Tai yra ta teritorija, apie kurią svajoja visa Neringa. 

Neringos savivaldybė pažymi, kad namelių savininkai nėra „Zuikio daržas“, jie namukus nuomojosi ir teikė maitinimo paslaugas, organizuodavo renginius.

Apie griaunamus namelius feisbuke šią savaitę paskelbęs „Zuikio daržas“ tvirtino, kad savivaldybė nesilaikė terminų dėl informavimo apie sprendimą, išsikraustymo.

Informacija feisbuke sulaukė neringiškių nusivylimo, esą „griaunamas ne pastatas, o kultūra“, o Neringos valdžia nebenori senosios Nidos, o kuria naują Nidą.

Veikė daugiau kaip dešimtmetį

Kaip feisbuke skelbė „Zuikio daržas“, namelių ansamblis, autentiškai suprojektuotas pagal unikalią Kuršių Nerijos architektūrą, pastatytas 1996 metais kaip kavinės, aptarnaujančios Centrinio paplūdimio lankytojus. Kultūrinę ir poilsinę veiklą šioje erdvėje verslininkai pradėjo vystyti 2010 metais, o raštų iš savivaldybės, raginančių nusigriauti namelius, tvirtino sulaukęs  2019-iais.

„2019 metais surinkome virš 10 000 parašų iš visuomenės, reikalaujančius išsaugoti namelius. Savivaldybė atsižvelgė į šią nuomonę. 2023 metais viena iš namelių savininkių prieš savivaldybę pralaimėjo teismą. „Zuikio Daržas“ namelio inventorių iškraustė ir susitaikė su likimu. 2023 metų gruodį kitų namelių savininkai (iš kurių Zuikio Daržas nuomojasi namelius) gavo iš savivaldybės sąskaitą susimokėti žemės mokestį“, – paskelbė „Zuikio daržas“.

Šių metų pradžioje, kaip teigia verslo atstovai, savivaldybė patikino, kad atsiuntus bet kokį raštišką dokumentą su pasiūlyta teisine strategija, nameliai dar nebus griaunami. Toks raštas buvo parengtas ir išsiųstas.

„Sausio 24 dieną be jokio perspėjimo atvažiavo Neringos savivaldybės užsakyta „Klaipėdos miesto tvarka“, įsilaužė į namelius, išniokojo sandėliukus, turtą iškraustė ir išsklaidė aplink, brangią aparatūrą sudėjo į konteinerius ir išvežė į Klaipėdą“, – rašoma viešai paskelbtoje informacijoje.

Anot verslo, iškviesta policija sustabdė jau besibaigiančios dienos procesą, nes pamatė tik vieno namelio griovimo teismo sprendimą, tačiau savivaldybės įpareigota įmonė informavo, kad darbai bus tęsiami.

Aiškinosi teisme

Neringos savivaldybė nurodė, kad sutartys dėl galimybės šiems nameliams, kurie šiandien laikomi kilnojamaisiais statiniais, stovėti sudarytos 1996-aisiais –  trims metams, su galimybe pratęsti dar trims, o nuo 2002 metų šie nameliai stovi neteisėtai.

Pasak savivaldybės, ji 2015-iaisiais kreipėsi į namelių valdytojus su reikalavimu juos nukelti, tai pakartotinai darė ir 2019-iais. Vieno iš namelio savininkas savivaldybės pakartotinį reikalavimą apskundė.

2022-ųjų balandį įsigaliojo Klaipėdos apylinkės teismo sprendimas, kuris įpareigojo namelio savininką nugriauti (nukelti) laikiną statinį – prekybos kioską, esantį Nidos-Smiltynės plente ir sutvarkyti teritoriją per mėnesį nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo.

Neįvykdžius šio reikalavimo teismas nurodė, kad šiuos darbus turi teisę įvykdyti Neringos savivaldybė įmonės lėšomis.

„Ir vėliau buvo ieškoma būdų minimus kilnojamuosius statinius įteisinti, prašant savivaldybės nesiimti aktyvių veiksmų – 2022 metų lapkričio mėnesį buvo kreiptasi į Konstitucinį teismą, kuris 2023 metų sausio 11 dieną šį klausimą atsisakė nagrinėti. Ir vėliau vyko diskusijos, aptarimai, tačiau teisinis pagrindas nameliams stovėti nerastas“, – informavo savivaldybė.

Savivaldybė pabrėžia, kad suprantamas „Zuikio daržo“ gerbėjų ir palaikytojų pasipiktinimas, tačiau Neringos savivaldybės administracija privalo užtikrinti neteisėtų statinių pašalinimą, nes teisinės atsakomybės našta tenka savivaldybės administracijos specialistams.

„Esame priversti organizuoti griovimo/nukėlimo darbus, įgyvendinant šalies teisės aktus. Apie šiuos darbus visi namelių savininkai buvo informuoti, procedūros vykdomos šalies įstatymų nustatyta tvarka“, – skelbė savivaldybė.

Akcentuojama, kad „Zuikio daržas“ negriaunamas ir viliamasi, kad ši legendinė vieta yra kur kas daugiau nei neteisėtai stovintys nameliai, linkint rasti naują vietą idėjoms įgyvendinti ir bendraminčiams susiburti.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Anonimas

Kaži kas lapės kotedžai

nesvarbu kas ten iškils,

svarbu, kad pagaliau išvaikys tą narkomanų lizdą, sutvarkys daugiametį šiukšlyną, išvalys nušiktą miškelį, bus galima ramiai vakščioti, grybauti, nesibaiminant įlipti i narkomanų šūdą. Gal galų gale, vakarais bus galima praeiti link jūros su vaikais, nekrūpčiojant nuo paklaikusių narkomanų šėlionių, o naktimis ramiai miegoti be ausų kamštukų saugant smegenis nuo klaikaus zuikių daržo triukšmo. Pakeis " kultūrą " iš danielinės morganinės armonaitinės lezbopederastinės į normalių žmonių. O tas kvailelis deltaturo išpera, vadinantis save " pavėsiniu meru ", kol nevėlu, tegul apsičiupinėja ar kartais nepainioja asmeninių interesų su viešaisiai ir nesivelia į interesų konfliktą, nes kai įsipainios, tai neišgelbės nei advokatai, nei tėvas su visa gimine.

Anonimas

OZIU BANDOS narys nori nauja afiora susukti. sudeti kuprine 40 kg ir......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS