Pajūriui radiacija negrės? | kl.lt

PAJŪRIUI RADIACIJA NEGRĖS?

Rusijos Federacijos grasinimai Europai ir Ukrainai branduoliniu ginklu klaipėdiečius verčia dairytis kalio jodido preparatų. Ne visose uostamiesčio vaistinėse galima gauti šių medikamentų, ne visi vaistinių tinklai prekiauja jais ir internetu.

Dalijo už dyką

Vilniečiams ir dar šešiolikos savivaldybių administruojamų teritorijų gyventojams ilgą laiką kalio jodido tabletės buvo dalijamos nemokamai.

Pajūrio gyventojai tokių preparatų negavo, nes jie nutolę daugiau nei šimtu kilometrų nuo Baltarusijos atominės elektrinės, kurios galimas sprogimas labiausiai ir jaudino politikų, priėmusių sprendimą dalinti nemokamus vaistus, galvas.

Šių metų vasarį ir kovą dėl Rusijos armijos veiksmų Černobylio elektrinės apylinkėse, o vėliau dėl Zaporožės atominės elektrinės apšaudymų lietuviai puolė šluote šluoti kalio jodido preparatus.

Gyvenantieji ne Rytų Lietuvoje už šiuos vaistus mokėjo iš savo kišenės.

"Pamėginus nusipirkti šių vaistų Klaipėdoje, nustebino keli dalykai. Iš pradžių pasidomėjau, ar šių vaistų įmanoma įsigyti internetu. Kažkodėl net kelių vaistinių tinklų interneto puslapių paieškos laukeliuose įsižiebdavo užrašas, kad šių produktų tinkle nėra, o jų atsargos bus papildytos netrukus", – pasakojo klaipėdietė, praėjusią savaitę pirkusi kalio jodido preparatą.

Atsargomis pasirūpino

"Norfos" vaistinių tinklo Klaipėdoje darbuotoja pasakojo, kad kalio jodido vaistinė turi, bet ne itin didelius kiekius.

"Paklausiau, kodėl šio preparato negalėjau užsisakyti internetu nei "Norfos", nei "Gintarinės" vaistinių interneto prekyboje. Vaistininkė pasvarstė, kad veikiausiai todėl, kad perkant vaistinėje žmogus gyvai pakonsultuojamas, kaip reikia vartoti preparatą. O įsigijęs internetu gali neišmanyti, kaip reikia jį gerti", – sakė klaipėdietė.

"Gali būti tik atskiri atvejai konkrečioje vaistinėje, jei vienu metu nuperkamas didesnis kiekis šių preparatų, bet tai tik laikinas trūkumas. "Gintarinės" vaistinės tinklas yra apsirūpinęs kalio jodido tablečių atsargomis", – patikino "Gintarinės" vaistinės rinkodaros vadovė Irena Tėvelienė.

Vartojimas: kalio jodidas vartojamas tik gavus Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymą maždaug per 2–8 val. po nelaimės. SAM nuotr.

Didžiausias susidomėjimas kalio jodido tabletėmis buvo kilęs pavasarį.

"Tada pardavimai išaugo beveik keturis kartus daugiau nei įprastai, tačiau reikia pažymėti, kad anksčiau jų buvo parduodama labai mažai. Vaistinėse dirbantys sveikatos specialistai kviečia gyventojus nepasiduoti panikai – jokiais būdais nevartoti kalio jodido tablečių profilaktiškai, taip pat nepainioti jų su kitais jodo turinčiais preparatais, kurie visiškai nesaugo skydliaukės nuo radioaktyvaus jodo", – ragino specialistė.

Klaipėdos rajono pardavimai sudaro apie 10 proc. nuo visų pardavimų.

Pradėjo gamybą

Nuo karo Ukrainoje pradžios "Gintarinės" vaistinės ir "Norfos" vaistinės tinkluose parduota 20,6 tūkst. pakuočių kalio jodido.

"Atsižvelgdami į pacientų poreikius, balandį pradėjome kalio jodido tablečių gamybą savo gamybinėse vaistinėse, tad šiuo metu vien mūsų tinkle yra per 11,3 tūkst. šių preparatų pakuočių atsargų. Kovo mėnesį kilęs ažiotažas visiškai suprantamas, jį paskatino gyventojų baimė dėl galimo branduolinio ginklo panaudojimo karo Ukrainoje metu ir avarijų atominėse elektrinėse tikimybės. Panikos ženklų buvo juntama visoje Lietuvoje, ne tik Vilniuje. Nerimą didino ir tai, jog ne visos vaistinės tuo metu galėjo pasiūlyti šių preparatų", – kalbėjo rinkodaros vadovė I.Tėvelienė.

"Kalio jodido gamybos procesas nėra sudėtingas, kadangi gamybinėse vaistinėse nuolat gaminame vaistus pagal individualius užsakymus, tačiau didžiausias iššūkis buvo staiga užgriuvęs didžiulis šio preparato poreikis – teko perorganizuoti darbus ir suburti darbuotojus. Šiuo metu iš daugiau nei 20,6 tūkst. parduotų kalio jodido pakuočių 11 tūkst. pagaminome mes patys", – aiškino "Gintarinės" vaistinės vaistininkė Giedrė Tautkevičienė.

Vasarą kalio jodido tablečių paklausa buvo sumažėjusi, rudenį ji nežymiai išaugo, kaip ir kitų jodo turinčių preparatų bei maisto papildų.

Po užsakymo – skambutis

Kalio jodido preparato klaipėdietei be problemų pavyko nusipirkti tik vienintelės "Eurovaistinės" internetinės prekybos svetainėje.

"Padarius užsakymą, jau po keliolikos minučių suskambėjo mobilusis telefonas. Nespėjus pakelti ragelio, gavau ir SMS žinutę, kad kuo skubiau turiu susisiekti su "Eurovaistine". Sunerimau, kodėl taip karštligiškai manęs ieškoma?" – pasakojo moteris.

Perskambinus nurodytu telefonu, vaistinių tinklo atstovė patikino, kad skambina dėl ką tik padaryto užsakymo.

"Patikino, kad tvarkų nepažeidžiau, pirkau nereceptinį vaistą. Tačiau buvau mandagiai išklausinėta, ar tikrai išmanau, kaip reikia vartoti kalio jodidą. Patikinau, kad žinau, jog suaugusiesiems dera gerti tik po dvi tabletes. O patį vaistą reikia vartoti tik tuomet, kai apie jo būtinybę išgerti praneš oficialios šalies institucijos. Konsultantė dar patikslino, kaip reikia vartoti šį vaistą vaikams. Nustebino uolumas, tačiau tai yra tikrai pagirtina", – pasakojo klaipėdietė.

Į pajūrį – 10 proc. užsakymų

"Eurovaistinės" komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė patikino, kad šiuo metu didesnio susidomėjimo kalio jodido preparatu nepastebima.

"Didžiausias klientų antplūdis buvo pavasario pradžioje, kurį siejame su karo veiksmais Ukrainoje. Tuomet klientai išties suskubo įsigyti kalio jodido visoje Lietuvoje, dabar darome prielaidą, kad didžioji dalis žmonių kalio jodidu jau yra pasirūpinę, tad kreipiasi pavieniai gyventojai", – tikino R.Lipnevičiūtė.

Rolanda Lipnevičiūtė. "Eurovaistinės" nuotr.

Pasak "Eurovaistinės" komunikacijos vadovės, kiekvienas vaistinių tinklas planuoja savo asortimentą.

"Kai susidūrėme su klientų antplūdžiu pavasarį, kalio jodido trūko visoje rinkoje, tad vėliau teikėme prioritetą užtikrinti, kad preparato turėtume pakankamą kiekį aprūpinti visas savo vaistines. Jei kurioje nors "Eurovaistinėje" nėra kalio jodido, veikiausiai tai yra vietinis trūkumas ir preparatą galima užsisakyti – sandėlyje turime pakankamus likučius ir užsakius preparatas vaistinę pasieks per kelias dienas", – sakė atstovė.

Daugiausia kalio jodido preparatų pirkti skubėta Rytų Lietuvoje, pajūrio krašto gyventojai mažiau domisi šiais vaistais.

"Daugiausia gyventojai kalio jodido įsigijo Rytų regione, t. y. 38 proc. visų kalio jodido preparato įsigijimų, aktyviausiai preparatu domėjosi Vilniaus, Vilniaus rajono bei Kauno gyventojai. Klaipėdos rajono pardavimai sudaro apie 10 proc. nuo visų pardavimų", – pasakojo R.Lipnevičiūtė.

"Eurovaistinės" atstovė paaiškino, kad šio tinklo farmacijos specialistai visuomet susisiekia su pirkėjais, jei šie vaistus perka internetu.

"Susisiekimas su klientu, kai jis įsigyja tiek receptinius, tiek nereceptinius vaistus internetu, yra būtinas teikiant farmacinę paslaugą. Tuo vaistų elektroninis įsigijimas skiriasi nuo bet kokių kitų pirkinių internetu. Internetinėje vaistinėje klientus konsultuoja farmacijos specialistai, kurie įsitikina, kad klientas žino, kaip vartoti vaistą, perka tinkamą medikamentą savo simptomams malšinti", – paaiškino specialistė.

Trūksta žinių

Pavasarį į vaistines plūstelėjus kalio jodido pirkėjams, vaistinių darbuotojai įsitikino, kad gyventojams trūksta žinių.

"Kalbant konkrečiai apie kalio jodido vartojimą, pavasarį turėjome išties daug klausimų vaistinėse ir matėme, kad gyventojams reikia daugiau žinių apie preparatą. "Eurovaistinės" vaistininkai primena, kad kalio jodidas ir kiti jodo preparatai nėra tas pats, tad nereiktų jų painioti ar tikėtis panašaus poveikio iš kitų medikamentų, kurių sudėtyje yra jodo. Taip pat labai svarbu net ir įsigijus kalio jodido nevartoti jo savo nuožiūra. Kalio jodidas vartojamas tik gavus Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nurodymą ir maždaug per 2–8 val. po nelaimės. Suaugusiajam reiktų išgerti dvi tabletes iš karto. Vaikams vartojimas skiriasi priklausomai nuo amžiaus, todėl būtina perskaityti informacinį lapelį. Kalio jodido vartojimas savo nuožiūra, t. y. negavus SAM nurodymo, gali būti kenksmingas sveikatai", – patikslino specialistė.

Veiksminga aštuonias valandas

Vaistininkė pastebi, kad gyventojai dažnai nežino, jog kalio jodidas ir mikroelementas jodas yra skirtingos medžiagos, turinčios skirtingą poveikį, jų negalima vartoti savarankiškai, nepasitarus su vaistininku.

Branduolinės avarijos atveju skydliaukės nuo radioaktyvaus jodo nesaugo nei jodo purškalai, nei maisto papildai su jodu.

"Kalio jodido tabletes skydliaukės apsaugai galima vartoti tik aplinkoje pasklidus radioaktyviojo jodo dalelėms ir tik po oficialaus SAM kreipimosi. Šias tabletes rekomenduojama vartoti likus mažiau nei 24 val. iki galimo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu. Taip pat blokuoti skydliaukę kalio jodidu yra veiksminga ir praėjus dviem valandoms nuo susidūrimo su kenksminga medžiaga, tačiau ne vėliau nei praėjus aštuonioms valandoms. Neatsakingas vartojimas gali sukelti daug žalos organizmui, pavyzdžiui, sutrikdyti skydliaukės veiklą", – atkreipė dėmesį "Gintarinės" vaistinės vaistininkė G.Tautkevičienė.

Radiacinės saugos centras nuolat stebi radiacinį foną Lietuvoje.

Todėl jei šalies gyventojams grėstų pavojus, susijęs su radioaktyviųjų medžiagų pasklidimu, centras nedelsdamas apie tai informuotų atsakingas institucijas ir gyventojus.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Aš esu aš

Meskit tą kalio jodidą į šiukšliadėžę. Pilnas internetas info apie jo pavojų. Reaguodamas su mumyse jau privarytų išdangaus sunkių metalų, bus tragiška reakcija VIDINIS KRAUJAVIMAS.

Ten

Piroznikas su matiugalninku net radiacija isvaikys!

to to to juokingai

gal ir nusikalbėta, bet pro šikšnelę prašauta nedaug. Jeigu Europoje mažų šeimų politika iš esmės jau senokai veikia ir be jokios prievartos, tai pažiūrėk, kas darosi Azijoje ar Afrikoje. va ten ir atsirado tie milijardai. Gal būt, viską palikus natūraliai atrankai, nebereikėtų jokių karų, gamta pati sėkmingai susitvarkytų (viskas pagal Voltera-Lotka, tik plėšrūno rolę atliktų mikroorganizmai ir virusai visokie, kaip tie Apokalipsės raiteliai).
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS