Siaubą keliantis koronavirusas: požiūrio skirtumai įvairiose šalyse – stulbinantys | kl.lt

SIAUBĄ KELIANTIS KORONAVIRUSAS: POŽIŪRIO SKIRTUMAI ĮVAIRIOSE ŠALYSE – STULBINANTYS

Mirties baimė kausto visus, tačiau reakcija į siaubą keliantį virusą – nevienoda. Požiūrio skirtumai įvairiose šalyse – stulbinantys. Pasirodo, artimiausi kaimynai šia tema mąsto kur kas mažiau suprantamai nei už tūkstančių kilometrų gyvenantys arabai. Tuo savo akimis įsitikino ir tolimose šalyse besilankiusios klaipėdietės.

Kinus pakeitė rusai

Viename didžiausių, spalvingiausių, daugiausia turistų pritraukiančiame Artimųjų Rytų uoste – verslo ir pramogų centre Dubajuje gyvenimas tapo kitoks per trumpą laiką.

Dar kovo 9-ąją čia beveik nebuvo nerimo ženklų dėl baisiojo viruso, tik nedaugelis realiai saugojosi užkrato.

Oro taršą mažinančias kaukes, kaip ir anksčiau, dėvėjo tik dulkėse dirbantys statybininkai, kurių dauguma yra indai ir pakistaniečiai.

Tiesa, jau tada prie Dubajuje lankomiausių šokančių fontanų didžiumą žiūrovų sudarė nebe kinai, o rusai. Kinų čia neliko daugiau nei prieš mėnesį.

Aukščiausias pasaulio pastatas Burdž Chalifa vis dar verčia aikčioti žavintis jį nušviečiančiais ornamentais, bet asmenukę jo fone pasidaryti norinčiųjų būrys kur kas skystesnis nei prieš mėnesį ar net savaitę.

Pasigrožėti ypatingu vaizdu susirinkdavo kur kas mažiau nei anksčiau žmonių, bet bendra nuotaika vis dar buvo pakili.

Pamatę žmogų su medicinine kauke, daugelis nulydėdavo nuostabos kupinu žvilgsniu ir stengdavosi tokį aplenkti ratu. Kaukes ryšėjo daugiausia kinai.

Pamatę baltaveidžius vietiniai neretai nesugebėdavo nuslėpti siaubo, nes nemažai jų mano, kad nuo koronaviruso kenčiantys italai – visi europiečiai.

Tačiau vos po vienos kitos dienos prasilenkdami žmonės ėmė sukti vieni nuo kitų veidus, stengėsi laikytis didesnių atstumų.

Pamatę baltaveidžius vietiniai neretai nesugebėdavo nuslėpti siaubo, nes nemažai jų mano, kad nuo koronaviruso kenčiantys italai – visi europiečiai.

Vos po kelių dienų gatvėse, parduotuvėse ir visuomeniniame transporte pradėjo daugėti kaukėtų žmonių.

Viešbučiai ir pasilinksminimo vietos kasdien vis labiau tuštėjo.

Pakuotėje – 55 kaukės

Praėjusią savaitę grėsmingos žinios iš Europos ir vis didėjantis užsikrėtusiųjų skaičius šalyje ėmė versti daugelį Dubajaus gyventojų jausti realų nerimą.

Viešose vietose atsirado apie apsisaugojimą nuo užkrato skelbiančių užrašų. Europiečiams neįprastai atrodo raginimas atsisakyti tradicinio arabų pasisveikinimo – pasitrynimo nosimis. Vietinės moterys, visur vaikštančios su tarnaitėmis, stengiasi išsiskirti ne tik savo apdarais, bet ir apsaugos priemonėmis.

Tipiškas vaizdas – išsipuošusi ponia savo veidą dengia brangiu respiratoriumi, o iš paskos einanti jos tarnaitė iš Azijos ryši tik ploną medžiaginę kaukę.

Nuo kovo 16 d. duris užvėrė sporto klubai, baseinai.

Milžiniški prekybos centrai ištuštėjo. Paprastai įkyriai kiekvieną praeivį kalbinantys prekeiviai stovi tylūs.

Vaistinėse, kurios įrengtos beveik kiekvienoje metro stotyje, daugelis prašo dezinfekavimo priemonių ir apsauginių kaukių. Medicininės kaukės parduodamos pakuotėmis po 55 vienoje. Vienos kaukės kaina perkant pakuotę – apie pusę euro.

Ne vieną kilometrą besitęsiantis takas palei Dubajaus kanalą, juosiantį centrinę miesto dalį, tapo judrus. Anksčiau čia dažniausiai galima buvo sutikti darbininkus, šluostančius turėklus ir kraunančius savo mobiliojo ryšio telefonus.

Dabar daugybė europietiškos išvaizdos sportiškai apsirengusių žmonių mankštinasi, žaidžia su vaikais, bėgioja. Šioje miesto vietoje dvelkia optimizmu.

Sulaukė Kinijos padėkos

JAE oro uostai yra patogi vieta persėsti keliautojams, tad milžiniški Dubajaus ir Abu Dabio oro uostai paprastai nenurimdavo visą parą.

Sekmadienio, kovo 15-osios, rytą pirmasis Dubajaus oro uosto terminalas buvo visiškai tuščias. Iš šio terminalo vykstama kitų oro linijų lėktuvais. Tik prie turkų oro linijų registravimo postų rikiavosi aštuoniskart susivijusi eilė. Tą rytą skrido šios šalies lėktuvas, Europos lėktuvų skrydžiai buvo atšaukti.

Tiesa, kituose terminaluose gyvybė nebuvo apmirusi.

Praėjusią savaitę viena didžiausių pasaulio oro bendrovių "Emirates" trečdaliu sumažino skrydžių. Į Kiniją jos lėktuvai vis dar skrenda, tiesa, ne į labiausiai viruso paveiktus regionus. Skrydžių palydovams leista dirbti su kaukėmis ir pirštinėmis. Jungtinių Arabų Emyratų oro linijų skrydžių palydovai tikrinami po kiekvieno reiso,  jau yra ir užsikrėtusiųjų.

Abu Dabyje veikianti bendrovė paskelbė savo darbuotojams mokėsianti dvigubai už skrydžius į Kiniją, bet pasiryžę tam darbuotojai ryžtasi ir dar vienam išbandymui – vietoje 24 valandų poilsio po ilgo ir sunkaus skrydžio jiems suteikiama tik 15 valandų pertrauka.

Už tokį gestą Kinijos Liaudies Respublikos vyriausybė JAE vadovams išreiškė padėką.

Labiau domino "Eurovizija"

Lėktuvas iš Dubajaus į Stokholmą to sekmadienio rytą buvo nepilnas.

Atsipalaidavę, pailsėję prie šiltos jūros, įdegę švedai veidų nedengė kaukėmis. Milžiniškame oro uoste jie pirko lauktuves, juokavo ir, nesibaimindami artumo, su daugybe žmonių šmirinėjo po bemuites parduotuves ar kavinukes.

Panašu, kad švedams iki šiol COVID-19 nėra baisus. Jie įsitikinę, kad valstybei nereikia izoliuotis nuo pasaulio, nes virusas juos jau pasiekė.

Stokholmo oro uoste netikrinama atskrendančių asmenų sveikata, atidžiai apžiūrimi tik keliautojų pasai. Didžiausia pokalbių aktualija švedams buvo "Eurovizija".

Įvairiose įmonėse dirbantys žmonės rengė savotiškus eurovizinės dainos konkursus. Žmonės klausėsi pretendentų dainų ištraukų, balsavo spėliodami, kuri jų pateks į konkurso finalą, ir taip varžėsi su kitomis savo regiono įmonėmis.

Net kai Italijoje mirė šimtai žmonių, o pačioje Švedijoje užsikrėtusiųjų skaičius artėjo prie tūkstančio, "Eurovizijos" tema jiems tebebuvo aktualesnė.

Tiksliausiai atspėjusieji gaudavo diplomų, statulėlių, ir tai sukeldavo jiems didžiulį džiaugsmą.

Net kai Italijoje mirė šimtai žmonių, o pačioje Švedijoje užsikrėtusiųjų skaičius artėjo prie tūkstančio, "Eurovizijos" tema jiems tebebuvo aktualesnė.

Praėjusią savaitę švedai patyrė sukrėtimą – pranešta, kad "Eurovizijos" konkursas šiemet atšaukiamas.

Daugelyje viešų Švedijos vietų atsirado ir buteliukų su dezinfekciniu skysčiu, matomose vietose išklijuoti plakatai su nurodymais, kaip saugotis užkrato, įvestas apribojimas – vienoje patalpoje negali būti daugiau nei 500 žmonių.

Bijo tik kvailiai?

Karlshamne kalbinta švedė Lotta atspindėjo ne tik savo pačios, bet ir daugelio savo tautiečių nuomonę apie pandemiją.

Moteris tikino bijanti ne viruso, o žmonių, kurie jo baiminasi, nes jie esą nestabilios psichikos ir neturi jokio supratimo, kas tai yra, manydami, kad užsikrėtę būtinai mirs.

Maisto ir tualetinio popieriaus pirkimas jai primena savotišką pamišimą. Juk Švedija yra viena didžiausių popieriaus gamintojų ir ko jau ko, o tualetinio popieriaus ji tikisi parduotuvėse visada rasti.

Moteris suvokė, kad ketvirtadienį Švedijoje paskelbtas bemaž pusantro tūkstančio infekuotų minėtu virusu žmonių skaičius realiai tėra maža dalis iš tikrųjų užsikrėtusiųjų, o 12 mirusių žmonių tėra labai mažas visos šalies populiacijos nuošimtis. Anot Lottos, tai kur kas menkesnis procentas, nei mirštama nuo bet kurios kitos ligos.

Pašnekovė įsitikinusi, kad visi mirusieji buvo ligoti ir vyresni nei 70 metų amžiaus. Būdama sveika ir darbinga, ši moteris yra tikra, kad nė nepajus, net jei "pagaus" virusą.

Visa tai Lotta girdėjo per televiziją iš Švedijos visuomenes sveikatos organizacijos atstovų lūpų ir besąlygiškai tuo tiki.

Švedai įsitikinę, kad nėra svarbu žinoti, ar yra užsikrėtę virusu, svarbiausia – sukarščiavus ar pradėjus kosėti dvi savaites neiti iš namų.

"Korona yra virusas, o tai reiškia, kad jis bet kada gali grįžti. Kitą kartą, kai jis vėl pasirodys, mes jau būsime įgiję imunitetą. Uždarius žmones namuose viruso nesunaikinsime. Mes turime įgauti imunitetą ir apsaugoti senukus. Manau, visa ši sumaištis baigsis vasaros pabaigoje, artimiausią mėnesį mūsų laukia sunkiausias metas, netrukus daugelis žmonių pradės dirbti iš namų. Geriausiu atveju atgal į darbo vietas grįšime apie liepos mėnesį. O ekonomikai stabilizuotis ir grįžti į buvusį lygį prireiks poros metų. Dėl nutrūkusių kelionių daugybė žmonių praras darbą", – svarstė švedė.

Danai dirba namuose

Tuo metu danai kur kas rimčiau žiūri į pandemiją ir didelė dalis jų jau antrą savaitę dirba namuose. Parduotuvės šluojamos, ir gyventojai tuo piktinasi.

Kopenhaga taip pat ištuštėjusi. Tiesa, dalis žmonių vis dar vaikštinėja sostinės gatvėmis, nors muziejai, kavinės, restoranai neveikia.

Dabar puikus metas fotografuoti nurimusią Kopenhagą. Danai moka pramogauti namuose, nemažai jų išnaudoja galimybę išvykti į savo vasarvietes.

Visomis viešojo transporto priemonėmis raginama naudotis ne piko valandomis, laikytis saugaus atstumo, nelipti į pilnus traukinius, o trumpus atstumus geriau įveikti dviračiu arba eiti pėsčiomis.

O Vokietijoje gyvenantys ir dirbantys jauni klaipėdiečiai virtualioje erdvėje po pasaulį išsibarsčiusiems draugams neslėpdami skelbia, kad nebijo viruso: esą seniai tegu miršta, jiems ir taip laikas, o mirtinas užkratas jaunų nepalies.

GALERIJA

  • Siaubą keliantis koronavirusas: požiūrio skirtumai įvairiose šalyse – stulbinantys
  • Siaubą keliantis koronavirusas: požiūrio skirtumai įvairiose šalyse – stulbinantys
  • Siaubą keliantis koronavirusas: požiūrio skirtumai įvairiose šalyse – stulbinantys
  • Siaubą keliantis koronavirusas: požiūrio skirtumai įvairiose šalyse – stulbinantys
  • Siaubą keliantis koronavirusas: požiūrio skirtumai įvairiose šalyse – stulbinantys
D. Janauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Požiūris

Švedai nuo gero gyvenimo išpindėjo ir nesugeba mąstyti, ten jau ir lyčių nebeliko, visi vienos lyties. Šalis, kuri nebuvo uždaryta 50-čiai metų, pragyvenimo lygis aukštas , dėl nieko nereikia sukti galvos, nes viskuo pasirūpina valstybė. Bet šį kartą atsipalaiduoti neverta nes užkratas grėsmingas ir pavojingas , visada reikia mokytis iš svetimų klaidų.

Anonimas

KORONOS epidemija ir covIDIOTU isterija baigsis po Amerikos prezidento rinkimu Lapkricio men. Farma MAFIJAI tai milijardinis biznis.

Juokinga

Ta švedė sakydama kad jos šalis popieriaus gamybos lyderė. Tik pamiršo, medienos gaunama iš svetur. Nebus medienos, nebus jai ir s popieriaus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS