Sukčiai įsisiautėjo: klaipėdiečiai vis dažniau sulaukia pranešimų apie neva pristatytas siuntas | kl.lt

SUKČIAI ĮSISIAUTĖJO: KLAIPĖDIEČIAI VIS DAŽNIAU SULAUKIA PRANEŠIMŲ APIE NEVA PRISTATYTAS SIUNTAS

Uostamiesčio gyventojai savo mobiliuosiuose telefonuose vis dažniau sulaukia pranešimų apie neva pristatytas siuntas, už kurias reikalaujama susimokėti. Tokių žinučių žmonės gauna nuolat, tačiau prieš šventes sukčiai paprastai suaktyvėja ir pasinaudoja patikliais ar išsiblaškiusiais gyventojais.

Sukčių pranešimuose rašoma, kad siuntos negali būti pristatytos dėl klaidingo adreso ar kitų netinkamų duomenų, todėl reikalaujama padengti siuntimo išlaidas.

Pranešimuose taip pat pateikiamos nuorodos, kurios esą padės pataisyti prieš tai įvestą „netinkamą adresą“.

Pasak Lietuvos pašto saugos ir prevencijos departamento vadovo Andriaus Varnelio, pastarosiomis dienomis sukčiai aktyviai siuntinėja apgaulingas žinutes, kuriose raginama spausti internetinę nuorodą, atnaujinti adresą, suvesti asmeninę informaciją bei mokėjimo kortelės duomenis, o taip užvaldomi pinigai.

„Kadangi šiuo metu visi Lietuvos pašto vardu prisidengiančių sukčių pranešimai yra siunčiami tik iš skaitinių telefono numerių, tai galėtų būti greitas atpažinimas, kad žinutė – klastotė. Mes niekada nesiunčiame trumpųjų pranešimų skaitiniais numeriais“, – įspėjo A. Varnelis.

Kitaip tariant, pranešimai yra siunčiami raidėmis užrašant siuntėjo pavadinimą.

Pasak Lietuvos pašto Komunikacijos projektų vadovo Luko Zadaracko, jeigu paspaudžiama nuoroda ir suvedami mokėjimo kortelės duomenys, patariama nedelsiant susisiekti su banku, o nukentėjus – kreiptis į policiją.

Nuo 2023 m. gegužės 2 d. į Lietuvos paštą oficialiai jau kreipėsi per 1 830 Lietuvos gyventojų, kurie pranešė apie neteisėtai panaudotą Lietuvos pašto pavadinimą, įvykdytas sukčiavimo atakas, kurių metu žmonės gavo apgaulingas trumpąsias žinutes.

L. Zadarackas teigė, kad bendradarbiaujant su Nacionaliniu kibernetinio saugumo centru Lietuvos paštas inicijavo per 400 skirtingų apgaulingų internetinių nuorodų blokavimą.

GALERIJA

  • Sukčiai įsisiautėjo: klaipėdiečiai vis dažniau sulaukia pranešimų apie neva pristatytas siuntas
  • Sukčiai įsisiautėjo: klaipėdiečiai vis dažniau sulaukia pranešimų apie neva pristatytas siuntas
Dienraščio „Klaipėda“ skaitytojos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

O aš buvau užsukęs siuntą

ir gavau tokią SMS . Gerai, kad suveikė galva , buvau skaitęs apie sukčius . Po to gavau dar 2 , tada užblokavau, nes siunta buvo gauta .

Ramus

statau alaus bokala tam, kas sugebes gauti siunta patikslines adresa....

S.S.S

tai jeigu nesi užsisakę siuntos ir puoli spausti tai pats ir kaltas. Kuo daugiau tokių naivuolių tuo labiau klesti sukčiai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS