Uostamiesčio pareigūnams vis rečiau tenka sudarinėti fotorobotus | kl.lt

UOSTAMIESČIO PAREIGŪNAMS VIS REČIAU TENKA SUDARINĖTI FOTOROBOTUS

Uostamiestyje nusikaltimus tiriantiems ir įtariamuosius identifikuojantiems pareigūnams vis rečiau tenka sudarinėti fotorobotus, kadangi darbą palengvina mieste įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Vis dėlto fotorobotus sudaryti kartais vis tiek reikia.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalistinių tyrimų vadovas Remigijus Mickus teigė, kad šiandien fotorobotus pareigūnams sudaryti tenka vis rečiau.

„Dabar beveik visur įrengtos vaizdo kameros, per kurias ir galima susekti asmenį, kuris padarė nusikaltimą“, – aiškino R. Mickus.

Dabar beveik visur įrengtos vaizdo kameros, per kurias ir galima susekti asmenį, kuris padarė nusikaltimą.

Kokius įtariamųjų bruožus dažniausiai įsimindavo liudininkai, skyriaus vadovas atsakyti negalėjo, kadangi, pasak R. Mickaus, kiekvienas asmuo žmones įsimena skirtingai, o sudaryti fotorobotai kartais gali visai neatitikti realybės.

„Labai priklauso nuo paties žmogaus. Mes turime programą, kurios pagalba rodome skirtingus žmogaus atvaizdus, ir liudininkas pasako, ar yra panašumų. Jeigu žmogus neprisimena individualių bruožų, dažniausiai sunkiai gali mums padėti“, – aiškino R. Mickus.

Kai liudininkas neatpažįsta ar nėra įsitikinęs, kad fotorobotas sudarytas tiksliai, toks kompiuteriu paruoštas atvaizdas neviešinamas, kad nebūtų klaidinama visuomenė.

R. Mickus pasakojo, kad išties buvo atvejų, kai pagal sudarytus fotorobotus pavyko atpažinti nusikaltėlius ir ištirti bylas.

„Pamenu, tyrėme žmogžudystę prie Naujojo turgaus, tada sudarytas fotorobotas tikrai atitiko realybę, pamenu ir dar senesnį įvykį Šaulių kaime, ten taip pat buvo nužudytas žmogus, o nusikaltėlis surastas pagal taip pat panašiai sudarytą fotorobotą. Viskas priklauso nuo žmogaus, kuris matė nusikaltimą, ir jeigu jis turi gerą vaizdinę atmintį, tada didelė tikimybė, kad fotorobotas bus sudarytas tiksliai ir ištirti nusikaltimą bus lengviau“, – pasakojo R. Mickus.

Pareigūnų duomenimis, 2022 m. buvo sudaryti du fotorobotai, praeitais metais sudarytas tik vienas, o šiemet dar neteko asmenų identifikuoti remiantis fotorobotais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS