Atleistai mokyklos direktorei – EŽTT kirtis: atmetė skundą | kl.lt

ATLEISTAI MOKYKLOS DIREKTOREI – EŽTT KIRTIS: ATMETĖ SKUNDĄ

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) šią savaitę atmetė vienos Šiaulių mokyklos direktorės skundą dėl pažeistos nekaltumo prezumpcijos.

„Rasos“ progimnazijos vadovė Audronė Ispiryan europiniam teismui skundėsi dėl diskriminacijos, nes Šiaulių miesto savivaldybės taryba 2018 metais ją atleido iš pareigų kaip praradusią pasitikėjimą, kai teisėsauga pateikė moteriai įtarimus dėl kyšininkavimo, bet byla dar nebuvo pasiekusi teismo.

A. Ispiryan iš pradžių nesėkmingai bandė grįžti į pareigas skųsdama atleidimą Lietuvos teismuose – pirmosios ir apeliacinės instancijos teismai jos skundus atmetė, o Lietuvos Aukščiausiasis Teismas – nepriėmė.

EŽTT irgi konstatavo, jog buvusios direktorės skundas nėra pagrįstas.

„Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija nedraudžia dėl atitinkamos veikos iškelti ir baudžiamosios, ir drausminės bylos“, – nurodė Strasbūro teismas.

„Lygiagrečiai gali būti vykdomi du procesai, o civilinės ar kitų formų atsakomybės taikymas pagal ne tokį griežtą įrodinėjimo standartą lygiagrečiose bylose per se nėra nesuderinamas su nekaltumo prezumpcija“, – teigė EŽTT.

Teismas pažymi, jog Europos žmogaus teisių konvencijos straipsnis, kalbantis apie nekaltumo prezumpciją, neturėtų būti aiškinamas taip, kad valstybė būtų įpareigota sustabdyti drausminę procedūrą, kol bus baigtas baudžiamasis procesas.

Strasbūro teismas taip pat atkreipė dėmesį, jog atšaukimo iš pareigų procedūros metu ne kartą buvo tiesiogiai sakoma, kad ja nėra siekiama nustatyti, ar A. Ispiryan yra kalta padariusi kokį nors nusikaltimą, ir kad tai gali padaryti tik teismai.

Be to, atleidimas nebuvo grindžiamas pareiškėjos kalte, ji gavo išeitinę išmoką.

Šiaulių apylinkės teismas galop nuteisė A. Ispyrian dėl korupcijos, apie tai paskelbta šią savaitę.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė, jog pirmosios instancijos teismas nuteisė ir buvusią Šiaulių sporto gimnazijos direktorę Irmą Abromaitienę bei kelis kitus kaltinamuosius.

Bylos duomenimis, Šiaulių „Rasos“ progimnazijoje ir Šiaulių sporto gimnazijoje ne vienerius metus veikė korupcinė schema, pagal kurią minėtų mokyklų direktorės iš vienos valymo paslaugas mokykloms teikiančios bendrovės atstovų ne kartą priėmė kyšius.

Už tai buvo susitarta, kad direktorės palankiau ir atlaidžiau vertins bendrovės teikiamas valymo paslaugas ir valymo kokybės trūkumus, su bendrove anksčiau laiko nenutrauks sutarčių ar iš anksto informuos apie planuojamus valymo paslaugų pirkimus.

Nuosprendis gali būti skundžiamas.

Šiaulių apygardos teisme šiuo metu nagrinėjama dar viena didelės apimties baudžiamoji byla, kurioje A. Ispiryan ir šios mokyklos buhalterė bei grupė verslininkų kaltinami korupciniais nusikaltimais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

op

"teisininkė" Laura Šaliamoraitė-Andrušaitė, - niekam nerekomenduoju šios "teisininkės"... žemesnio lygio ir žemesnės moralės teisininkės jau nelabai surasi, meluoja, klastoja dokumentus, teikia melagingus duomenis valstybinėms institucijoms, nors tai neturėtų stebinti, nes ji dirba Matijošaičiams ir Vičiūnams, kurie remia vaikų prievartautojus ir žudikus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS