Teismas panaikino sveikatingumo centro pastato Dubingių seniūnijoje įregistravimą | kl.lt

TEISMAS PANAIKINO SVEIKATINGUMO CENTRO PASTATO DUBINGIŲ SENIŪNIJOJE ĮREGISTRAVIMĄ

  • 0

Vilniaus apygardos administracinis teismas tenkino viešąjį interesą ginančios prokurorės pareiškimą ir panaikino Dubingių seniūnijoje, Molėtų rajono savivaldybėje, statomo sveikatingumo centro statytojams išduotas pažymas apie statinio statybą bei panaikino šio pastato įregistravimą Nekilnojamojo turto registre, pranešė prokuratūra.

Kaip nurodė prokuratūra, viešąjį interesą ginanti Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė kreipėsi į teismą su pareiškimu prašydama panaikinti 2020-2022 metais Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos išduotas pažymas sveikatingumo centro statytojams apie statinio statybą be nukrypimų nuo esminių statinio projekto sprendinių ir panaikinti pastato įregistravimą Nekilnojamojo turto registre nustačius, kad, statant visuomeninės paskirties pastatą, nebuvo pateikti visi privalomi pateikti dokumentai ir su nukrypimais nuo esminių techninio projekto, pagal kurį išduotas statybos leidimas, sprendinių.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija 2022 m. spalio mėn. atliko pažymų apie statinio statybą sprendinių patikrinimą, kurių metu nustatė, kad 2015 m. parengto projekto, pagal kurį išduotas statybos leidimas, sprendiniai buvo pakeisti, padidinant pastato ilgį bei plotį, pakeičiant pastato laikančiųjų konstrukcijų išdėstymą ir pastato vietą žemės sklype. Tokiais atvejais privalomas naujas statybą leidžiantis dokumentas bei, pagal Statybos įstatymo nuostatas, turi būti atlikta pakeisto projekto ekspertizė, pakeistas projektas patvirtintas, pakeistam projektui gautas naujas statybą leidžiantis dokumentas, tačiau to nebuvo padaryta.

„Prokurorė, kreipdamasi į teismą su pareiškimu, siekė užtikrinti, kad būtų užtikrinta, jog statytojo nuosavybės teisės į minėtą ginčo statinį negali atsirasti neteisėtų aktų pagrindu, būtų išvengta galimos statinio griūties rizikos. Taip pat siekta, kad būtų įgyvendinti visuomenės interesai būti informuotiems bei dalyvauti planuojant visuomeninės paskirties statinio statybą“, – nurodė prokuratūra.

Teismas, tenkindamas viešąjį interesą ginančios prokurorės pareiškimą, atsižvelgė į prokurorės nurodytus argumentus, kad statybos procesą reglamentuojančiose teisės normose nenustatyta teisinės galimybės statybą pripažinti teisėta, jeigu statinys pastatytas be leidimo, projektinės dokumentacijos, nukrypta nuo projektinių sprendinių, esminių parametrų.

Teismas konstatavo, kad 2020-2022 m. Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos pažymos apie statinio statybą be nukrypimų nuo esminių statinio projekto sprendinių buvo išduotos neteisėtai ir yra naikintinos. Panaikinus neteisėtai išduotas pažymas, panaikinta ir statomo sveikatingumo centro registracija Nekilnojamojo turto registre.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS