Mirė radikalusis prancūzų kino kūrėjas R. Vautier | kl.lt

MIRĖ RADIKALUSIS PRANCŪZŲ KINO KŪRĖJAS R. VAUTIER

  • 0

Radikalusis kino kūrėjas Rene Vautier (Renė Votjė), kuris tvirtino esąs „labiausiai cenzūruojamas režisierius Prancūzijoje“, sekmadienį mirė, jam buvo 86 metai, pranešė jo šeima.

Jis mirė ligoninėje savo gimtojoje Bretanėje, AFP sakė jo žmona, taip pat režisierė Soazig Chappedelaine Vautier (Soazig Šapedlen Votjė).

R.Vautier, kuris visą gyvenimą kritikavo prancūzų kolonializmą, labiausiai garsėja filmu „Būti 20-ies Orese“ (Avoir 20 ans dans les Aures), kuris pasakoja apie jaunus prancūzų šauktinius, verčiamus žudymo mašinomis per karą Alžyre.

Filmas 1972 metais pelnė režisieriui tarptautinį kritikų apdovanojimą Kanų kino festivalyje, bet kaip ir dauguma jo darbų sukėlė konfliktą su Prancūzijos valdžia.

Daug jo filmų buvo uždrausti ar pasmerkti isteblišmento, o dėl vienos juostos režisierius net buvo atsidūręs kalėjime.

Jis buvo nuteistas metus kalėti už dokumentinę juostą „Afrika 50“ (Afrique 50), kurią nufilmavo būdamas vos 20-ies ir kuri yra laikoma pirmuoju antikolonijiniu prancūzų filmu. Jame smerkiami prancūzų armijos nusikaltimai ir nepakankamos edukacijos galimybės vietiniams prancūzų kolonijų gyventojams. Juosta buvo uždrausta 40 metų.

Gilles'is Jacobas (Žilis Žakobas), buvęs Kanų kino festivalio prezidentas, AFP sakė: „Rene Vautier buvo politiškai angažuotas kino kūrėjas, kai karaliavo cenzūra. Jis buvo vienas iš teisiųjų“.

Karas Alžyre, apie kurį jis pastatė kone tuziną filmų, buvo jo didysis reikalas.

R.Vautier buvo vadinamas išdaviku dėl 1954 metų juostos „Alžyras viena šalis“ (Une nation, l'Algérie) ir apkaltintas „pavojaus nacionaliniam saugumui sukėlimu“.

Vėliau R.Vautier mokė pirmąją Alžyro kino kūrėjų kartą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS