Sertifikuotas pirmasis regioninis Lietuvos kultūros kelias | kl.lt

SERTIFIKUOTAS PIRMASIS REGIONINIS LIETUVOS KULTŪROS KELIAS

  • 0

Lietuvoje sertifikuotas pirmasis regioninis Lietuvos kultūros kelias.

„Penkių kūrėjų kelias“ jungia tris savivaldybes – Biržų, Panevėžio ir Rokiškio – ir penkis žinomus kultūros veikėjus: avangardinio kino kūrėją, poetą Joną Meką, rašytoją, kino režisierių Adolfą Meką, teatro režisierių Juozą Miltinį, žurnalistą ir vertėją Juozą Keliuotį bei literatą, pedagogą Alfonsą Keliuotį.

Anot Kultūros paveldo departamento pranešimo, šis kelias sujungia objektus ir pagal gyventą laikmetį, ir pagal kūrybos aspektus.

Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos paraišką vertino Kultūros kelių Lietuvoje lygmens nustatymo ir sertifikavimo paraiškų vertinimo ekspertų komisija.

Kelio maršrutą sudaro 18 lankytinų objektų. Į jį įtrauktas Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešojoje bibliotekoje veikiantis J. ir A. Mekų palikimo studijų centras, J. Miltinio memorialinis butas, priklausantis Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešajai bibliotekai, bei J. ir A. Keliuočių palikimo studijų centras Rokiškyje.

Pasak Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriaus vyriausiosios bibliotekininkės Angelės Mikelinskaitės, Panevėžyje galima apžiūrėti J. Miltinio memorialinį butą, kur yra jo asmeninė biblioteka, meno kūrinių kolekcija, rankraščiai. Juoba, kad jo rankraštinis palikimas įrašytas į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ nacionalinį registrą.

Juozo ir Alfonso Keliuočių palikimo studijų centro pirmininkė Alicija Matiukienė teigė, kad Keliuočiai reikšmingi ne tik Rokiškio kraštui: jų darbas legendiniame prieškario kultūros žurnale „Naujoji Romuva“ sudarė sąlygas skleistis teatro, literatūros, kino pasaulio kūrėjams.

„Kultūros kelyje jungiasi kultūros objektai, kurie sieja visų penkių kūrėjų gyvenimo ar kūrybos erdves, istorinius įvykius, bendrus pažįstamus. Mūsų kelyje daug vietos žmogiškajam nuoširdumui, asmenybių tarpusavio pagalbai, gyvenimo vertybių paieškoms. Keliautojai suras daug įsimintinos ir unikalios pažintinės kultūrinės informacijos“, – KPD pranešime teigė ji.

Tai jau trečiasis sertifikuotas Lietuvos kultūros kelias, Anksčiau sertifikuoti du nacionalinio lygmens kultūros keliai – dailininko, kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kultūros kelias ir Vėtrungių kultūros kelias.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS