Autorinių teisių pažeidimas – lyg miegojimas svetimoje lovoje | kl.lt

AUTORINIŲ TEISIŲ PAŽEIDIMAS – LYG MIEGOJIMAS SVETIMOJE LOVOJE

  • 1

„Jeigu norite įsivaizduoti, kaip jaučiasi kūrėjas, kurio kūrinys jam nežinant buvo perdainuotas, perpieštas, perrašytas ar kitokiais būdais jam nežinant pažeistos jo autorinės teisės, pabandykite įsivaizduoti tokią situaciją: tau žinant ar nežinant kažkas patogiai miega tavo lovoje, joje valgo greitą maistą, geria vaisvandenius, retkarčiais pasirąžydamas ir besidžiaugdamas patogiu tavo čiužiniu, švaria patalyne... O tu, grįžęs į nuosavą lovą, jautiesi  šiek tiek purvinas, šiek tiek ne savo noru susitepęs...“ – štai taip vaizdžiai apie autorių teises kalbėjo žymus operos solistas Merūnas Vitulskis.

„Nors apie autorių teises pasaulis žino jau seniai, mes šioje srityje esame lyg naujagimiai. Tik prieš dvidešimtmetį autorių teisių problemas pirmasis į dienos šviesą pradėjo kelti Andrius Mamontovas. Asmeniškai aš autorių teisių esmę iš tikrųjų  supratau tik būdamas už Lietuvos ribų,“ – sakė žinomas solistas.

Atsižvelgdamas į vis plačiau diegiamas naujas technologijas moksle, kūryboje ir darbe, Aleksandro Stulginskio universitetas 2016–2017 studijų metais  įgyvendino Kultūros ministerijos administruojamą autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programos projektą „ASU sumani autorių ir gretutinių teisių apsaugos laboratorija“, jo tikslas – ugdyti pagarbą autorių ir gretutinių teisių apsaugai.

„Susidurdami su plagijavimo ir autorinių teisių apsaugos problemomis, pirmiausia siekėme apie tai skatinti  diskusijas, pravesti interaktyvias paskaitas – kūrybines dirbtuves, šviesti visuomenę kūrėjų teisių apsaugos klausimais, skatinti  teisėtą kūrinių naudojimą studijų procese,  laisvalaikiu ir ugdyti pagarbą intelektinei nuosavybei,“ – teigė projekto vadovė Jolanta Vilkevičiūtė.

Projekto metu susitikimuose ir kūrybinėse dirbtuvėse dalyvavo apie 200 įvairaus amžiaus dalyvių – nuo moksleivių iki senjorų. Buvo surengti septyni renginiai įvairiuose Lietuvos miestuose ir kaimiškose vietovėse, klausytojai supažindinti  su autorių ir atlikėjų teisių apsauga.

Projekto baigiamojoje konferencijoje dalyvavęs „Antikvarinių Kašpirovskio dantų“ atlikėjas Juozas Baužys tviirtina, jog jam, užaugusiam žurnalistų šeimoje, autorinės teisės įaugusios į kraują. „Mes gerbiame kiekvieno kūrėjo darbą, todėl preciziškai minime visus prie mūsų produktų prisidėjusius kūrėjus – muzikos ar žodžių autorius, fotografus, režisierius ir kt. Man tai neatsiejama vidinės kultūros sudedamoji dalis,“ – sakė J. Baužys.

Projekto metu sukurta daugiau kaip šešiasdešimt  socialinės reklamos plakatų, skatinančių atkreipti visuomenės dėmesį į kūrėjų teisių apsaugą. Visi sukurti darbai bus eksponuojami parodoje Aleksandro Stulginskio universiteto patalpose. Paroda nemokama, ją galės aplankyti ne tik studentai, bet ir plačioji visuomenė.

GALERIJA

  • J. Baužys
  • Konferencijos dalyviai
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

parduotuves "IKI" LASO G. KAUNE pirkeja

aciu sokolado gamintojams, Rotušės a. 26, Kaunas, gaminant sokoladinius kiausinius del idomiu, geru ir graziu siurpizu sokoladinio kiausinio viduje

SUSIJUSIOS NAUJIENOS