„Eurovizijos“ organizatoriai apsisprendė: Izraelis nebus šalinamas iš konkurso | kl.lt

„EUROVIZIJOS“ ORGANIZATORIAI APSISPRENDĖ: IZRAELIS NEBUS ŠALINAMAS IŠ KONKURSO

  • 9

Izraelis gali dalyvauti šių metų „Eurovizijos“ dainų konkurse, ketvirtadienį pranešė renginio organizatoriai.

Sprendimas priimtas nepaisant raginimų pašalinti šalį iš konkurso dėl karo Gazos Ruože.

„Eurovizijoje“ 2022-aisiais buvo uždrausta dalyvauti Rusijai, tų metų vasario 24 dieną įsiveržusiai į Ukrainą ir sulaukusiai tarptautinio pasmerkimo.

Pastaraisiais mėnesiais buvo platinamos peticijos su raginimu pašalinti Izraelį iš didžiausio pasaulyje gyvos muzikos renginio, gegužę vyksiančio Malmėje, Švedijoje.

Europos transliuotojų sąjunga (EBU), organizuojanti renginį, pareiškė, kad atliko peržiūrą ir nusprendė, jog Izraelis gali dalyvauti šioje kasmetinėje popmuzikos fiestoje.

„Eurovizijos“ dainų konkursas – tai nepolitinis muzikos renginys ir EBU priklausančių visuomeninių transliuotojų varžybos. Tai nėra konkursas tarp vyriausybių“, – teigė EBU generalinis direktorius Noelis Curranas (Noelis Kuranas).

„Mūsų valdymo organai [...] peržiūrėjo 2024-ųjų konkurso dalyvių sąrašą ir sutarė, kad Izraelio visuomeninis transliuotojas KAN atitinka visas šių metų konkurso taisykles ir gali dalyvauti, kaip ir pastaruosius 50 metų“, – sakė jis.

Gegužės 9 dieną Izraelis dalyvaus antrajame pusfinalyje. 10 iš 16 jo dalyvių pateks į gegužės 11 dieną vyksiantį didįjį finalą.

Rusijoje užaugusi 20 metų atlikėja Eden Golan atstovaus Izraeliui, laimėjusi šalies muzikos konkursą „Rising Star“. Jos daina dar nepaskelbta.

Izraelis į didįjį finalą patekdavo kiekvienais metais nuo 2015-ųjų.

Karą Gazos Ruože sukėlė spalio 7 dieną islamistų grupuotės „Hamas“ surengtas išpuolis prieš Izraelį, per kurį žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP vertinimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis.

Po šio išpuolio Izraelis pradėjo nesiliaujantį karinį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo mažiausiai 28 663 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, praneša „Hamas“ valdomos palestiniečių teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

EBU: Rusijos atvejis kitoks

2022 metų vasario 24 dieną Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą. Kitą dieną EBU pareiškė, kad leidus dalyvauti Rusijos atstovams tų metų konkurse „būtų sumenkinta konkurso reputacija“.

Sprendimas buvo „pagrįstas renginio taisyklėmis ir EBU vertybėmis“, tada teigė organizatoriai.

Rusija konkurse nedalyvauja iki šiol.

N. Curranas sakė, kad ne EBU kompetencija lyginti karus.

„Rusijos atveju rusų transliuotojų narystė EBU buvo sustabdyta dėl to, kad jie nuolat pažeidinėjo narystės įsipareigojimus ir viešųjų paslaugų vertybes, – teigė jis. – KAN ir Izraelio vyriausybės santykiai iš esmės skiriasi nuo tų, kurie egzistuoja tarp Rusijos narių ir valstybės; pastaraisiais metais Izraelio vyriausybė grasino uždaryti transliuotoją.“

1950 metais Ženevoje įkurta EBU yra didžiausias pasaulyje visuomeninės žiniasklaidos aljansas. Jam priklauso 112 organizacijų 56 šalyse.

N. Curranas sakė, kad EBU elgiasi pagal kitų tarptautinių organizacijų, tokių kaip sporto federacijos, kurios Izraeliui leido dalyvauti savo varžybose, pavyzdį.

1998 metais Izraelio atstovė Dana International (Dana Internešinal), tapo pirmąja atvirai translyte dainininke, laimėjusia „Euroviziją“.

Po pergalių 1978-aisiais, 1979-aisiais ir 1998-aisiais Izraelis 2018 metais „Euroviziją“ laimėjo ketvirtą kartą.

Malmė gavo teisę rengti 68-ąjį kartą vyksiantį konkursą po to, kai švedų dainininkė Loreen (Lorin) su daina „Tattoo“ laimėjo 2023-ųjų „Euroviziją“ Liverpulyje. Pernai konkurso transliaciją stebėjo apie 162 mln. žiūrovų.

2024 metų konkursas sutampa su švedų grupės ABBA pergalės „Eurovizijoje“, pasiektos su daina „Waterloo“, 50-osiomis metinėmis.

Gairės: Eurovizija, Izraelis
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

jo

Būtinai. Pirma vieta siono galvažudžiams

Kastracija

Pinigai ir iškrypėliai valdo.

===>>>====>>> Anonimas

O prie ko cia Europa? Ka cia pezi nesamones?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS