G. Ivanausko benefisas „Helikopteris“: juodas humoras ar šuns egzekucija? | kl.lt

G. IVANAUSKO BENEFISAS „HELIKOPTERIS“: JUODAS HUMORAS AR ŠUNS EGZEKUCIJA?

Ketvirtadienio vakare žinomi Lietuvos žmonės socialiniuose tinkluose pradėjo dalintis aktoriaus Gyčio Ivanausko vaizdo įrašu, kuriame jis už pavadėlio aplink save suka jorkšyrų veislės šuniuką įvardindamas tai „helikopteriu“. Vaizdo įrašas sukėlė didžiulę visuomenės pasipiktinimų bangą. Portalas kauno.diena.lt pabandė išsiaiškinti ir žinomo aktoriaus, ir gyvūnų sveikatos bei psichikos specialistų nuomonę apie šį vaizdo įrašą, kurio aktoriaus socialinių tinklų paskyroje penktadienį jau nebebuvo. 

G. Ivanauskas: „Nekankinau aš to gyvulio – akivaizdžiai matosi“

„Mano akimis žiūrint, nenutiko nieko blogo. Turbūt žmonės, kurie nelabai turi ką veikti, bando iš to išpūsti didžiulį burbulą“, – pokalbį apie didžiulę pasipiktinimo bangą sukėlusį įrašą pradėjo Gytis.  

Ir netrukus paaiškino, ką jis mano apie tai, ką žmonės pamatė: „Aš tai filmavau juoko forma. Galbūt ne visiems tas mano humoras priimtinas. Šunį laikiau už pavadėlio, kuris buvo pritvirtintas petnešomis per pažastis, – tą dar ir parašiau. Ir vis tiek žmonės puola, vadina mane visokiais žodžiais. Nelabai su tuo sutikčiau, nes nesu sadistas, myliu gyvūnus ir kiek galiu padedu visoms organizacijoms. Žmonės arba supranta humorą, arba ne“.

Pasiteiravus, ar jis išties mano, jog tinkamai elgėsi su šunimi, G. Ivanauskas nė kiek neabejojo savo poelgio teisingumu. „Kažkam atrodo, kad šuniui sukėliau stresą. Nors su tuo šunimi gyvenu ne pirmą dieną. Žinau jo poreikius, žinau, kaip tas šuo mėgsta žaisti. Ir žinau, kad taip apsukus, jis bėga, vizgina uodegą, šokinėja ir džiaugiasi. Šitos pusės niekas nemato. Mano galva, tas įrašas buvo padarytas kaip juokas. Ne visi suprato“, – tikino žinomas vyras. 

Paklaustas apie tai, kokia buvo vaizdo įrašo idėja ir kam jis buvo adresuotas, aktorius nuoširdžiai pasakojo: „Tiesiog ėjau pajūriu, vedžiausi šunį, radau tinkamą vietą ir kilo mintis nufilmuoti. Nei čia kažkoks pamokslas turėjo būti, nei akcija, skatinanti gyvūnų žeminimą. Nei tai būdinga mano charakteriui, nei aš toks žmogus. Tiesiog nufilmavau eilinį savo bajerį. Galbūt per juodas humoras buvo, nežinau. Mažų mažiausia man tokia reakcija – keista. Juolab, kai atsiprašiau tų žmonių, kurie įsižeidė, jie vis tiek mane dabar puola, nes aš neva gailiuosi savęs ir esu nieko vertas, nes užkankinau gyvūną. Alio! Tikrai reiktų gelbėti tuos gyvūnus, kurie rakinami grandinėmis ir daužomi akmenimis. O dabar, kadangi esu daugiau ar mažiau žinomas žmogus, visada lengviausia sutrypti“.

Tiesiog nufilmavau eilinį savo bajerį.

Už ką atsiprašote, jei nejaučiate kaltės? „Atsiprašiau už tai, kad įskaudinau tam tikrą žmonių grupę, kuri intensyviai kovoja už gyvūnų teises. Nors jei jie kovotų iš tikrųjų – darytų darbus. Nekankinau aš to gyvulio – akivaizdžiai matosi“, – savo teisumu neabejojo aktorius. 

S. Svidraitė: „Bet kokiu atveju tai – pasityčiojimas“

Skaistė Svidraitė. Vytauto Petriko nuotr. 

Skaistė Svidraitė, VšĮ „Šuniukų fėja“ direktorė, šį vaizdo įrašą paviešino. „Iš tikrųjų net nežinau, ką komentuoti. Tiesiog neturiu žodžių. Sveiko proto žmogui mintys taip elgtis su šunimi nekyla. Mačiau, šiandien jis jau atsiprašinėja ir lygina tai su tuo, kaip vaikystėje tėvai suko vaikus paėmę už  pažastų. Aš noriu paprieštarauti: tėvai vaikus tikrai ne už pavadžio suko. Kalbant apie pačią situaciją – bet kokiu atveju šuniui tai kelia stresą: matant vaizdo įrašą, matosi, jog prieš pasukimą šuns uodega buvo pakelta, o po tos nesąmonės šuo stovi išsigandęs, pabrukęs uodegą po savimi. Tai mažos veislės šuo. Jorkšyrai apskritai yra trapūs, tokie veiksmai kelia realią grėsmę šuns sveikatai. Neatsargesnis nusileidimas ir šuniui gali lūžti koja. Bet kokiu atveju tai – pasityčiojimas  Maža to, neseniai gavau žinutę apie tai, kad šis šuo net ne Gyčio, o Antano Zakarausko“, – portalui kauno.diena.lt sakė moteris, besirūpinanti gyvūnų gerove. 

Kaip įrašas pateko į jūsų akiratį? „Vaizdo įrašą man atsiuntė sekėja. Aš jį nufilmavau. Nes buvo keista, kodėl per penkias valandas (tiek laiko šis įrašas jau buvo G. Ivanausko instagramo storiuose) tai buvo tik pirmas pranešimas. Nes dažniausiai jei žinomas žmogus padaro kokią nesąmonę, aš tuoj pat gaunu šimtą pranešimų. O vakar pirmas pranešimas mane pasiekė tik po penkių valandų. Aš iškart vaizdo įrašą nufilmavau, nes suvokiau, kad jis netrukus bus ištrintas“, – sakė S. Svidraitė

Galiu tik patvirtinti, kad šios veislės šunys išties yra trapūs, kartais jiems užtenka nušokti nuo sofos ir kojos lūžta. Tikrai galėjo būti didelė trauma. Gyvūnas nėra tinkamas akrobatinių triukų darymui.

Teiravomės, ar, jos nuomone, žmonės Lietuvoje yra pakankamai jautrūs gyvūnų teisių pažeidimo atvejais? „Manau, kad pakankamai. Pastebėjau, kad jei skriaudžiami vaikai, žmonės reaguoja jautriai, bet tada reaguoja institucijos. T.y., visuomenė palieka visą darbą institucijoms. Bet kalbant apie gyvūnus, žinant, kad institucijų, kurios veiktų ir dirbtų sąžiningai gyvūnų labui, nėra, tai visuomenė labai greitai ir labai aštriai sureaguoja“. 

P. Morkūnas: „Toks elgesys nėra toleruojamas“

Paulius Morkūnas. Instagramo nuotr. 

Veterinarijos gydytojas Paulius Morkūnas portalui kauno.diena.lt pakomentavo šį didžiulio dėmesio susilaukusį įrašą. „Bet kokiu atveju, G. Ivanausko vaizdo įraše buvo elgiamasi prieš gyvūno valią. Kalbant apie pavojų šuniui, galėjo būti visko: galėjo būti išsukta koja, šuo užgautas, galėjo nutrūkti pavadėlis, galėjo gyvūnas atsitrenkti į medį ir pan. Spėju, kad tam šuniui šįkart pasibaigė laimingai, bet toks elgesys nėra toleruojamas. Taip, galiu tik patvirtinti, kad šios veislės šunys išties yra trapūs, kartais jiems užtenka nušokti nuo sofos ir kojos lūžta. Tikrai galėjo būti didelė trauma. Gyvūnas nėra tinkamas akrobatinių triukų darymui. Elementaru, kad vaizdo įraše gyvūnas patyrė stresą. Petnešos negarantuoja, kad šuo saugus – niekas negali užtikrinti, jog viskas užsegta, patikrinta. Jei būtų kas atsikabinę, iš šuns nebūtų likę nieko. Deja, tokių atvejų Lietuvoje labai daug. Reiktų keisti Lietuvos mastu suvokimą apie gyvūnus, jų priežiūrą ir auklėjimą. Šis atvejis – kaip pavyzdys, paskata, jog visiems reikia atkreipti daugiau dėmesio, žiūrėti, ką daro kaimynai ir aplinkiniai su gyvūnais: jie rišami grandinėmis, skandinami ir pan. Yra daugybė neigiamų pavyzdžių, tik apie tai nekalbama, nes ten nėra žinomo žmogaus“. 

GALERIJA

  • Gytis Ivanauskas.
Rašyti komentarą
Komentarai (60)

issigimeliai LGBT+ ir kiti panasus beprociai

visada pridaro smegenu invalidisku prietrankisku veiksmu. Nesveikas smegenineje.

Jau vien jo apranga

Parodo, kad žmogui ne viskas gerai su galva

Normalūs žmonės

Nesupranta daugialyčių humoro ;)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS