I. Šimonytė: kelti mokytojų algas iki 130 proc. darbo užmokesčio nuo sausio nėra galimybių | kl.lt

I. ŠIMONYTĖ: KELTI MOKYTOJŲ ALGAS IKI 130 PROC. DARBO UŽMOKESČIO NUO SAUSIO NĖRA GALIMYBIŲ

Mokytojų atlyginimai 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio pasieks iki kitų metų rugsėjo, padaryti tai jau nuo sausio nėra finansinių galimybių, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Ateinančiais metais, kas yra sutarta nacionaliniame susitarime, trečiąjį ketvirtį darbo užmokesčio santykis turi pasiekti 130 proc., ir šį įsipareigojimą Vyriausybė vykdys. Iškart pasakysiu, kad neturėsime finansinių galimybių šį finansinį įsipareigojimą įvykdyti nuo sausio 1 dienos, dėl to darbo užmokestis didės dviem etapais: nuo sausio ir nuo rugsėjo. Bet rugsėjį tai, kas sutarta nacionaliniame susitarime, bus pasiekta“, – žurnalistams Seime po valdančiųjų partijų koalicinės tarybos posėdžio kalbėjo premjerė.

Tai ji sakė dviem mokytojų profesinėms sąjungoms reikalaujant spartesnio darbo užmokesčio pedagogams kėlimo ir keliant kitus reikalavimus. Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) reikalauja, kad atlygis pedagogams kiltų jau nuo rugsėjo, o neįgyvendinus šio bei kitų siūlymų, žada streikuoti.

Savo ruožtu I. Šimonytė tvirtina, kad nepasitenkinimą reiškiančios profesinės sąjungos išnaudoja situaciją dėl kitų metų rinkimų, ir pabrėžia, kad ligšiolinis susitarimas su jomis yra vykdomas.

„Manau, kad natūralu, jog profesinės sąjungos naudoja politinį ciklą, nes jei žiūrėtumėme į kolektyvinę sutartį, kuri dabar galiojanti, ji baigiasi 2024-aisiais metais, ir spręstumėme klausimą, ar vykdoma yra kolektyvinė sutartis, aš drįsčiau teigti, kad kolektyvinė sutartis yra vykdoma (...), yra nauji reikalavimai – dalykai, kurių dabar nėra kolektyvinėje sutartyje“, – kalbėjo premjerė.

„Niekas neriboja demokratinėje šalyje kelti reikalavimus, prisistatyti deryboms, ir siūlyti kažkaip galiojančią sutartį pakeisti arba papildyti, bet viskas yra galimybių ir racionalumo ribose“, – sakė ji.

I. Šimonytė taip pat pabrėžė, kad Vyriausybė per visą savo kadenciją siūlė pedagogų darbo užmokesčio didinimą, kad jis aplenktų vidutinį šalies atlyginimą. Tačiau pastaruosius dvejus metus vidutinis darbo užmokestis, pasak jos, augo sparčiau, nei buvo prognozuojama sudarant biudžetą, todėl santykis tarp mokytojų ir šalies vidutinio darbo užmokesčio „kažkaip esmingai pakeisti nepavyko iki šių metų“. Šiemet pedagogams ir mokslininkams jis, anot premjerės, padidintas 13 procentų.

Seimo pirmininkė, valdančiųjų Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, koalicija vieningai sutaria dėl ligšiolinių įsipareigojimų, numatančių algas pedagogams kelti kitąmet.

„Nacionalinis susitarimas yra aiškus, kuris kalba apie kitus metus, ir fokusas turėtų būti į to nacionalinio susitarimo įgyvendinimą. Tai, manau, dėl to visi koalicijos partneriai sutaria“, – tvirtino ji.

Apie planuojamą streiką bei pasitraukimą iš kolektyvinės sutarties su ŠMSM šiai neįgyvendinus pažadų dėl vidutinio mokytojų darbo užmokesčio dydžio praėjusią savaitę pranešė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga.

Ji reikalauja, kad atlygis pedagogams kiltų jau nuo rugsėjo, taip pat, kad per vienerius metus pradinėse klasėse mokinių skaičius sumažėtų nuo 24 iki 18, o vyresnėse – nuo 30 iki 24, mažėtų darbo krūvis.

Jos vienijamų mokytojų įspėjamasis streikas planuojamas rugsėjo 15 dieną, o nesulaukus norimų rezultatų, rugsėjo 29-ąją būtų surengtas ir tikrasis streikas.

Apie ketinimus streikuoti, jei per rugsėjį nebus sutarta dėl jos keliamų reikalavimų, pranešė ir Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS). Juos profsąjunga  Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai ketina pristatyti rugsėjo pradžioje, tarp reikalavimų – 130 proc. vidutinis darbo užmokestis kitąmet, mokinių skaičiaus klasėse mažinimas, dėl mokytojo etato struktūros pakeitimai ir švietimo pagalbos ir ikimokyklinio ugdymo finansavimas tik iš valstybės dotacijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

milijonai remti kitas salis labdara,parama

lesu yra ,savos tautos darbuotojams spyga.

Koks atlygis,

toks ir rezultatas .Dirbti mokytoju, atsižvelgiant į keliamus reikalavimus , biurokratizmą,mokinių įžūlumą ir perteklines teises, greit neliks norinčių.

Galimybe

Galimybiu nera nes viskas jau išsidalinta. Bus galimybe apmokestinti tik mokytoju NT nauju mokestuku.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS