KT pripažinus P. Gražulį sulaužius priesaiką, apkaltos procesas grįžta į Seimą | kl.lt

KT PRIPAŽINUS P. GRAŽULĮ SULAUŽIUS PRIESAIKĄ, APKALTOS PROCESAS GRĮŽTA Į SEIMĄ

  • 7

Konstituciniam Teismui (KT) pripažinus parlamentarą Petrą Gražulį sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, apkaltos procesas ketvirtadienį grįžta į Seimą.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen per posėdį supažindins Seimo narius su Konstitucinio Teismo išvada, kad Seimo narių Mišrios grupės atstovo P. Gražulio veiksmas – sąmoningas balsavimas už kitą Seimo narį – prieštarauja Konstitucijai.

Pagal Seimo statutą, pristačius KT išvadą parlamentas priima sprendimą svarstyti Seimo nario mandato panaikinimo klausimą. Svarstymo data turi būti paskirta ne anksčiau kaip po septynių dienų.

Parlamentarams siūloma, kad mandato naikinimo procedūra būtų surengta gruodžio 18 dieną, pirmadienį. Jei ketvirtadienį Seimas pritars šiai datai, Seimo valdyba turės sušaukti neeilinį parlamento posėdį, nes pagal grafiką, plenariniai posėdžiai vyksta antradieniais ir ketvirtadieniais.

P. Gražulio mandatas būtų panaikintas, jei už tai balsuotų ne mažiau kaip 85 parlamentarai iš 141.

P. Gražulio mandatą panaikinus dėl priesaikos sulaužymo jam dešimt metų būtų užkirstas kelias kandidatuoti į Seimą ar kitas pareigas, kurios susijusios su konstitucinės priesaikos davimu.

Pats P. Gražulis tvirtina neketinantis atsisakyti mandato, o jam pradėtą apkaltos procesą vadina politiniu susidorojimu.

P. Gražuliui yra pradėtas dar vienas apkaltos procesas, pagal įsiteisėjusį teismo nuosprendį dėl piktnaudžiavimo. Panaikinus mandatą šiuo pagrindu apribojimai kandidatuoti nebūtų taikomi.

Apkaltos procesui pagal įsigaliojusį Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) nuosprendį P. Gražuliui jau paskirta data – gruodžio 19-oji.

KT antradienį paskelbė, kad balsuodamas už šalia jo sėdintį socialdemokratą Liną Jonauską P. Gražulis šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką.

Pasak teismo, savo veiksmu P. Gražulis nesilaikė iš Konstitucijoje nustatytos Seimo nario priesaikos ir konstitucinio Seimo nario statuso kylančios Seimo nario pareigos gerbti ir vykdyti Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai vykdyti tautos atstovo pareigas.

Konstitucinis Teismas pažymėjo, kad net ir vienkartinis Seimo nario balsavimas už kitą parlamentarą Seimo posėdyje sudaro prielaidas iškreipti Seimo valią.

KT taip pat nurodė, kad P. Gražulio atliktas balsavimas už kitą Seimo narį buvo sąmoningas, tyčinis veiksmas, jis negalėjo būti atliktas suklydus.

2010 metais dėl to, kad Seime balsavo už tuo metu užsienyje buvusį kolegą Liną Karalių, surengta apkalta ir tai dariusiam Aleksandrui Sacharukui, ir pačiam L. Karaliui. Tuomet po balsavimo L. Karalius prarado parlamentaro mandatą, o A. Sacharukui kelių balsų persvara pavyko jį išsaugoti.

Be to, prokurorai P. Gražuliui yra pateikę įtarimus dėl homoseksualių asmenų viešo niekinimo ir tyčiojimosi iš jų, byla perduota teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Janina

Aš prasta moteris kada tai palaikiau Petra Dabar matau kad žmogelis tuščias tik mala moterim nesamones o faktinai jau tik tuščias 0 reik dirbančiu žmoniu tėvynei o ne kuldūnam

kauniete

Dzukeli ka čia kalbi prie ko nepakluso klysti su kuom dirbo tam pakluso ir soc ir konservai buvo gerai Ka nori DZUKELI nemastantis pasakyti visi jie kad sedėtu seime prisitaikė vieni prie kitu visi vogė aferas darė po pasauli skraidė savo šeimas itaisė i gerus darbus visi ne tik konservai išvogė nuvarė lietuva išgamos šlikštynes aferiugos net vaikus vogė Jeigu kas kovojo su tais brudais tai ne tavo petras puteikiai žemaitaičiai o prasti žmones kurie baisiai nukentėjo net turėjo bėgti iš tėvynesir nei vienas iš tu parazitu nemačiau kad seime sukiltu ir rėktu Palikit vaikus baikit badu marinti senukus nemačiau nei to parazito Petro nei Žemaitaičio nei širinskienės nei karbauskioJie visi spjaudė ant tautos visi ir turi eiti LAUK

Na

nesiseka jam su tais pirštais, - tai nosį krapšto seime, o turinį teplioja ant palangės, tai nevalingai spaudo kolegų mygtukus, tai pakelėj savo purkštuką reguliuoja, tai Palangoj...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS