Politikų argumentai: alkoholio nusipirkęs sekmadienio vakare, pirmadienį žmogus nebeišeisi į darbą | kl.lt

POLITIKŲ ARGUMENTAI: ALKOHOLIO NUSIPIRKĘS SEKMADIENIO VAKARE, PIRMADIENĮ ŽMOGUS NEBEIŠEISI Į DARBĄ

  • 70

Pasvalio gyventoja įsitikinusi, jog trumpesnė alkoholio prekyba apsprendžia kitos dienos būklę. Tačiau dalies politikų argumentas, kad alkoholio nusipirkęs sekmadienio vakare, pirmadienį nebeišeisi į darbą, neįtikina. Plačiau apie tai – LNK reportaže.

„Tai jeigu pirmadienį vakare asmuo nusipirks gėrimų, tai jis antradienį neateis į darbą, jeigu įsigis antradienį, trečiadienį neateis į darbą“, – sarkastiškai kalbėjo Seimo narys Andrius Bagdonas.

Septyni liberalai registravo įstatymo pataisą ir siūlo alkoholio prekybą sekmadieniais sulyginti su kitomis dienomis. Tai reiškia paskutinę savaitės dieną alkoholio prekybą parduotuvėse prailgėtų penkiomis valandomis.

„Dažnai Lietuvos pajūryje atvykstantys ne tik turistai iš Lietuvos, bet ir iš užsienio, stebisi, kodėl 16 val., atsinešus alkoholinius gėrimus prie kasos, juos prašoma grąžinti. Tai, man atrodo, tikrai mums apčiuopiamos naudos ar rezultato šis perteklinis draudimas nedavė“, – teigė A. Bagdonas.

Alkoholio prekyba sekmadieniais nuo 10 iki 15 val. – kai kam jau susiformavęs įprotis. Kiti sako, kad būtų patogu įsigyti ir vėlesniu laiku.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Buvo paklausta ir verslininkų, ar penkios papildomos valandos smarkiai keistų parduotuvių apyvartą ir alkoholio gamybą.

„Tikrai niekas nepasikeis ir man labiausiai nepatinka nestabilumas. Galbūt tada nereikėjo trumpint, bet šiuo metu nereikia ilgint. Iš esmės, niekas nesikeičia“, – tvirtino „Norfos“ vadovas Dainius Dundulis.

„Sunku pasakyti, ar tas kelių valandų skirtumas kažką reikšmingai galėtų pakeisti. Greičiausiai, kad ne. Nes tai yra vis tiek tam tikros bendros tendencijos, kada ir kokie vartotojai ir ko eina pirkti į parduotuves, kai mes kalbam apie šių produktų segmentą“, – sakė Alkoholinių gėrimų gamintojų ir importuotojų asociacijos vadovas Mantas Zakarka.

Sekmadienis, anot prekybininkų, pati nepelningiausia diena. Dažniausiai žmonės alkoholį įsigyti eina penktadienį vasaros metu arba šeštadienį šaltuoju periodu.

„Šeštadienio ir sekmadienio apyvartas lyginant, yra praktiškai dvigubas skirtumas. Sakysim, šeštadienį dvigubai daugiau prekiaujama negu sekmadienį“, – informavo D. Dundulis.

Prekybos laikas baruose, restoranuose nėra apribotas. Tad bet kuris, kuriam labai jau reikia, gali kuo puikiausiai nueiti ten, nusipirkti ir pavartoti šitų gėrimų.

Prekybos laiką prieš keletą metų sutrumpino „Valstiečių“ valdžia, kai Sveikatos apsaugos ministru buvo Aurelijus Veryga. Sugrąžinus tvarką atgal, jo manymu, lietuvių sveikata nepagerėtų.

„Prekybos laikas baruose, restoranuose nėra apribotas. Tad bet kuris, kuriam labai jau reikia, gali kuo puikiausiai nueiti ten, nusipirkti ir pavartoti šitų gėrimų. Jeigu jau jam tikrai būtinai reikia sekmadienį. Bet tikrai sakau, sveikatos prasme, man būtų labai sunku suprasti, kam tą reiktų daryti“, – mintimis dalijosi Seimo narys A. Veryga.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto duomenys rodo, kad sutrumpinus alkoholio prekybos laiką, sekmadieniais ir pirmadieniais rečiau fiksuojamos vyrų mirtys.

„Sekmadieniai, kuomet įvyko tas valandų sumažinimas, mirtingumas sumažėjo nuo išorinio traumatizmo vyrų tarpe, o pirmadieniais, tas toks truputį uždelstas efektas, sumažėjo mirčių nuo širdies kraujagyslių ligų“, – aiškino Sveikatos tyrimų instituto vadovas Mindaugas Štelemėkas.

Visgi, anot A. Bagdono, tikslių duomenų, kad mirčių ir ligų sumažėjo būtent dėl alkoholio vartojimo, nėra.

Nepaisant sumažėjusio mirtingumo, alkoholio vartojimas vis dar išlieka problema. Vienam penkiolikmečiui ir vyresniam gyventojui tenka dvylika litrų suvartoto alkoholio.

Rašyti komentarą
Komentarai (70)

Kaip tik gal lenda į asmenini

žmogaus gyvenima o paskui dejuoja kad žmones bijo net pagalba kam nors suteikt /o gal atsiras straipsnis katras už tai nubaus/ ? Ne gėrime esmė o tautos dresūroje..

S.S.S.

tikrai argumentai visiškai nemąstančio individo. Tai jeigu kaip sako vakare nusipirkęs neišeis į darbą, o tai iki 15.00 val. nusipirkęs dvigubai ar trigubai, kad tik nepritrūktų tai jau į darbą išeis? Tas pats kaip ir rugsėjo 1 d. draudimas, naudos jokios, nes išvakarėse prisiperka kam reikia tiek, kad nepritrūktų. O ir kaimuose gauti vietiniams jokios problemos. Tą dieną niekas į kasą nemuša, o tik užsirašo, o įmuša sekantį rytą ir viskas. Aišku čia vietiniams, kurie vienas kitą visi pažįsta. Išvada, kad draudimai veikia priešingai. Nes tie kurie geria, jie visada gaus ar pasirūpins iš anksto daugiau nei jiems reiktų, o kas negeria tai jiems ir taip neaktualu.

Nerimsta kas? Liberalai

Liberalai, tautos naikintojai, vėl nerimsta. Ar pinigų rinkimams tikisi iš alkoholio gamintojų?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS