Baltijos šalių išeivių organizacijos BATUN archyvai atveriami visuomenei | kl.lt

BALTIJOS ŠALIŲ IŠEIVIŲ ORGANIZACIJOS BATUN ARCHYVAI ATVERIAMI VISUOMENEI

  • 0

Baltijos šalių išeivių organizacijos BATUN archyvai bus atverti visuomenei, perdavus juos Latvijos nacionaliniam archyvui, penktadienį pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

Memorandumą dėl dokumentų perdavimo pasirašė Lietuvos, Latvijos ir Estijos ambasadoriai Jungtinėse Tautose bei BATUN atstovai.

Iki šiol archyvas buvo saugomas Niujorko mieste Latvijos bendruomenės pastangomis. Liepos mėnesį archyvas pasieks Rygą, kur mokslininkai ir visuomenė galės iš arčiau susipažinti su BATUN veikla, teigiama pranešime.

BATUN judėjimo ištakos siekia praėjusio amžiaus septintąjį dešimtmetį, kai Komiteto už Lietuvos nepriklausomybę pirmininko Antano Mažeikos ir garbės pirmininko monsinjoro Jono Balkūno iniciatyva 1965 metų lapkričio 13 dieną Niujorko Medisono aikštės sode į mitingą prieš Baltijos valstybių okupaciją susirinko apie 14 tūkstančių lietuvių, latvių ir estų.

Formaliai BATUN buvo įsteigtas 1966 metais. Tai yra Lietuvos, Latvijos ir Estijos išeivijos judėjimas, siekęs Baltijos valstybių nepriklausomybės ir narystės Jungtinėse Tautose.

BATUN okupacijos metais kėlė Baltijos valstybių nepriklausomybės klausimą Jungtinėse Tautose, smerkė pasirašytą Molotovo-Ribentropo paktą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS