Į Turkiją išskrido kariuomenės „Spartan“, skirtas galimai lietuvių evakuacijai iš Izraelio | kl.lt

Į TURKIJĄ IŠSKRIDO KARIUOMENĖS „SPARTAN“, SKIRTAS GALIMAI LIETUVIŲ EVAKUACIJAI IŠ IZRAELIO

Į Turkiją antradienį popiet išskrido Lietuvos kariuomenės transporto orlaivis „Spartan“ – prireikus, jis bus skirtas Lietuvos piliečių evakuacijai iš savaitgalį „Hamas“ grupuotės užpulto Izraelio.

Orlaivis pakilo iš Lietuvos kariuomenės Aviacijos bazės Šiauliuose, BNS patvirtino kariuomenės atstovas majoras Jurgis Norvaiša.

„Spartan“ bus dislokuotas Antalijoje, juo vienu metu gali būti transportuojami 38 keleiviai.

„Tokių taikos meto užduočių vykdymas – vienas iš nuolatinių Lietuvos kariuomenės uždavinių. Mūsų kariai visuomet yra pasirengę reaguoti ne tik į grėsmes mūsų saugumui, bet ir padėti civiliams iškilus ekstremalioms situacijoms“, – feisbuke rašė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Mūsų kariai visuomet yra pasirengę reaguoti ne tik į grėsmes mūsų saugumui, bet ir padėti civiliams iškilus ekstremalioms situacijoms.

Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas anksčiau antradienį sakė, kad lėktuvą čia planuojama laikyti apie savaitę tam atvejui, jeigu iš Izraelio reikėtų evakuoti daugiau žmonių.

Trečiadienio naktį iš Tel Avivo kils „Avia Solutions Group“ bendrovės „Skyllence“ suorganizuotas orlaivis su 168 keleiviais, iš jų 81 – Lietuvos pilietis, įskaitant žiniasklaidoje nuskambėjusią piligrimų grupę.

NKVC teigia, kad į šį skrydį netilpo dešimt Lietuvos piliečių.

Grupuotė „Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Per konfliktą žuvo šimtai žmonių tiek Izraelyje, tiek Gazos Ruože.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą, ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo šio anklavo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių ir pačių palestiniečių galimybes palikti ar atvykti į šią teritoriją vandeniu, jūra ar oru, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Klausimelis

Kur Lietuvos avialiniju lektuvai? Valstybe be savo lektuvu? Gal kremlines ziurkes “privatizavo”?!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS