Ką daryti pajutus dujų nuotėkį? | kl.lt

KĄ DARYTI PAJUTUS DUJŲ NUOTĖKĮ?

  • 2

Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) sulaukia gyventojų klausimų, kaip saugiai elgtis namuose, kuriuose naudojamos dujos. Ekspertai dalijasi patarimais ir paaiškina, kokių veiksmų reikėtų imtis užuodus dujų nuotėkį namuose ir kaip saugiai elgtis su dujų prietaisais.

„Pajutus aitrų dujų kvapą patalpoje ir įtarus dujų nuotėkį, reikėtų reaguoti nedelsiant – įvertinus aplinkybes ir galimybes, išjungti dujinius prietaisus, geriausia – užsukti įvadinį dujų čiaupą, įrengtą priešais dujų prietaisus. Taip pat plačiai atverti langus ir duris, sukelti skersvėjį ir taip išvėdinti patalpas. Taip sumažės dujų koncentracija ore ir sprogimo rizika. Labai svarbu prisiminti, kad užuodus dujų kvapą, pirmiausia, reikia pasišalinti iš tos patalpos ir kuo skubiau apie galimą nuotėkį pranešti ESO dujų avarinei tarnybai telefonu 1804. Gavę iškvietimą, specialistai nedelsdami atvyks patikrinti objekto“, – aiškino ESO Dujų tinklo eksploatavimo departamento vadovas Marius Rindokas.

Pasak jo, apie pastebėtą nuotėkį ir būtinybę pasišalinti iš pastato svarbu pranešti ir kaimynams.

„Žinoma, patalpose, kur įvyksta dujų nuotėkis, draudžiama rūkyti ar naudotis ugnies šaltiniais. Taip pat, apie ką žmonės dažnai nepagalvoja, – dujų pilnose patalpose reikėtų vengti naudotis ir bet kokiais elektros prietaisais, jungikliais, kištukais, netgi telefonais. Norint perspėti kaimynus, saugiau yra belsti į jų duris, nei skambinti durų skambučiu. Avarinei tarnybai norint pranešti apie įvykį, kaip jau minėta, irgi reikėtų skambinti, pasišalinus iš patalpos, kurioje jaučiasi dujų kvapas“, – aiškina M. Rindokas.

Ekspertas taip pat atkreipia dėmesį į pagrindines taisykles, kaip saugiai įrengti ir eksploatuoti dujas naudojančius prietaisus. Anot eksperto, dujas deginantys įrenginiai, į kuriuos tiekiama elektros energija (pavyzdžiui, dujinės viryklės su elektriniu degikliu ar orkaite), turėtų turėti įžeminimą. Norint uždegti degiklį, reikia vadovautis taisykle, kad „ugnis turi laukti dujų”, o ne atvirkščiai – pirmiausia reikėtų priartinti liepsnos šaltinį, tik po to atsukti dujų čiaupą.

„Taip pat rekomenduotina prieš įjungiant dujinius prietaisus patikrinti trauką pačiuose dūmtraukiuose ar ventiliacijos sistemose. Pridėjus ranką turi būti jaučiama oro srovės kryptis. Galiausiai, kai kurie žmonės turi įprotį reguliariai užsukti dujų čiaupą, esantį prie viryklės. Tai – geras įprotis, padidinantis saugumą, tačiau labai svarbu prieš atsukant šį čiaupą įsitikinti, kad dujinė viryklė ar kitas prietaisas nėra įjungtas“, – pataria ESO atstovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Reikia

Skambyt čigonui radžui

reikia užsirūkyti

ir pagalvoti ką daryti toliau

SUSIJUSIOS NAUJIENOS