Kokių orų sulauksime artimiausią rugpjūčio dešimtadienį | kl.lt

KOKIŲ ORŲ SULAUKSIME ARTIMIAUSIĄ RUGPJŪČIO DEŠIMTADIENĮ

Toks lietingas rugpjūtis nėra labai įprastas ir šiais metais pretenduojame į rekordą, LRT RADIJUI sako Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėja Vida Ralienė. „Remiantis šios dienos skaičiavimais, ir šią, ir kitą savaitę saulės bus tikrai nedaug, o lietaus sulauksime kasdien. Tik kartais lis viename Lietuvos pakraštėlyje, truputį daugiau saulės išlįs rytuose, kitą dieną – atvirkščiai“, – kalba V. Ralienė.

– Mūsų akimis, rugpjūtis kiek neįprastas, galėtų būti gerokai mažiau lietaus. O sinoptikų akimis, toks rugpjūtis irgi nelabai įprastas?

– Nėra labai įprastas toks lietingas rugpjūtis. Paskutinis panašus buvo prieš 10 metų, 2006-aisiais, kai tik dvi dienas per visą mėnesį niekur Lietuvoje nepalijo. Tada per mėnesį prilijo 2,5 karto daugiau nei įprastai.

Šiais metais mes pretenduojame į šį rekordą, nes per pirmą dešimtadienį Lietuvoje jau prilijo tiek daug, kad dešimtadienio kritulių norma viršyta du kartus, o vakariniame Lietuvos pakraštyje, pajūryje, pietų Žemaitijoje, per 10 dienų į kiekvieną kvadratinį metrą iškrito 90–100 litrų vandens. Tai jau iš tikrųjų daugiau, negu paprastai prilyja per visą mėnesį.

Šiek tiek sausiau ir įprasčiau lietaus buvo tik apie Ukmergę, Uteną, šiaurės rytiniame Lietuvos pakraštėlyje ir kai kur Dzūkijoje.

– Taigi šis rugpjūtis išskirtinai lietingas? Ar buvo galima tokį ir prognozuoti?

– Prognozės ir buvo, kad ši vasara turėtų būti panašesnė į vidutinę daugiametę standartinę. Mes turbūt esame išlepinti, nes paskutinius du rugpjūčius į Lietuvą dažnai atplūsdavo karščio bangos – pernai būtent šiuo laikotarpiu Birštone temperatūra buvo pakilusi net iki 37,4 °C ir trūko tik 0,1 °C iki absoliutaus temperatūros maksimumo. Tada rugpjūčio 5–12 d. buvo labai karštas laikotarpis, svilino 30–36 °C karštis.

Labai karštas rugpjūtis buvo ir užpernai. Kadangi šiemet matome labai didelį kontrastą, labai stebimės, kad lietaus tiek daug. O 2005 m. pirmojo ir antrojo rugpjūčio dešimtadienių sandūroje 2–4 paras iš eilės Lietuvoje lijo be perstojo ir per tą trumpą laikotarpį prilijo tiek, kiek paprastai prilyja per visą vasarą. Tada jau plaukėme.

– Minėjote, kad Žemaitijoje buvo ypač lietinga, o Rytų Lietuvoje, apie Molėtų kraštą, gerokai mažiau kritulių. Ar yra koks nors paaiškinimas kodėl?

– Dalį lietaus sulaiko Žemaičių aukštumos (būtent ten daugiau lyja), tad Vidurio Lietuvoje, apie Molėtus, už vienų aukštumų ir dar kylant į kitas aukštumas, lietaus dažnai būna šiek tiek mažiau. O šiemet jis yra ne toks gausus ir trumpesnis, bet beveik kasdien lyja ir ten. Pastarosiomis dienomis lietus keliauja per rytinę šalies dalį iš pietų į šiaurę, lietaus debesys plaukia vienas paskui kitą.

– Kokios artimiausios prognozės? Jūsų kolega Vytautas Sakalauskas nieko gero nežadėjo, sakė, kad lis ir toliau.

– Deja, ir aš galiu jam tik paantrinti. Remiantis šios dienos skaičiavimais, ir šią, ir kitą savaitę saulės bus tikrai nedaug, o lietaus sulauksime kasdien. Tik kartais lis viename Lietuvos pakraštėlyje, truputį daugiau saulės išlįs rytuose, kitą dieną – atvirkščiai. Bet iš esmės lietaus bus kiekvieną dieną.

– Bet ar gausūs tie lietūs?

– Šiandien, ketvirtadienį, daugiau turėtų lyti rytinėje šalies dalyje. Penktadienį daug kur trumpi lietūs. Jų sulauksime vakariniuose rajonuose dienos pradžioje, o į centrinius ir rytinius jie atslinks popietinėmis valandomis.

Gal šiek tiek sausesnė šeštadienio naktis, tačiau jau antroje nakties pusėje vakarinę šalies dalį užguls žemi debesys, atslinkę nuo jūros, pradės lyti ir per dieną lietus išplis visoje šalyje. Daugiau ir ilgiau lis Žemaitijoje ir pajūryje. Šiek tiek trumpesni lietūs turėtų būti Dzūkijoje ir Aukštaitijoje.

Sekmadienio naktį bus panašiai – daugiau klius žemaičiams ir pajūriui. O dieną trumpi lietūs numatomi visoje šalyje.

Pirmadienį ir antradienį taip pat neišvengsime trumpų lietų, lis visoje Lietuvoje. Tik  gal pertraukos tarp lietaus bus šiek tiek ilgesnės, kartais švystelės saulė ir temperatūra bus laipsniu kitu aukštesnė.

– Ne pati maloniausia prognozė tiems, kurie susiruošė atostogauti, ypač prie jūros.

– Prie jūros galbūt daugiausia lis šeštadienį ir sekmadienį. Kitos savaitės pradžioje lietaus jau mažės ir yra tikimybė, kad nuo savaitės vidurio pertraukos tarp lietaus bus ilgesnės, dažniau švystelės saulė, tik šilumos trūks.

– Ar galite prognozuoti, koks bus likęs rugpjūtis?

– Artimiausią dešimtadienį, iki rugpjūčio 20 d., nieko geresnio negalime pažadėti.

Informacija pateikta remiantis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS