Komisija siūlo keisti S. Nėries gatvių pavadinimus Pasvalio rajone, dėl Šakių lauks išvadų | kl.lt

KOMISIJA SIŪLO KEISTI S. NĖRIES GATVIŲ PAVADINIMUS PASVALIO RAJONE, DĖL ŠAKIŲ LAUKS IŠVADŲ

Vadinamoji desovietizacijos komisija, vertinanti nuo sovietmečio likusius viešuosius užrašus ir simbolius, rekomenduos pakeisti S. Nėries gatvių pavadinimus Pasvalio rajone, tačiau dėl poetės sąsajų su Suvalkija, sprendimas dėl jos vardo gatvių Šakių rajone nepriimtas, laukiant mokslininkų išvados.

Tokį sprendimą komisija priėmė trečiadienį vykusio posėdžio metu. Komisija taip pat nusprendė, kad Ukmergėje turėtų būti nuimta „Vėliavnešių“ skulptūra.

Į komisiją su prašymu pakeisti S. Nėries gatvės pavadinimus Šakiuose ir Kudirkos Naumiestyje kreipėsi Šakių rajono savivaldybė, Pasvalyje ir Joniškėlyje – Pasvalio rajono savivaldybė.

Desovietizacijos komisijos pirmininkas Vitas Karčiauskas BNS trečiadienį sakė, kad komisija Pasvalio rajono savivaldybei rekomenduoja pakeisti gatvių pavadinimus, o dėl S. Nėries gatvių Šakių rajone laukiama mokslininkų išvados.

Jo vieta arba muziejuje, arba kitoje saugykloje išsaugant patį paminklą.

„Nusprendėme atidėti, nes tai yra tas kraštas, kuriame Salomėja Nėris gimė, (...) nenorime užbėgti įvykiams už akių“, – sakė V. Karčiauskas.

S. Nėris gimė Kiršų kaime, dabartiniame Vilkaviškio rajone, mokėsi Alvite, Marijampolėje, Vilkaviškyje, čia pradėjo kurti poeziją.

Anot V. Karčiausko, po kovo pradžioje vykusio posėdžio komisija paprašė, kad Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC) užsakytų Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto mokslininkų pažymą apie S. Nėries veiklą ir gyvenimą iki 1940 metų.

„Norime detaliau žinoti, kas susiję su jos tėviške, su jos gyvenimu, su jos kūryba, tokių duomenų mums trūksta“, – sakė V. Karčiauskas.

Komisijos pirmininko teigimu, jei pavadinimai Šakių rajone bus susiję su S. Nėrimi kaip poete, gali būti rekomenduojama juos palikti.

„Nežiūrint to, kad mes konstatuosime, kad ji bendradarbiavo su totalitariniu režimu ir padarė žalą Lietuvai“, – kalbėjo V. Karčiauskas.

Tuo metu dėl Pasvalio rajono komisijos sprendimas aiškus.

„Čia mes nematome jokių sąsajų su Salomėja Nėrimi (kaip poete – BNS) ir rekomendavome gatvių pavadinimus pakeisti“, – tvirtino komisijos pirmininkas.

S. Nėris drauge su kitais rašytojais kūrė sovietų valdžią šlovinančią poeziją ir prozą, 1940 metais kaip Liaudies Seimo delegatė vyko į Maskvą su prašymu priimti Lietuvą į Sovietų Sąjungą.

Vis dėlto dalis literatūrologų ir kitų mokslininkų pabrėžia S. Nėries kūrybos reikšmę lietuvių literatūrai bei kolektyvinei atminčiai, jos vėlesnę atgailą dėl bendradarbiavimo su sovietų valdžia.

Desovietizacijos komisija trečiadienį taip pat nusprendė, kad Ukmergėje stovinti „Vėliavnešių“ skulptūra turi būti nuimta.

„Jis propaguoja totalitarinį režimą, proginis paminklas, nesvarbu, kad labai profesionalus (...), tačiau jis neturėtų ten stovėti. Jo vieta arba muziejuje, arba kitoje saugykloje išsaugant patį paminklą“, – teigė V. Karčiauskas.

Vaclovo Krutinio sukurtas bronzinis monumentas „Vėliavnešiai“ atidengtas prieš keturis dešimtmečius, minint Sovietų Sąjungos 60-metį.

Trijų žmonių figūras su didelėmis plazdančiomis vėliavomis už jų nugarų vaizduojanti skulptūra tuomet įkūnijo „revoliucinės minties nemirtingumą“, o 2022 metų lapkritį svarstyta ją nukelti, už tai pasisakė ir apklausoje dalyvavę vietos gyventojai.

Vis dėlto įvertinus, kad ji neturi jokių akivaizdžių sovietinio laikmečio simbolių, o neigiamas tik jos sukūrimo kontekstas, miesto valdžia nusprendė ją palikti.

Desovietizacijos komisija trečiadienio posėdyje taip pat nusprendė, kad paminklai sovietiniams kariams Kretingalėje, Šalčininkuose, Eišiškėse ir paminklai sušaudytiems sovietiniams aktyvistams Pasvalio rajone turi būti nuimti.

Totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų propagavimo draudimas Lietuvoje galioja nuo praėjusių metų gegužės. Pagal jį, iš viešųjų erdvių turi būti pašalinti totalitarizmo ir autoritarizmo simboliai – paminklai, gatvių, aikščių ir kitų viešųjų objektų pavadinimai, kitokie simboliai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Desovietizacijos komisijai

O jus pacius padare sovietiniai tevai? Tai kaip cia dabar bus?????

>>>kada tie konsvtr nurims

Tikriausiai greitai

Taigi

Jūs geriau paklauskit TREMTINIŲ, nukentėjusių nuo bolševikinio teroro 1940-1963m... Paklauskit tremtinių ir jų giminaičių, jei dar rasite neiškeliavusių anapilin... Paklauskit, ar jie atleistų kolaborantams...Jūs paklauskit!.. O kita vertus, Lietuva – katalikiškas kraštas, sugeba išklausyti, gal ir atleistų paklydėliams, jeigu atgaila būtų nuoširdi… Deja, tos ATGAILOS iš kolaborantų Lietuva daugumoj ir nesulaukė...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS