Lapkritis bus vėsesnis nei įprasta | kl.lt

LAPKRITIS BUS VĖSESNIS NEI ĮPRASTA

Vidutinė lapkričio temperatūra šiemet prognozuojama laipsniu žemesnė nei įprasta, tačiau visas lapkritis bus nuobodžiai vienodas – nei šaltas, nei šiltas.

Taip LRT RADIJUI sako sinoptikė Vida Ralienė. Jos teigimu, artimiausiomis dienomis neišvengsime įvairių kritulių, nors daugiausia vyraus lietus.

– Sulaukėme pirmojo sniego. Kaip vertina sinoptikai – pasnigo daug ar mažai?

– Galbūt pirmuoju šį sniegą ne visur galima pavadinti, nes jau spalio 21 d. Vidurio Lietuvoje ir apie Kauną paskraidė pirmosios snaigės. Spalio 24-ąją šiaurės rytiniuose rajonuose netgi buvo trumpam susidariusi sniego danga, tačiau būtent lapkričio 1 d. beveik visos Lietuvos gyventojai jau išvydo sniegą, šlapdribą.

Tas sniegas greitai krito ir tirpo, tačiau šiauriniuose, rytiniuose rajonuose susidarė sniego danga, kuri vėlinių rytą siekė 1–5 cm storio. Tai vis dėlto nemažas sniego sluoksnis. Ištirpo jis tik į dienos pabaigą.

– Tai ketvirtadienį jau praktiškai visur nebebuvo sniego?

– Taip, lietus sugraužė, nulijo ir jo nebeliko.

– Ką prognozuojate artimiausioms dienoms?

– Tiek sniego, kad vėl susidarytų baltas apklotas, neturėtų būti, tačiau visomis šiomis dienomis krituliai bus mišrūs, t. y. lietus kaitaliosis su šlapdriba, sniegu. Tų kritulių bus ne tiek ir mažai, tačiau vyrauti vis dėlto turėtų lietus.

– Ar temperatūra jau bus neigiama?

– Temperatūra naktimis sieks -5–0 °C. Dienomis atvirkščiai – nuo 0–5 °C. Turbūt savaitgalio toks pagrindinis akcentas – plikledžiai rytais, naktimis. Važiuojant reikėtų tikrai būti atsargiems ir einant reikėtų nepaslysti nei ant ledo, nei ant apšarmojusių lapų.

– Ar jau galėtumėte prognozuoti kitos savaitės, lapkričio pradžios orus?

– Patikimiausios prognozės yra numatomos savaitei, dešimčiai dienų.

Šį savaitgalį orus lems vienas paskui kitą slenkantys ciklonai iš vakarų, nuo Atlanto. Jie atneš kritulių, daugiausia vyraus lietus. Tačiau penktadienį, šaliai esant tarp dviejų ciklonų, turėtų būti geresni orai. Tik kur ne kur trumpų gausesnių kritulių sulauksime.

Šeštadienį, slenkant naujam ciklonui iš vakarų, centriniuose, rytiniuose rajonuose didžioji dienos dalis dar bus visai nebloga. Rytinį šalies pakraštį krituliai pasieks tik vėlų vakarą. Naktį iš šeštadienio į sekmadienį tų kritulių tikrai bus daug, ypač rytiniuose rajonuose.

Kitą savaitę tie ciklonai vėl lankys mūsų šalį ir atneš kritulių, tačiau jie jau slinks ne iš vakarų, o iš pietų, daugiau lietaus atneš į pietinius ir rytinius rajonus. Vieno tokio svečio sulauksime pirmadienį, savaitės viduryje bus trumpas atokvėpis, o kitas vėl su gausesniais krituliais turėtų atslinkti ketvirtadienį.

– Apskritai, jei mes į lapkritį pasižiūrėtume iš tokios ilgesnės perspektyvos, kokie rekordai fiksuoti lapkritį?

– Tikrai yra buvę labai įvairių orų. 1969 m. lapkričio 1 d. pajūryje siautė uraganas, vėjo greitis siekė 122 km/h, ritino didžiules bangas į mūsų pakrantę.

Taip pat lapkričio 1 d. fiksuota pati aukščiausia lapkričio mėnesio temperatūra – Kybartuose sušilo iki 18,5 laipsnių. Tokia šilta diena buvo beveik prieš pusšimtį metų – 1968 m.

Šalčio rekordai priklauso Varėnai. Pati žemiausia temperatūra stebėta lapkričio 21–22 d. naktį – atšalo iki 23 laipsnių šalčio.

– Ar lapkritis bus kaip visada, ar kažkuo jus stebina?

– Vidutinė šių metų lapkričio temperatūra prognozuojama laipsniu žemesnė nei įprasta. Nebus tas lapkritis toks šiltas, tačiau ypač šaltesnės numatomos pirmosios dvi lapkričio savaitės, o kitos dvi, palyginus su tuo laikotarpiu, turėtų būti truputį šiltesnės. Panašu, kad visas lapkritis bus nuobodžiai vienodas, nei šaltas, nei šiltas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS