Lietuvoje – kaip tropikuose: perspėja dėl grėsmės kūdikiams, mažiems vaikams | kl.lt

LIETUVOJE – KAIP TROPIKUOSE: PERSPĖJA DĖL GRĖSMĖS KŪDIKIAMS, MAŽIEMS VAIKAMS

  • 2

Kelias dienas Lietuvoje – kaip tropikuose. Termometro stulpeliai perkopė 30 laipsnių ribą, bet jutiminė – dar didesnė. Sinoptikai skelbė, kad trečiadienį ir ketvirtadienį buvo sumušti karščio rekordai, praneša LNK.

Alytuje, Birštone ir Kalvarijoje trečiadienį oras įkaito iki 34,2 laipsnio, o ketvirtadienį karščio rekordas užfiksuotas ir vėl Birštone – temperatūra pasiekė 33,6 laipsnio. Tačiau faktas dar ne galutinis, oras ir toliau šyla.

„Panašu, kad artimiausiomis dienomis išliks labai karšta ir temperatūra bus aukšta – 27–32 laipsniai. Penktadienį taip pat dar iki 33 laipsnių kai kur Pietryčių Lietuvoje numatoma“, – teigė sinoptikė Inga Grigorjanc.

Karščiui ypač jautrūs kūdikiai, vaikai iki ketverių metų ir vyresnio amžiaus žmonės. Specialistai sako, tokiomis dienomis svarbu įkaitusiems iškart nebėgti tiesiai į vandenį, vengti ir šalto dušo namuose, nebent esate užsigrūdinę.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Jeigu žmogaus kūnas yra labai įkaitęs, vanduo labai šaltas, tada labai didelis temperatūrų skirtumas gaunasi ir gali ištikti šalčio šokas, dėl kurio gali sutrikti ir kvėpavimas, atsirasti dusulys, ir širdies veikla gali sutrikti, tai tikrai taip nepatartina daryti. Reikia atsigerti vandens, pastovėti, atsivėsinti ir tada po truputį lysti į vandenį“, – svarbų patarimą davė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Gabriela Hartwig.

Svarbi ir mityba – mėsos ir sunkaus baltyminio maisto geriau atsisakyti. Šilumą lengviau pernešti padės vaisiai ir daržovės, vanduo.

„Šalto vandens tikrai nepatartina vartoti, kadangi tai gali sukelti skrandžio spazmus. Reikėtų vartoti šiltą, drungną vandenį ir apie 1,5–2 l per dieną, arba 6–8 stiklines, – toks rekomenduojamas kiekis“, – sakė specialistė.

Atvėsti kol kas neleis ir tropinės naktys, kai temperatūra nenukris žemiau 20 laipsnių.

„Gali būti iki 22 laipsnių kai kur pietiniuose rajonuose, (...) vėliau truputėlį atslūgs, bet vis tiek temperatūra gana aukšta laikysis, nes ta šilta oro masė vis dar nesitraukia iš Lietuvos“, – sakė sinoptikė I. Grigorjanc.

„Patiems nebūnant tose patalpose, pravėdinti jas, padaryti skersvėjį, kad tas oras, sakykime, patalpose prasivaikščiotų“, – dar vieną svarbų dalyką paminėjo NVSC specialistė G. Hartwig.

Reikėtų vartoti šiltą, drungną vandenį ir apie 1,5–2 l per dieną, arba 6–8 stiklines.

Kaitros pasitraukimas iš Lietuvos numatomas sekmadienio naktį į pirmadienį. Iki tol pavienes vietose vėsins lietūs.

„Bus tų trumpų lietų, kaip minėjau, tai vienur, tai kitur. Jeigu matote, kad yra besiformuojantys debesys, perkūnija, tai tikrai galite saugumo dėlei imtis tam tikrų priemonių – išnešti daiktus iš kiemų, kad nebūtų nupūsti, nes škvalų tikimybė visada yra, kai yra perkūnija tokiomis karštomis sąlygomis“, – perspėjo saugotis sinoptikė.

Jau kitą savaitę vėl bus galima pajusti lietuvišką vasarą. Oras dieną įšils iki 21–25 laipsnių šilumos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kur ziuri

Klaudija pedopartyjos nare vaikai maudosi po fontanu

A

Darbdaviams pokui oras, dirbk kol pastipsi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS