Dedukcinė klaida | kl.lt

DEDUKCINĖ KLAIDA

Šiemet ruduo gražus, net šildymo sezonas pradėtas vėliau nei pernai. Kaštonai beveik nubiro, medžių lapai dar krenta, o snaiges pamatysime turbūt tik rytoj.

Panašus oras prieš kelias dienas buvo ir Maskvoje, Vnukovo oro uoste. Tad ką ten ant pakilimo tako veikė sniego valymo mašina, veikiausiai liks dar viena mįslė katastrofos šešėlyje.

Juk galantiškai paflirtavęs su Rusijos premjeru Prancūzijos naftos bendrovės "Total" vadovas Christophe'is de Margerie tikrai neplanavo paskutinį kvapą išleisti Maskvoje.

Tačiau jo lėktuvas, nė nespėjęs pakilti, sudužo, mat susidūrė su sniego valymo mašina. Beliko tik konstatuoti:
"Trys įgulos nariai ir keleivis žuvo." Tas žuvęs keleivis ir buvo ponas C. de Margerie. Valytuvo vairuotojas, regis, šioje avia-autokatastrofoje nenukentėjo.

Bet ką gi veikė neblaivus uosto darbuotojas, sniego valymo mašina išlėkęs į pakilimo taką? Ką tokio užvalgė pilotai, kad jo nepastebėjo, nes nelaimės metu matomumas siekė 350 metrų? Į šiuos A.Conan Doyle‘io plunksnos vertus klausimus greitai ėmė atsakinėti internautai.

Virtualūs detektyvai netrukus pastebėjo, jog nuotraukoje, kurioje matyti lėktuvo likučiai, – tik žolė ir jokio sniego.

"Būtų nukritęs ant namo, kalta liktų virėja. Dabar nukrito ant mašinos – kaltas vairuotojas. Mašina sveika, o lėktuvas išsilakstė 200 metrų aplink", – stebėjosi vienas "ekspertas".

"Kadangi verslininkas buvo "tikras Rusijos draugas" (taip velionį magnatą apibūdino prezidentas V.V.), žadėjęs milžiniškas investicijas į šią šalį, todėl neabejotina, bus apkaltinti JAV, Izraelis, NATO, CŽV, visi, išskyrus girtą sniego valytuvo vairuotoją", – savo versiją iškėlė dar vienas "sąmokslo" teoretikas.

Kitas komentatorius stebėjosi, kodėl pas mus atliekų tvarkymo įmonėse kasryt tikrinamas vairuotojų blaivumas, o Vnukovo oro uosto sniego valymo mašinų vairuotojai gali važinėti girti. Niekur pasaulyje to daugiau nerasi, išskyrus Rusiją.

O tai – labai svarbus faktas, kurio nepaisydami vakariečiai daro dedukcinę klaidą, formuluodami neteisingą išvadą, kad iškilus prancūzų verslininkas tapo sumaniai suplanuotos operacijos "Valytuvas" auka.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Deduktorius

Nesuprantu, kur čia autorė mato dedukcinę klaidą. Va išties dedukcinę mįslę mena tai, kad valytuvo vairuotojo, teigiančio, kad iš viso nevartoja alkoholio kraujyje buvo rasta promilių. Suprask, jei rusas pasielgė aplaidžiai, vadinasi buvo girtas, o jei girtas, vadinasi ir kaltas girtas rusas, o ne administracija, kuri, juk nebūdama girta, elgėsi aplaidžiai ir nesužiūrėjo tvarkos...

Astai Dykovienei

Viską nurašyti rusiškai betvarkei ir girtam vairuotojui labai paprasta. Sutikčiau su tuo, jei tai būtų tik eilinė katastrofa. Neeiline ją daro: Prancūzijos naftos bendrovės "Total" vadovo Christophe'io de Margerie žūtis katastrofos metu, kad žuvo kaip tik po susitikimo su Rusijos premjeru Medvedevu ir tai, kad katastrofa įvyko labiausiai prižiūrimame vyriausybiniame Vnukovo oro uoste. Per daug keistų sutapimų, verčiančių suabejoti katastrofos atsitiktinumu. Labai gali būti, kad dedukcinę klaidą darote jūs pati, o ne vakariečiai. Iki šiol neaiški tebėra ir Lenkijos prezidento žūtis prie Smolensko. Įtarimams ir sąmokslo teorijoms vietos tikrai daug. Tiesos galime ir nesužinoti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS