Išlikimo loterija | kl.lt

IŠLIKIMO LOTERIJA

Kalbėti apie mirtį per gyvybės pažadą teikiantį žydėjimą atrodo neteisinga. Tačiau mirtis – visada greta. Ir visada, kaip mums atrodo, – neteisinga. „Vertingiausia gyvenime – tai galimybė pasirinkti mirtį, bent jau tam, kad nebūtum pritvotas kaip kokia žiurkė“, – sakė literatūros genijus Erichas Maria Remarque’as. Būti pritvotam gyvenimo saulėlydyje – itin liūdna dalia.

Deja, mirtis laukia daugelio senyvo amžiaus tautiečių, kuriems reikalinga ilgalaikė slauga, – taip dingojasi įsibėgėjant slaugos įstaigų pertvarkai.

Pas mus juk pertvarkos pradedamos nuo vizijų ir misijų, jų ūkuose tik kažin kada atsitokėjama: o galimybių tai nėra!.. Taip atsitiko ir su Sveikatos apsaugos ministerijos vykdoma paliatyviosios pagalbos sistemos reforma – kitaip tariant, su kuriamu ilgalaikės slaugos priežiūros modeliu.

Pas mus pertvarkos pradedamos nuo vizijų ir misijų, jų ūkuose tik kažin kada atsitokėjama: o galimybių tai nėra!.

Kokia graži vizija – suteikti orias slaugos terapijos paslaugas, kad slaugos palatose gulėtų mažiau pacientų, vienam jų tektų mažiausiai 7 kv. m. Štai dabar slaugos ligoninėse ir vyksta darbymetis: iš palatų išnešamos lovos, pacientai išprašomi namo – nepagydomai sergančių slaugymas nuo šiol bus namiškių rūpestis. Esą jį palengvins slaugytojai. Tačiau jų katastrofiškai trūksta! Perkėlus slaugos paslaugas į privačius namus, slaugytojų poreikis bus dar didesnis (jau dabar didesnis aštuonis kartus, nei turėtų būti). Ir vėl reformų teorija – sau, o gyvenimas – sau.

Nė vienas savo svajonėse neregime gyvenimo finišo slaugos ligoninėje. Tačiau likimas – išdaigininkas, kartais nubloškia į paraštę ir galingiausius. Kai nebelieka jėgų nė šaukštui pakelti, o 100 tūkst. gyventojų tenka devynios paliatyviosios slaugos lovos, prasideda išlikimo loterija. Visuomenei sparčiai senėjant, senatvinė demencija, Alzheimerio ir kitos ligos progresuoja greičiau, nei mūsų sveikatos strategų mąstymas. Ir nei šios ligos, nei mūsų pertvarkos su oria senatve neturi nieko bendra.

Gairės: liga, mirtis, ligoninė
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

I.

Kadangi Lietuvą po WW2 valdo KGB veikėjai arba jų palikuonys tai kitaip ir nesitikiu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS