Paspirtuko privilegija | kl.lt

PASPIRTUKO PRIVILEGIJA

Neseniai šaligatviai priklausė tik pėstiesiems. Jie tam ir buvo sukurti. Šaligatviai atsirado, kai, pasak romano „Aukso veršis“ autorių, gatves, kurias nutiesė pėstieji, užvaldė automobilininkai. Žinomo romano ištraukoje atkreipiamas dėmesys, kad važiuojamoji gatvių dalis dvigubai paplatėjo, šaligatviai pasidarė siauri it tabako banderolė, o pėstiesiems beliko spaustis prie sienų.

Praėjo 100 metų – pėsčiuosius imta persekioti jau ir ant šaligatvių. Lietuvoje per metus pėsčiųjų zonose nutrenkiami keli šimtai pėsčiųjų. Ir tai dažniausiai paspirtukininkų darbas. Tik spėk dairytis, iš kurios pusės atšvilpia skvernais plevėsuojanti būtybė, keldama pavojų ir sau, ir kitiems. Neseniai lėkdama paspirtuku susižalojusi atlikėja Raminta Naujanytė, perspėjo: „Jei nemesite šito klaikaus užsiėmimo (važinėjimo paspirtuku), tai nusipirkite šalmą, rankų ir kelių apsaugus.“

Ar šaligatviuose įsivyraujanti anarchija rūpi už piliečių saugumą atsakingiems pareigūnams? Gal. Policija Laisvės alėjoje surengė paspirtukininkus drausminančią akciją, o Seimas patvirtino Kelių eismo taisyklių (KET) pokyčius, kurie įsigalios nuo 2024 m. Tačiau kai pažiūri į numatytus pokyčius, supranti, kad paspirtukininkai ir toliau turės nebaudžiamumo privilegiją. Tyrimas parodė, kad KET nesilaiko net 70 proc. paspirtukininkų. Jie neturi posūkio signalo ir nerodo posūkio ranka. Net ir įvedus pataisas, nebus išspręsta pagrindinė problema. „Esmė ne tai, leidžiame ar ne kažkam važiuoti šaligatviais, o tai, kad šie daiktai pagal ES teisę jau turėtų turėti valstybinį numerį ir draudimą. Nei vieno, nei kito atsiradimas nenumatytas, nors Seimui ir buvo siūlyta. Lieka neišspręsta esminė problema: ką daryti pamačius pažeidėją? Naujosios taisyklės nesukuria paspirtuko savininko identifikacijos sistemos“, – stebėjosi eismo ekspertas A. Žiūkelis.

Stebėtis galima, bet ar ne geriau stebėti aplinką, nes nepamatysi, kaip užlėks, nulėks ir niekas jo neidentifikuos.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Identifikavimo sistema elementari:

Kiekvienas PRIVALO turėti individualų numerį, nesvarbu privatus, ar nuomojamas. jei nuomojamas, tai nuomotojas atsakingas saugoti duomenų bazę kas ir kada buvo išsinuomavęs konkrečiu numeri pažymėtą paspirtuką ir, pareikalavus policijai, pateikti visus duomenis.

>>>jo \\\\\.../////

>jo,supratom jog durnas.

Praeivis

Sakoma: duok durniui grabnyčią - padegs bažnyčią.Tas pats ir su tais paspirdukais. Daiktas geras, bet varijoto rankose tampa vos ne žudymo įrankiu. Tą patį galima pasakyti ir apie dviratininkus ant šaligatvių. Net ir demokratinėje visuomenėje neapseinama be bendrabūvio taisyklių. O su ratuotais važiuotojais ant šaligatvių - paprasta. Arba tinkamai griežtai reglamentuojam ir tinkamai kontroliuojam, arba uždraudžiam apskritai. Pėstieji, judėdami pėstute šaligatviu turi teisę būti nesužalotais ir terorizuojamais. Palyginimui: plentuose jau be saiko pristato registratorių, o judėjimu šaligatviais nėra kam pasirūpinti. Nepelninga?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS