Velykų žmonės | kl.lt

VELYKŲ ŽMONĖS

Vienas pažįstamas pareiškė: „Šiemet per Velykas į bažnyčią neisiu! Jei popiežius Pranciškus ragina Ukrainą iškelti baltą vėliavą, man su tokia Bažnyčia – ne pakeliui!“. Žinoma, visi suklusome dėl šių pontifiko žodžių ir gaudėme vėlesnius Vatikano bandymus išversti juos į suprantamesnę kalbą, tačiau, vadovaujantis tokia logika, dėl daug ko galėtų būti ne pakeliui su Bažnyčia... Tik kuo čia dėtos Velykos? Juk tikėjimas – ne Bažnyčios tarnai, o mūsų pačių ryšys su Dievu. Ir nėra geresnės vietos susitikti su juo nei šventovės.

Velykų rytą į jas nuo seno vedė visų keliai. Sakyta: kas tik kojas pavelka, turi eiti bažnyčion, o paskui skubintis namo – kitaip liksi nerangus, metai bus prasti. Pasipuošę gražiausiais drabužiais, pėsti, raiti ir ratuoti traukė mūsų senoliai pašventinti Velykų valgių ir šventos ugnies parsinešti. Namie tegalėjo likti maži, seni ir ligoti – be priežasties neiti bažnyčion būdavusi didelė gėda.

Šiandien bendruomenės kanonai nėra taip griežtai įstatę į vėžes, tačiau bažnyčios pilnutėlės ir Didžiąją savaitę, ir Velyknatį, ir Velykų rytą – ar tik ne patiems reikia tikėjimo šviesos šiame šešėliuotame gyvenime? Ne iš baimės būti sugėdyti einame į bažnyčią: kad apvalytume sielą, išsivaduotume iš sunkumų, palaiminti ir stipresni sugrįžtume į kasdienybę. Ne norėdami pateisinti pamaldžios tautos įvaizdį ieškome šios šventės religinio turinio – bandome įgyti sau pagrindą gyvenimo trapume.

Klysdami ir klaidžiodami ieškome tikėjimo. Nebesilaikome griežtai religinių ritualų, kaip tai darė mūsų seneliai, suvesti sąžinės sąskaitas labiau linkstame su savimi, o ne pas kunigą eidami išpažinties, tačiau giliai širdyje suvokiame: vargani ir apleisti būtume be Prisikėlimo žinios. Todėl ir į bažnyčią eisime – ne pas kunigą, o pas Dievą. Ir prie stalo margučius su artimaisiais daušime – ne papusryčiauti tenorėdami, o su viltimi atgimti, atsinaujinti. Juk esame Velykų žmonės.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Birutė

...Rašiau straipsnį, kad bažnyčioje nėra lygtai dar tiek medijų, reklamų, tarp skliautų tvyro ramybė. Man yra sakę, kad bažnyčios karkase yra tokios specifinės metalinės plokštės -. energios laidininkės. Pagaliau bažnyčios buvo statomos ypatingose vietose....Na, kur gali daugiau susikaupti,paieškoti dievo savy?...Gatvėse urzgesys, laukas itin energetiškai užtreštas, kameros...Kaip ten su tom religijom, kurias kūria žmonės, daugmaž šventesni ar ne visai. Dar norėtųsi, kad nepakeistų tie stikliniai haneriukai bažnyčių. O kas dar sukurs tokią architektūrą? ji ku toliau, tuo darosi skurdesnė...O Vilniaus Katėdra ...unikalioj vietoj ir jos erdvė yra kitokia, nebent tie papaišymai prie įėjimo - duoklė dabartiniam mixsui.

juškiene

o mano pažįstama, grįžusi iš Sibiro, pasakė - bažnyčioje dievo nėra, Išvažiavo miškinių rėmėja jauna, pilna jėgų, tikinti i žydų - katolikų dievą. Grįžo tik viena, vos paeinanti. Visa šeima išmirė Sibire. Tai ar yra dievas bažnyčioje? Tikriausiai kažkiek rauki kad šiuo metu pasaulyje dievų daugybė. Religijų irgi. Tai kodėl turi būti tikras dievas tas kurį kardu ir ugnimi atnešė kryžiaiviai? O kaip Šventosios romos inkvizicijos siautėjimas ištisus 700 metų, nukankinant žmones žiauriausiais būdais didesnei dievo garbei - kur dievas buvo tuo metu?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS