Armėnijos prezidentas valdžios vadelių nepaleidžia | kl.lt

ARMĖNIJOS PREZIDENTAS VALDŽIOS VADELIŲ NEPALEIDŽIA

Armėnijos prezidentas Seržas Sargsianas sulaukė kritikos, esą siekia ilgam laikui įtvirtinti įtaką šalies politinėje sistemoje. Politikas neigia, kad inicijavo konstitucinę reformą tik tam, kad po kurio laiko taptų šalies premjeru.

S.Sargsiano vadovaujama Respublikonų partija gavo beveik pusę (49,15 proc.) balsų ir įveikė pagrindinę opozicijos koaliciją, kuriai vadovauja turtingas politikas Gagikas Carukianas ir kuri gavo 27,37 proc. balsų.

Kita opozicijos koalicija "Išeitis" ("Jelk") ir nacionalistinės pakraipos Armėnijos revoliucinė federacija (ARF), dar žinoma kaip "Dašnakcutiun", gavo atitinkamai 7,78 proc. ir 6,58 proc. balsų. Jos taip pat pateks į parlamentą.

Rinkimai vyko priėmus 2015 m. S.Sargsiano inicijuotas konstitucijos pataisas, kuriomis, pasak vyriausybės kritikų, siekiama ilgam įtvirtinti Respublikonų partijos valdymą, jau trunkantį du pastaruosius dešimtmečius. Oponentai pažymi, kad priimtos pataisos yra dalis S.Sargsiano pastangų išsaugoti valdžią šalyje, kai 2018 m. jis turės palikti prezidento postą. Jei jo partija kontroliuos parlamentą, kadenciją baigęs S.Sargsianas galėtų būti paskirtas vyriausybės vadovu.

Pagal pataisas Armėnijoje 2018 m. nuo stiprios prezidentinės sistemos bus pereita prie parlamentinio valdymo.

62 metų šalies lyderis neigė šiuos kaltinimus ir aiškino, kad konstitucijos pakeitimai, priimti per 2015 m. vykusį referendumą, yra žingsnis stipresnės demokratijos link, "Armėnijos demokratizavimo proceso dalis". S.Sargsianas neslėpė, kad pasibaigus prezidento kadencijai jis ir toliau bus "aktyvus" politikoje, nes liks savo partijos lyderis.

"Kaip Respublikonų partijos lyderis prisiimu atsakomybę už savo komandos draugus", – sakė jis.

Vakarų stebėtojai pareiškė, kad rinkimų metu užfiksavo pažeidimų.

"Rinkimus suteršė patikima informacija apie balsų pirkimą ir spaudimą valstybės tarnautojams bei privačių kompanijų darbuotojams", – buvo sakoma bendrame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos, Europos Tarybos ir Europos Parlamento stebėtojų pareiškime.

Opozicijos politikai, kurie prieš balsavimą perspėjo, kad vyriausybė rengia masinį rinkimų klastojimą, taip pat pranešė apie pažeidimus rinkimų apylinkėse.

"Užregistravome daugybę pažeidimų rinkimų apylinkėse: balsų slaptumo pažeidimus ir daugkartinį balsavimą", – aiškino opozicijos koalicijos "Oganian-Raffi-Oskanian" lyderis Hovsepas Churšudianas.

Armėnija palaiko itin glaudžius santykius su Rusija – Jerevanas ir Maskva puoselėja strateginę partnerystę, taip pat Armėnija yra Nepriklausomų Valstybių sandraugos, Rusijos dominuojamų Eurazijos Sąjungos ir Kolektyvinės saugumo sutarties organizacijos narė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS