Atnaujintas ukrainietiškų grūdų tranzitas per Lenkiją | kl.lt

ATNAUJINTAS UKRAINIETIŠKŲ GRŪDŲ TRANZITAS PER LENKIJĄ

  • 0

Lenkija penktadienį vėl ėmė leisti ukrainietiškų grūdų ir kitų maisto produktų tranzitą per savo teritoriją, iš dalies panaikinusi beveik savaitę trukusį draudimą, paskelbtą kilus ūkininkų protestams.

Lenkija ir kitos su Ukraina besiribojančios Europos Sąjungos šalys laikinai uždraudė ukrainietiškų grūdų importą, ūkininkams pasipiktinus kainų nuosmukiu, kurį sukėlė ukrainietiškų grūdų antplūdis į vietos rinkas.

Ukraina vykdė tokį eksportą per ES sienas nuo tada, kai Rusijos invazija sutrikdė įprastus laivybos kelius Juodąja jūra.

Lenkijos pareigūnai penktadienį pranešė, kad dešimčių maisto produktų, įskaitant cukrų, mėsą, vaisius ir daržoves, tranzitas dabar leidžiamas, tačiau Ukrainos eksportuotojai vis dar negalės pardavinėti išvardytų produktų šalies rinkoje.

„Manome, kad registracija vyks gana sklandžiai, kol kas jokių ženklų, jog susidarytų eilės, nėra“, – radijui RMF24 sakė Lenkijos muitinės agentūros vadovas Bartoszas Zbaraszczukas (Bartošas Zbaračšiukas).

Tranzitas leistas nuo 02.00 val. vietos (03.00 val. Lietuvos) laiku, kai įsigaliojo Vyriausybės reglamentas, panaikinęs transportavimo draudimą.

Lenkija šeštadienį uždraudė įvežti dešimtis maisto produktų iš karo draskomos šalies, o Vengrija, Slovakija ir Bulgarija žengė panašius žingsnius.

Visgi Varšuva ir Kyjivas antradienį paskelbė susitarimą leisti tranzitą per Lenkiją, laikantis griežtų patikrinimų ir kontrolės, įskaitant transporto priemonių antspaudavimą elektroninėmis plombomis.

Be to, Lenkijos muitinės pareigūnai savaitę lydės grūdus ir kitus maisto produktus gabenančias transporto priemones.

„Transporto priemonės lydėjimas bus atšauktas tik tada, kai ji įvažiuos į uosto teritoriją siekiant, pavyzdžiui, siekiant pakrauti grūdus į laivą, arba kirs Lenkijos sieną“, – sakė B. Zbaraszczukas.

Lenkija yra viena tvirčiausių Ukrainos sąjungininkių kovoje su Rusijos agresija, tačiau susilaukė kritikos dėl vienašališko importo draudimo įvedimo, paskelbto nepasitarus su Kyjivu ar Europos Sąjunga.

Gairės: karas Ukrainoje, ukrainietiški grūdai, Lenkija, eksportas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS