H. Clinton – emocingas M. Obamos ir B. Sanderso palaikymas | kl.lt

H. CLINTON – EMOCINGAS M. OBAMOS IR B. SANDERSO PALAIKYMAS

  • 1

Įtakingi JAV demokratų stovyklos veikėjai – pirmoji šalies ponia Michelle Obama (Mišel Obama) ir Bernie Sandersas (Bernis Sandersas) – pirmadienį pateikė skirtingą, bet nuoširdų ir tvirtą palaikymą prezidento posto siekiančiai Hillary Clinton (Hilari Klinton). 

Jiedu ragino susiskaldžiusius ir suirzusius partijos suvažiavimo dalyvius susivienyti prieš respublikonų kandidatą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą).

Kai naujausios apklausos parodė, kad D. Trumpas populiarumu lenkia H. Clinton per lenktynes dėl Baltųjų rūmų, M. Obama padarė įspūdį Filadelfijoje susirinkusiems demokratų delegatams, sakydama, kad D. Trumpas netinka būti šalies vadovu dėl savo charakterio, taip pat siūlydama išnaudoti įkvepiančius privalumus, kurie atsivertų JAV prezidento postą pirmąkart užėmus moteriai.

B. Sanderso, kurį H. Clinton įveikė per pirminių rinkimų kampaniją, žinia buvo daug labiau pragmatiška.

„Sprendžiant pagal jos idėjas ir lyderystę“, H. Clinton būtų geresnis pasirinkimas negu D. Trumpas, todėl ji „privalo tapti kita Jungtinių Valstijų prezidente“, sakė jis.

Per neramų keturių dienų suvažiavimo atidarymą Filadelfijoje dominavo švilpimas ir nepatenkintų B. Sanderso šalininkų šūksniai, pasigirsdavę kaskart, kai buvo paminimas H. Clinton vardas.

Vermonto senatorius pirmadienį dukart paragino savo rėmėjus palaikyti demokratų nominuotą kandidatę prieš savo kalbą geriausiu eterio laiku.

Atviras maištas

Vienas iš tų pareiškimų buvo B. Sanderso šalininkams išsiuntinėta žinutė, kurioje jis prašė neprotestuoti suvažiavimo salėje ir pademonstruoti „asmeninį mandagumą“ jo atžvilgiu.

Tačiau atrodė, kad B. Sanderso propaguota „politinė revoliucija“ virto atviru maištu.

Kai kurie delegatai verkė, o kiti džiugiai šaukė arba švilpė, kai senatorius pasakė klausytojams: „Hillary Clinton bus iškili prezidentė, o aš didžiuojuosi šį vakarą stovėdamas kartu su ja“.

„Clinton negali įveikti Trumpo. Taškas“, – sakė Mičigano valstijos delegatė Melissa Arab (Melisa Arab), B. Sanderso šalininkė.

„Sumuštinis su kumpiu galėtų įveikti Trumpą, bet ji jo neįveiks. Jeigu ji bus nominuota, žmonės išrinks į prezidentus blogą žmogų“, – pridūrė ji.

Tikėdamasis persivilioti dalį B. Sanderso šalininkų, D.Trumpas paskelbė „Twitter“ žinutę: „Bernie Sandersas visiškai parsidavė Sukčiuvienei Hillary Clinton. Tiek darbo, energijos, pinigų – ir nėra ką parodyti! Laiko švaistymas.“

Pirmosios šeimos kalba

Michelle Obamos žinia buvo raginanti susitaikyti, nenudailinta ir asmeniška. Ji sulaukė palankiausių atsiliepimų iš visų tą vakarą nuskambėjusių pasisakymų.

„Šiuose rinkimuose yra tik vienas žmogus, kuriuo pasitikiu su ta atsakomybe, tik vienas žmogus, kuris, kaip tikiu, yra iš tikrųjų tinkamas būti Jungtinių Valstijų prezidentu, ir tai yra mūsų draugė Hillary Clinton“, – pasakė M. Obama ir šie jos žodžiai buvo palydėti plojimais atsistojus.

„Šiuose rinkimuose aš esu su ja“, – sakė M. Obama.

Savo vyro pirmąją užsienio reikalų sekretorę ji vaizdavo kaip kompetentingą, plieninę politikę, kuri nedaro „staigių sprendimų“ ar vertinimų.

„Negali turėti plonos odos ar tendencijos užsipulti. Reikia būti rimtam, pasveriančiam ir gerai informuotam“, – sakė ji.

M. Obama taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad H. Clinton, 2008 metais pralaimėjusi Demokratų partijos kandidato pirminius rinkimus Barackui Obamai (Barakui Obamai), „nesupyko ir nenusivylė“.

„Kaip tikra valstybės tarnautoja, Hillary žino, kad tai taip daug svarbiau už jos pačios troškimus ir nusivylimus“, – pridūrė M. Obama.

Dukrų ateitis

Pirmoji ponia, jos balsui kartais trūkinėjant, kalbėjo ir apie asmeninius dalykus – apie dviejų savo dukterų ateitį.

„Dėl Hillary Clinton mano dukterims ir visiems mūsų sūnums bei dukterims dabar savaime suprantama, kad moteris gali būti Jungtinių Valstijų prezidentė“, – sakė ji.

M. Obamos šilta, išraiškinga kalba pavergė suvažiavimą ir, regis, sugeneravo vienybę, kurios nesimatė per daugelį pirmosios suvažiavimo dienos darbų, kai užkietėję B.Sanderso šalininkai švilpė kalbėtojams, reiškusiems paramą H.Clinton.

M. Obama, kurios vyras, dabartinis prezidentas, į suvažiavimą kreipsis trečiadienį, netiesiogiai įgėlė respublikonų kandidatui D. Trumpui, kurio kampanijos šūkis yra „Padaryk Ameriką vėl didžią“.

„Niekada niekam neleiskite jums sakyti, kad ši šalis nėra didi, – sakė M. Obama. – Nes tai šiuo metu yra didžiausia šalis Žemėje“.

Šaliai, pasak jos, reikia „lyderio, kuris kasdien vadovausis meile, viltimi ir neįmanomai didelėmis svajonėmis, kurias mes visi puoselėjame dėl savo vaikų“.

Amerikiečiams negalima tapti ciniškiems dėl šių metų prezidento rinkimų retorikos, sakė ji.

„Ne, išklausykit mane. Nuo dabar iki lapkričio mums reikia išlieti visas iki paskutinės uncijas savo aistros, savo stiprybės ir savo meilės šiai šaliai, kad išrinktume Hillary Clinton“, – pridūrė M. Obama.

„Raginame juos ignoruoti tuos, kurie kelia klausimą dėl savo tėvo pilietybės arba tikėjimo“, – pareiškė ji, aiškiai turėdama omenyje D. Trumpo nepagrįstus tvirtinimus, kad Barackas Obama nėra amerikietis.

Pats B. Obama pasakys kalbą suvažiavime trečiadienį.

Nesutarimai partijoje

Michelle Obamos ryšiai su Clinton komanda ne visada buvo šilti, kai jos vyras laimėjo 2008 metų pirminių rinkimų kampaniją.

Antradienį į suvažiavimo dalyvius kreipsis H. Clinton vyras Billas Clintonas (Bilas Klintonas), buvęs prezidentas, kuris taip pat tikriausiai stengsis išsklaidyti ideologinį ir emocinį susipriešinimą.

Skaudžiu smūgiu partijai tapo nutekinti Demokratų nacionalinio komiteto elektroniniai laiškai, parodę, kad formaliai neutraliais turėję išlikti partijos lyderiai stengėsi kaišioti pagalius į ratus B. Sanderso kampanijai ir kėlė klausimą dėl jo išpažįstamo judėjų tikėjimo.

„WikiLeaks“ praeitą savaitgalį paskelbė beveik 20 tūkst. elektroninių laiškų, parašytų nuo pernai sausio iki šių metų gegužės. Tą medžiagą kompiuteriniai įsilaužėliai veikiausiai pavogė įsibrovę į septynių Demokratų nacionalinio komiteto lyderių elektroninio pašto paskyras.

Federalinis tyrimų biuras (FTB) nurodė tiriantis „kibernetinį įsibrovimą“, o H.Clinton kampanija apkaltino rusų programišius, esą nusiteikusius padėti D.Trumpui.

H. Clinton pateks į istoriją ketvirtadienį, kai oficialiai priims demokratų nominaciją į prezidento postą, tapdama pirmąja moterimi, vadovausiančia JAV didžiosios partijos prezidentinei kampanijai.

Tačiau naujos dvi apklausos parodė, kad D. Trumpo pozicijos sustiprėjo, kai jis praeitą savaitę buvo patvirtintas respublikonų kandidatu į prezidentus.

Televizijos CNN apklausa rodo, kad jis trimis procentiniais punktais populiaresnis negu H. Clinton ir kad jo reitingas po suvažiavimo pakilo šešiais procentiniais punktais.

Demokratų suvažiavimas turėjo oficialiai prasidėti 16 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku, bet partijos lyderiams iš pat pradžių teko gesinti skandalą, kilusį dėl tūkstančių nutekintų elektroninių laiškų, rodančių, kad jie stengėsi trukdyti B. Sandersui per jo pirminių rinkimų kovą su H. Clinton.

Federalinis tyrimų biuras (FTB) nurodė tiriantis „kibernetinį įsibrovimą“ į Demokratų nacionalinio komiteto (DNK) kompiuterius, dėl kurio H. Clinton kampanija kaltino Rusijos programišius, kurie esą stengiasi padėti D. Trumpui.

GALERIJA

  • H. Clinton – emocingas M. Obamos ir B. Sanderso palaikymas
  • H. Clinton – emocingas M. Obamos ir B. Sanderso palaikymas
  • H. Clinton – emocingas M. Obamos ir B. Sanderso palaikymas
  • H. Clinton – emocingas M. Obamos ir B. Sanderso palaikymas
  • H. Clinton – emocingas M. Obamos ir B. Sanderso palaikymas
  • H. Clinton – emocingas M. Obamos ir B. Sanderso palaikymas
  • H. Clinton – emocingas M. Obamos ir B. Sanderso palaikymas
  • Michelle Obama
  • H. Clinton – emocingas M. Obamos ir B. Sanderso palaikymas
  • H. Clinton – emocingas M. Obamos ir B. Sanderso palaikymas
  • Michelle Obama
  • Michelle Obama
  • Michelle Obama
  • H. Clinton – emocingas M. Obamos ir B. Sanderso palaikymas
  • H. Clinton – emocingas M. Obamos ir B. Sanderso palaikymas
  • Michelle Obama
  • Michelle Obama
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Charlesedicy

wh0cd699856 [url=http://suhagra24.us.org/]SUHAGRA[/url]

SUSIJUSIOS NAUJIENOS