BRICS susitikime daugiausia dėmesio bus skiriama prekybai su Afrika, E. Macrono nebus | kl.lt

BRICS SUSITIKIME DAUGIAUSIA DĖMESIO BUS SKIRIAMA PREKYBAI SU AFRIKA, E. MACRONO NEBUS

  • 1

Johanesburge šį mėnesį vyksiančiame BRICS aukščiausiojo lygio susitikime bus siekiama stiprinti penkių šalių bloko, save laikančio atsvara Vakarų ekonominiam dominavimui, prekybos ryšius su Afrika, pirmadienį pranešė šeimininkė Pietų Afrikos Respublika (PAR).

Afrika yra tapusi nauju diplomatinių varžytuvių lauku, kuriame Vakarai, Rusija ir Kinija kovoja dėl įtakos didėjant konkurencijai dėl naudingųjų iškasenų ir tarptautiniams nesutarimams, kuriuos paskatino karas Ukrainoje.

Pasak PAR užsienio reikalų ministrės Naledi Pandor, rugpjūčio 22–24 dienomis Brazilijos, Kinijos, Indijos ir PAR vadovai bei Rusijos vyriausiasis diplomatas diskutuos tema „BRICS ir Afrika“.

„Mūsų tema atspindi mūsų įsitikinimą, kad partnerystė su Afrika gali būti naudinga BRICS šalims“, – spaudos konferencijoje sakė N. Pandor.

Pokalbiuose taip pat bus kalbama apie investicijų skatinimą visame žemyne, teigė ji ir pridūrė, kad juose dalyvaus kitų Afrikos šalių atstovai.

Kinijos vadovas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva (Luisas Inasiju Lula da Silva) ir Indijos premjeras Narendra Modi (Narendra Modis) patvirtino, kad atvyks į Johanesburgą, nors buvo spėliojama, kad pastarasis gali pasitraukti.

Rusijai atstovaus užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, o prezidentas Vladimiras Putinas dalyvaus vaizdo ryšiu. Pastarasis nusprendė nedalyvauti asmeniškai, nes jam yra išduotas Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) arešto orderis, kurį Pietų Afrika teoriškai privalo vykdyti.

N. Pandor nusijuokė iš galimybės, kad susitikime dalyvaus Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas), po to, kai Prancūzijos prezidentas leido suprasti, kad norėtų dalyvauti.

„Tai gana juokinga, – atsakė ji, paklausta, ar Prancūzijos vadovas dalyvaus. – Jokio kvietimo šiuo klausimu nebuvo.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

visa tai r o d o , jos ES lieka už borto,

sprendžiant , skurdžiausių AFRIKOS valstybių gyventojų problemas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS