D. Cameronas ragina G-7 įvesti naujas sankcijas Iranui | kl.lt

D. CAMERONAS RAGINA G-7 ĮVESTI NAUJAS SANKCIJAS IRANUI

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) trečiadienį paragino Didžiojo septyneto (G-7) grupės šalis priimti naujas koordinuotas sankcijas Iranui po jo savaitgalį įvykdyto išpuolio prieš Izraelį.

Ketvirtadienį Italijoje įvyks Vakarų šalių vadovaujamos grupės užsienio reikalų ministrų susitikimas.

Antradienį Jungtinės Valstijos pareiškė, kad po savaitgalį įvykusio išpuolio netrukus įves naujas sankcijas Irano raketų ir dronų programai. JAV taip pat nurodė besitikinčios, kad sąjungininkės ir partnerės imsis analogiškų priemonių.

„Norime, kad Iranui būtų taikomos koordinuotos sankcijos“, – viešėdamas Izraelyje britų žiniasklaidai sakė D. Cameronas, kaltindamas Teheraną „stovint už daugelio piktybinių veiksmų šiame regione“.

„Manau, kad galime padaryti daugiau, kad pademonstruotume vieningą poziciją“, – kalbėjo jis apie G-7 grupę, kurios užsienio reikalų ministrai susitiks Italijos Kaprio saloje.

Teisinga solidarizuotis su Izraeliu.

Britų vyriausiasis diplomatas teigė, kad Iranui turi būti pasiųsta aiški ir nedviprasmiška žinutė dėl jo paramos palestiniečių kovotojų grupuotei „Hamas“, jos sąjungininkei Libane „Hezbollah“ ir Jemeno husių sukilėliams.

„Tikiuosi, kad tai įvyks susitikime“, – pridūrė jis.

Vėlai šeštadienį ir sekmadienio naktį Iranas paleido daugiau kaip 300 dronų ir raketų į Izraelį. Tai buvo pirma tiesioginė Irano ataka Izraelio teritorijoje ir ja buvo keršijama už smūgį iraniečių ambasados Damaske konsuliniam skyriui, per kurį žuvo septyni Revoliucijos gvardijos nariai, įskaitant du užsienyje veikiančių Gvardijos pajėgų „al Quds“ generolus.

Izraelio kariuomenė sakė, kad 99 proc. Irano paleistų raketų ir dronų buvo perimti padedant Jungtinėms Valstijoms ir kitoms sąjungininkėms, todėl ataka padarė tik nedidelę žalą.

Galimybė, kad Izraelis po Irano atakos gali imtis atsakomųjų veiksmų, pakurstė nuogąstavimus dėl visapusiško regioninio karo.

Kelionės į Izraelį, kuri sutapo ir su Vokietijos kolegės Annalenos Baerbock (Analena Bėrbok) vizitu žydų valstybėje, metu D. Cameronas trečiadienį kalbėjosi su Izraelio prezidentu Isaacu Herzogu (Isaku Hercogu) ir ketina susitikti su kitais aukšto rango pareigūnais.

Tarp jų yra Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) ir užsienio reikalų ministras Israelis Katzas (Israelis Kacas), taip pat palestiniečių savivaldos ministras pirmininkas Mohammadas Mustafa (Mohamadas Mustafa).

Paklaustas apie nuogąstavimus dėl platesnio regioninio konflikto, D. Cameronas pavadino padėtį keliančia didelį nerimą.

„Teisinga solidarizuotis su Izraeliu. Teisinga aiškiai išsakyti savo požiūrį į tai, kas turėtų vykti toliau, tačiau akivaizdu, kad izraeliečiai priima sprendimą imtis veiksmų, – trumpai pakomentavo jis britų transliuotojams. – Tikimės, kad jie tai padarys taip, kad situacija kuo mažiau paaštrėtų, ir, kaip sakiau vakar, protingai bei griežtai.“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

matome , kaip atrodo

VAKARŲ i d i j o t a s .

jo

o zydam nuzudziusiem 30000 palestinieciu jokiu sankciju...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS