ES prašo valstybių narių skirti 50 mlrd. eurų Ukrainai paremti | kl.lt

ES PRAŠO VALSTYBIŲ NARIŲ SKIRTI 50 MLRD. EURŲ UKRAINAI PAREMTI

  • 0

Briuselis antradienį paprašė Europos Sąjungos valstybių narių per ateinančius ketverius metus skirti 50 mlrd. eurų daugiau paramai Ukrainai ir taip padidinti bloko biudžetą.

„Šis finansinis rezervas suteiks mums galimybę finansinę paramą derinti pagal tai, kaip keisis padėtis vietoje“, – sakė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

Anot su ES planu susipažinusių asmenų, Europos Komisijos pasiūlymas padės finansuoti Ukrainos vyriausybės einamąsias išlaidas ir apmokėti neatidėliotinus šalies atstatymo prioritetus. Vis dėlto pinigai bus išmokėti, jei Ukraina įvykdys reformas, kuriomis siekiama pagerinti teisinės valstybės principo laikymąsi ir kovoti su korupcija.

Paketas pristatytas prieš šią savaitę Londone vyksiančią konferenciją, kurioje paramos teikėjai aptars, kaip atstatyti šalį, o Ukrainos pareigūnai sieks privataus sektoriaus dalyvavimo.

Šios iš dotacijų ir paskolų sudarytos lėšos skiriamos persvarstant 2024–2027 metų bloko biudžetą, kuriame atsirado spragų dėl COVID-19 pandemijos ir Maskvos karo Ukrainoje padarinių.

Kasmet tai yra mažiau nei 18 mlrd. eurų, kuriuos ES 2023 metais yra įsipareigojusi skirti Ukrainos vyriausybės išlaidoms.

Pagalbos paketas pristatomas svarbiu karo metu, Ukrainos pajėgoms tęsiant ilgai lauktą pavasario kontrpuolimą.

Nuo karo pradžios ES ir valstybės narės patvirtino beveik 38 mlrd. eurų ekonominę pagalbą Ukrainai.

Kovą Pasaulio bankas apskaičiavo, kad ilgalaikės Ukrainos atstatymo išlaidos sieks daugiau kaip 380 mlrd. eurų.

Peržiūrėdamas biudžetą Briuselis taip pat prašo skirti dar 15 mlrd. eurų imigracijos problemoms spręsti ir 10 mlrd. eurų svarbiausioms pramonės šakoms subsidijuoti.

Tačiau ES šalims, vis dar kovojančioms su pandemijos ir karo padariniais, siekis didinti bendrąjį biudžetą, kuriam turi pritarti visos 27 narės, sukels rimtų sunkumų.

„Puikiai suprantame, kad valstybės narės taip pat nukentėjo nuo krizių ir po daugelį metų trukusios didelės viešosios paramos jų ekonomikoms dabar joms atėjo laikas susivienyti“, – sakė U. von der Leyen.

„Šiandien pateikiame labai tikslingą ir ribotą pasiūlymą, kuris yra absoliučiai būtinas“, – pridūrė ji.

Gairės: karas Ukrainoje, parama Ukrainai, ES, blokas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS